Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
moederdagcadeau Knutsel dingen op een tafel

Knutselen is niet alleen heel leuk, het is ook leerzaam! Bijna alle kinderen vinden het leuk om te knutselen. Knutsel iets in een bepaald seizoensgebonden thema, of iets waar je kind vervolgens mee kan spelen. Om inspiratie te vinden voor jouw knutselmiddag, lees je dit artikel van Westwing. Van kijkdoos tot speelhuisje, ontdek onze tips voor leuke dingen om te knutselen!

Knutselen in elk seizoen

In het thema van elk seizoen kun je bepaalde knutsel ideeën verzinnen die passen bij dat moment van het jaar. Knutsel bijvoorbeeld met kastanjes, rode bladeren, bloemetjes en takken. Je kunt bijvoorbeeld met bladeren en verf mooie afdrukken maken op een gekleurd vel papier. Met kastanjes en lucifers kun je grappige poppetjes maken.

Knutselen stimuleert de creativiteit, het ruimtelijk inzicht en de motorische vaardigheden, maar zorgt er ook voor dat je kind leert knippen, kleuren, plakken en handige oplossingen leert verzinnen wanneer er iets misgaat tijdens het knutselproces. Het kind leert kleuren en cijfers herkennen, tellen, ze leren begrippen als onder, achter, tussen, voor, achterkant etc. Met knutselen laat je je kind bovendien zien, dat veel dingen gemaakt kunnen worden.

Organiseer een knutselmiddag

Druilerig weer? Organiseer een knutselmiddag. Verzamel diverse ideeën voor leuke dingen om te knutselen en ga met je kinderen aan de slag om een aantal creatieve ideeën uit te voeren. Zorg dat je de benodigde materialen in huis hebt en laat ze zoveel mogelijk zelf doen. Ook een leuk idee voor een kinderfeestje!

Knutselen met…

Je kunt met allerlei dingen die je vindt in huis knutselen. Van schoenendozen tot wc-rollen. Hieronder een paar ideeën voor knutselwerkjes die je kunt maken met spullen die je meestal wel in huis hebt.

 • Van wc-rollen kun je van alles maken. Plak bijvoorbeeld eens een aantal rolletjes aan elkaar en maak er een rups van. Je kunt ook een rolletje nemen en beschilderen. Vervolgens maak je er een dakje op en hang je er een aantal sliertjes van crepe papier onder om zo een soort raket te maken.
 • Kartonnen dozen moet je nooit weggooien! Hier kun je huisjes, campers, kijkdozen, garages en nog veel meer van maken. Snijd er raampjes uit en een deurtje. Je kunt het huisje zelfs zo groot maken dat je kind er echt in kan spelen. Gegarandeerd succes!
 • Met masking tape kun je ook veel! Plak bijvoorbeeld eens met tape een weg op de vloer waarop je kind met autootjes kan rijden.
 • Met melkpakken kun je ook kleine huisjes maken. Laat je kind het melkpak beplakken met papier of laat hem erop tekenen of schilderen. Snijd er raampjes en deurtjes uit en plak hier eventueel wat doorzichtig papier voor. Hang er een lichtje in voor het knusse sfeertje. Zo maak je een soort lantaarn of lampionnetje.

Leuke dingen om te knutselen

 1. Kaarten knutselen

  Voor kerst, uitnodigingen of voor een verhuizing: het is best vaak nodig om een persoonlijke kaart naar vrienden en bekenden te sturen. Het leukst is het om deze kaarten zelf te maken. Hiervoor kun je aan de slag gaan met foto’s, maar ook met een tekening van de kleintjes.
 2. Maskers maken

  Markers maken is een absolute favoriet onder kleintjes. Verzin een thema, bijvoorbeeld dieren of boeven. Knip uit een stuk stevig papier eenvoudig een masker en laat de kinderen dit versieren of beschilderen.
 3. Origami vouwen

  Origami vouwen is populair, niet alleen onder kinderen! Vouwblaadjes kun je voor heel veel soorten vouwwerkjes gebruiken. Bij de vouwblaadjes zit vaak een uitleg voor het vouwen van diverse figuren en deze kun je ook op internet volop vinden. Het knutselen met vouwblaadjes is zeer leerzaam, vooral voor oudere kinderen.
 4. Bouwen met dozen

  Met kartonnen dozen kun je van alles maken. Bouw een huis of boot van kartonnen dozen. Je kunt hier ook kleine spulletjes inzetten waardoor een soort poppenhuis ontstaat. Door kleine raampjes en deuren uit het karton te knippen wordt het net echt!
 5. Kerstboom knutselen

  Met een wc-rol kun je ook een klein kerstboompje knutselen. Het enige dat je daarnaast nodig hebt is een A4 blaadje, het liefst in het groen, maar wit kan ook. Vouw het blaadje als een soort accordeon tot een smal strookje. Vouw dat strookje vervolgens dubbel, zorg voor een scherpe vouw en laat los. Lijm de twee uiteinden aan elkaar vast. Knip de wc-rol doormidden en verf bruin. Zet de accordeon in het bruine wc-rolletje. Vervolgens kun je de boom nog versieren.
 6. Kunstwerkje knutselen

  Voor een kunstwerk kun je werkelijk alles gebruiken dat je vindt in de natuur. Verzamel bladeren, schelpen, stokjes, eikeltjes, kastanjes, dennenappels etc en leg ze allemaal bij elkaar in een schoenendoos. Laat alles goed drogen. Je kunt alles schilderen, bijvoorbeeld met zilveren of goudkleurige verf. Je kunt hier ook een kijkdoos van maken, door alles in de doos mooi neer te zetten en kijkgaatjes in de doos te maken.

Ga je ook lekker knutselen met de kinderen? Kijk dan ook eens naar punniken, knutselen met papier en zelf slijm maken. Voor de allerkleinste hebben we ook tips om te knutselen met peuters. Online zijn ook honderden ideeën te vinden voor leuke dingen om te knutselen. Zowel specifiek voor bepaalde seizoenen, als algemene ideeën voor elke dag. Veel plezier!

Wil je nog meer inspiratie op doen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig interieur.