kind aan het knutselen

In de coronapandemie hebben veel vaders en moeders voor het eerst ervaren hoe het is om kinderen les te geven. Niet altijd gemakkelijk! Wil jij vaker aan de slag om op een toegankelijke en leuke wijze samen met je kind iets over een onderwerp kunt leren? Denk dan eens aan het maken van een lapbook, een trendy en simpele – maar ook prikkelende – manier om samen met je kind een thema te ontdekken. In dit artikel lees je vijf tips voor het maken van het mooiste lapbook.

Nu de zwaarste lockdowns achter de rug zijn en kinderen weer naar school gaan, hoeft dat uitgebreide helpen niet meer. Als je hulpjuf of -meester zijn toch wel erg leuk vond, is het echter zonde om het helemaal achter je laten. Waarom zou je niet in je vrije tijd samen met je kinderen iets leren over een onderwerp dat zij leuk vinden? Zij doen een nieuwe ervaring op, leren over iets waar zij een passie voor hebben en jij kan quality time met ze doorbrengen. Een win-win-winsituatie dus! Maar hoe doe je dat? Waar begin je mee? En wat is de handigste en beste manier om je kinderen iets te leren?

Wat is een lapbook?

Een hele hippe, maar voor veel mensen misschien nog onbekende manier is een lapbook maken. Het lapbook is bedacht door Tammy Duby, een schrijfster uit de staat Virginia in de Verenigde Staten. Zij gaf haar kinderen thuisonderwijs en noemde het lapbook zo, omdat het een vouwbare poster (een soort ‘boek’ met allemaal kennis) is die in de schoot (daar komt het woord ‘lap’ vandaan) van een kind past.

De poster is eigenlijk een verzameling van allerlei kleine postertjes en ander uitvouwbaar papieren materiaal met informatie erop. Dat de vorm en inhoud van een lapbook niet vaststaan, is onderdeel van het succes.

5x tips voor het maken van een lapbook

Wil jij aan de slag met het maken van een lapbook? Deze vijf tips helpen je op weg!

1. Kies een leuk onderwerp voor jouw lapbook

Heeft je kind een passie waar hij of zij gedurende lange tijd steeds meer over wil leren? Dan is een lapbook heel handig. Elke keer als je kind iets nieuws geleerd heeft, kan hij of zij een kleine samenvatting maken op een mini-poster van de nieuwe kennis die is opgedaan en deze miniposter op het lapbook plakken. Zo wordt het lapbook over langere tijd aangevuld met nieuwe kennis, elke keer als een kind iets nieuws over het gekozen onderwerp heeft geleerd.

2. Kies een goede structuur  

Leren structureren is niet alleen fijn voor jou als ouder, maar zorgt ook voor het overzicht dat je kind zo fijn zal vinden! Als je kind wil terugblikken op eerder opgedane kennis, kan je kind gewoon een mapje openvouwen om te zien wat de les ook alweer was. Door iets over een onderwerp te leren, dit samen te vatten en in een mapje op het lapbook te plakken, wordt een groot onderwerp opgedeeld in hapklare blokken. En het kind wordt ook geleerd om een hokje af te sluiten en door te gaan naar de volgende les. Een les waar hij of zij ook op latere leeftijd nog veel aan kan hebben.

3. Maak het zo uitgebreid als je wilt

Een lapbook maken kun jij zo uitgebreid doen als jijzelf wilt. Een kleine poster van A2-formaat of eentje van 1 bij 1 meter? Acht opvouwbare kleine posters en mapjes of misschien wel veertien? Het ligt volledig in jouw handen. Afhankelijk van het onderwerp kun je samen met jouw kind zelf bepalen wat er allemaal op komt te staan.

4. Werk met kleuren en vormen

Voor jonge kinderen is het ook super fijn om te werken met contrasterende kleuren en avontuurlijke vormen. Vooral het werken met verschillende kleuren helpt het jonge kind om kleuren van elkaar te leren onderscheiden. Felle kleuren en aparte vormpjes van de miniposters zorgen ook voor voldoende prikkels om zelfs de snelst afgeleide kinderen bij de les te houden!

5. Zorg voor overzicht

Een lapbook is een wondermiddel om voor overzichtelijkheid te zorgen! Doordat je alle kennis op één poster stopt en op die poster zelf onderscheid kan maken tussen informatie, kan je samen met je kind zelf bepalen welke informatie belangrijk is en welke informatie bij wat hoort. Of het nou gaat om het indelen van het dierenrijk of het maken van een poster over een stad of land, met een lapbook maak jij de kennis voor je kind overzichtelijk! Je kunt zelf voor overzicht zorgen en dus ook zelf de rode draad van een onderwerp duidelijk maken. Precies op de wijze waarop jouw kind de rode draad het beste begrijpt.

Met een lapbook schrijft jouw kind zijn eigen boek! De opvouwbare kleine postertjes, mapjes en andere papieren op de poster maken het lapbook super geschikt om die rode draad goed te verduidelijken. Vouw alle mapjes dicht en je kind ziet meteen wat de rode draad is. Leren structureren is nog nooit zo fijn geweest!

Een lapbook is goed voor de fijne motoriek

Het maken van een lapbook en vooral het uitknippen van mooie vormpjes in papier om als miniposter op het lapbook te plakken, helpt het kind in het ontwikkelen van de handvaardigheid en dus in het stimuleren van de fijne motoriek. In een tijd waarin steeds minder kinderen buitenspelen en in plaats daarvan video’s op de iPad bekijken, wordt jouw kind op een leuke en speelse manier geholpen meer te leren over een onderwerp dat hem of haar bezighoudt én wordt ook nog eens tijdens het leren diens fijne motoriek gestimuleerd.

Nu je de voordelen kent, kun je waarschijnlijk niet wachten om aan de slag te gaan met het maken van een lapbook samen met je zoon of dochter. Maar waar te beginnen? Welk onderwerp moet je uitkiezen? Een bijna oneindige reeks aan onderwerpen is geschikt voor op een lapbook. Denk aan het leren over (periodes in) de geschiedenis, landen, steden, provincies, dieren, kleuren en natuurlijk onderwerpen die altijd favoriet zijn bij kinderen zoals de dinosaurussen. Het belangrijkste echter is dat het een onderwerp is waar je kind ook echt over wil leren. Zo wordt het een leuke ervaring voor je kind, maar ook voor jou!

Op zoek naar nog meer tips voor leuke dingen in je vrije tijd? Ga lekker DIY’en en maak een tuintafel voor het perfecte buitendiner. Geen zin om te klussen? Dan hebben we ook allerlei tips voor je wat te doen tijdens warm weer of juist heel slecht weer. Zo hoef je je nooit meer te vervelen!

Geïnspireerd geraakt door dit artikel? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!