Close-up witte kast, vazen op de grond en macramé aan d e wnd

Ben jij al bekend met hét nieuwste fenomeen op het gebied van wooninrichting? Macramé is inmiddels niet meer weg te denken uit moderne woonkamers en een absolute must have voor iedereen die op zoek is naar een warmere, gezelligere sfeer in huis. Wil je ook meer inspiratie opdoen voor jouw huishouden? Lees dan snel verder voor meer info, inspiratie en DIY-tips rondom deze spectaculaire manier van decoreren.

Sinds kort is macramé een onbetwiste, modieuze knaller op het gebied van woninginrichting en decoratie. En dat niet alleen. Ook in restaurants, winkels en sfeervolle barretjes is deze opvallende handwerktechniek een even vaak als graag gezien onderdeel van het design.

Je zou daarom misschien zeggen dat macramé een relatief nieuw en modern verschijnsel is, maar niets is minder waar. Sterker nog: deze imposante en indrukwekkende knooptechniek gaat al jaren, en misschien zelfs wel eeuwen, mee. Het met de hand knopen van draden, die daardoor één patroon vormen, vond al in de meest verre verledens plaats. Maar de toepassingen in de hedendaagse, moderne manier van huizen inrichten? Die is wél nieuw. En dat is maar goed ook, want anders hadden onze woonvertrekken er toch een stuk minder sfeervol bijgestaan.

Macramé: hoe werkt het?

Het maken van zogenoemde macramé knopen is relatief best eenvoudig, mits je een beetje handvaardig en creatief bent ingesteld en aangelegd. Het meest handige is om vier verschillende draden naast elkaar te leggen. De twee buitenste varianten zijn bedoeld om de uiteindelijke knoop mee te leggen. De twee draden die dan in het midden naast elkaar liggen, zorgen voor het karakteristieke, cirkelvormige uiterlijk van de knoop. Je knoopt ze vervolgens op traditionele wijze – net zo lang tot er uiteindelijk een patroon ontstaat.

Zo’n patroon maken – dat kan overigens op verschillende manieren. De ene macraméknoop is de ander niet en er bestaan uiteenlopende soorten en varianten. Het meest voorkomende exemplaar is de simpele, rechte knoop. Deze zorgt voor een plat design: de versie die je bijvoorbeeld veel ziet in armbandjes en allerhande kledingfacetten. Daarna volgt, qua populariteit, de gedraaide knoop. Deze is iets spiraalvormiger dan de rechte uitvoering.

Naast deze veelvoorkomende macramé knopen bestaan er ook nog versies als de achtknoop, welke gebruik maakt van een dubbel aantal draden. Dat maakt hem ook wat lastiger om te produceren dan bij eerstgenoemde soorten het geval is.

Verschillende materialen

Wie over een creatieve aanleg beschikt, kan dus kiezen uit verschillende soorten knopen – maar dat niet alleen. De macramé knopen, en dus producten van macramé, zijn ook verkrijgbaar met diverse materialen. Uiteenlopende merken produceren materiaal dat bruikbaar is om zo’n knoop mee te leggen. Het zogenoemde durable macramé, bijvoorbeeld. Deze soort is gemaakt van katoen en verkrijgbaar in tientallen, uiteenlopende kleuren. Het materiaal is stug – en dat maakt het eindresultaat behoorlijk stevig.

Chunky cotton heeft een andere structuur: en stuk ruwer en wat meer als een touw. Wie hiermee aan de haal gaat, heeft waarschijnlijk een robuust en landelijk huishouden. En over robuust gesproken: het merk Hoooked Spesso – ook verantwoordelijk voor chunky cotton – biedt ook varianten die nóg ruwer zijn en, in tegenstelling durable macramé en chunky cotton, niet enkel uit katoen, maar ook uit vezels bestaan. Keuze genoeg, dachten we zo.

Macramé in huis

Hoewel je inmiddels misschien eerder aan armbanden en andere accessoires denkt, is macramé uiterst geschikt voor decoratie in je woning. Het fenomeen verschijnt niet voor niets aan steeds meer wanden van woonkamers, bijvoorbeeld als macramé wandkleed of als gordijn. Zo’n macramé wandkleed zorgt voor een fraaie en landelijke uitstraling in je kamer en past daardoor erg goed wanneer je al beschikt over dergelijke meubels. Dat betekent echter niet dat macramé niet matcht met andere interieurs. Sterker nog: in een Scandinavisch of juist heel modern design is macramé juist lekker brekend. Hang een kleed, wanneer je houdt van een landelijke sfeer, aan een hanger van hout of een ander natuurmateriaal – misschien zelfs aan een tak van een boom. Supergaaf om zelf mee aan de slag te gaan, maar ook in kant-en-klare vorm absoluut een aanrader.

Een macramé gordijn is misschien iets lastiger te verwezenlijken dan een wandkleed. Tenslotte moet een macramé gordijn aan een ophangsysteem worden bevestigd. Dergelijke systemen zijn vaak van een materiaalsoort dat je in eerste instantie niet koppelt aan macramé, maar daarvoor geldt hetzelfde als wat geldt voor macramé in een moderne inrichting: het breekt lekker. Je kunt macramé zodoende uitstekend combineren met staal en ijzerdraad.
Check déze video om te kijken hoe je zelf zo’n gordijn of wandkleed maakt!

Combineren met kleuren

Iets anders waar je rekening mee moet houden, wanneer je macramé in huis haalt, is de combinatie met ander kleuren in huis. Macramé in de standaarduitvoering is van nature warm en past daardoor goed bij banken, fauteuils en kasten die eenzelfde uitstraling hebben. Dit is meestal het geval bij spullen in aarde- of natuurlijke tinten – vaal groen, bijvoorbeeld. Ook de materiaalsoort van meubels die je al in huis hebt, zijn van belang. Macramé past goed bij onder meer hout, rotan en riet.

Nu kunnen we het ons voorstellen dat je wél aan de slag wilt met macramé, maar niet beschikt over bijpassend meubilair. Geen probleem, want je kunt dit prima oplossen door elders in de kamer accessoires van hout, rotan of riet te plaatsen. Zo heb je toch nog de nodige overlapping in je woonruimte.

Waar hang ik het?

Dat macramé mooi staat in een woonkamer, staat buiten kijf. Maar dat is natuurlijk geen vereiste. Macramé is ook erg leuk in de slaapkamer – zowel die van jou als die van kinderen. Het geeft een gezellige uitstraling en de natuurlijke tinten zijn haast een garantie voor een fatsoenlijke nachtrust. Je kunt het eventueel nóg bonter maken door ook je badkamer te voorzien van een gezonde dosis macramé. Inderdaad – de badkamer. Dat hoeft niet eens per se in de vorm van een gordijn of wandkleed. Denk aan kleine accessoires – iets simpels als het bakje waar je jouw tandenborstels in doet, bijvoorbeeld. Alleen dat maakt een ruimte die normaal zo grauw en kil is al héél veel gezelliger. Nog meer sfeer creëren in huis? Kijk dan eens naar onze andere DIY-tips zoals het maken van je eigen schilderij, een krans van bloemen, een herbarium, het maken van droogbloemen en het verven van je tegels.