pegboard met twee camera's

Mocht je op zoek zijn naar de ideale organizer voor op je bureau, stop dan nu meteen en haal alles in huis om zelf een pegboard te gaan maken. Een pegboard is een gaatjesbord voor aan de wand die verrassend veelzijdig is. Hiermee hou je het bureaublad vrij en kun je accessoires vanaf nu aan het pegboard hangen. Met haakjes, plankjes, punaises en meer, hang je pennen en paperclips op, plaats je leuke frames en plantjes en prik je memo’s op een hele trendy manier in het zicht. Multifunctioneel en supergezellig! En zocht je niet eens iets voor boven je bureau? Maak hem dan voor welke andere ruimte dan ook. Een pegboard is hoe dan ook handig. We laten je zien wat je er allemaal mee kunt doen en geven stap voor stap aan hoe je dit gaatjesbord zelf kunt maken. Veel plezier met deze pegboard DIY.

Pegboard: het handigste hangsysteem ooit

Dit gaatjesbord brengt zoveel opbergmogelijkheden met zich mee en is zo’n stijlvolle oplossing voor kleine rommeltjes en nodige accessoires, dat het eigenlijk heel vreemd is dat lang niet iedereen een pegboard heeft. Oorspronkelijk werd deze organizer gebruikt boven de gereedschapstafel.

Uiteraard is het nog steeds aan te raden om schroeven, schroevendraaiers, zaag en hamers overzichtelijk voor je neus te hebben. Maar ondertussen is de creatieve geest ermee aan de haal gegaan en doet het pegboard nu werkelijk overal dienst.

In de keuken

Ideaal voor boven het aanrecht: hang bestek in bakjes aan haakjes en maak plek voor de kookboeken door een plankje aan het pegboard te hangen. Of gebruik deze voor de kruiden.

In de gang

Heb je geen plek voor een sideboard? Hang dan een pegboard aan de muur en je kunt je sleutels, sjaals, mutsen en je tas nu wel kwijt. Dat ruimt lekker op!

In de badkamer

Ken je dat? Iedereen in het gezin wil zijn beauty-producten kwijt op dat ene plankje onder de spiegel. Heel lastig. Maak een pegboard naast de wastafel en hang hier extra plankjes aan. Voor iedereen eentje. Daaronder kun je meteen extra handdoeken kwijt en een klein bakje voor de tandenborstels. Vul het zelf maar in.

In de slaapkamer

Met een gaatjesbord in de slaapkamer heb je plek voor rondslingerende sieraden, sjaaltjes, make-up en ook nog een klein hangplantje. Zo wordt het een stuk rustgevender.

In de kinderkamer

Eindelijk! Een leuke oplossing voor al die kleine legostukjes, prulletjes, speelgoeddieren, kleurpotloden, schriftjes en gummetjes. Met een pegboard aan de muur ziet de kleine ook meteen dat het leuk kan zijn om op te ruimen.  

Multifunctioneel gaatjesbord: hang het maar op

Hoe komt het nou dat een pegboard zoveel meer in zich heeft dan een normaal prikbord? Door de gaatjes heb je eindeloos veel ophangmogelijkheden. Voordat we beginnen aan de pegboard DIY, eerst een paar tips:

 • Hang in de gaatjes S-haken. Hier kun je weer bakjes aan hangen, of je hangt er direct je sleutels aan.
 • Schuif in de gaten houten, ronde latjes. Dit zijn handige haken voor van alles, of de basis voor een klein plankje.
 • Rijg door de gaten van links naar rechts een leuk stevig draad. Aan dat draad kun je kaartjes, foto’s of notities hangen met van die kleine knijpertjes.
 • Prik naast de gaatjes wat je maar wilt met een ouderwetse punaise vast aan het bord.
 • Plak met jouw favoriete washi tape je mooiste ansichtkaarten naast de andere accessoires.

Combineer erop los met al deze hangmogelijkheden. Schuif heen en weer; hier een plankje, daar een haakje. Dat ziet er meteen heel trendy uit.

Zelf een pegboard van hout maken in 4 stappen

Hoog tijd om zelf een pegboard te gaan maken dus. We geven je een stappenplan voor een pegboard van hout met genoeg ruimte voor alle ophangmogelijkheden. Zo heb je al snel veel leuks aan de wand en rust om je heen.

Wat heb je nodig voor deze pegboard DIY?

 • Een groot stuk multiplex 18 mm dik, van 122 x 61 cm voor een mooi ruim oppervlak. Je kunt dit op maat laten zagen in de bouwmarkt.
 • Een ronde, houten stok van 18 mm diameter. Hiermee maak je de houten stokjes die door de rondjes passen en als haakjes dienen. Bedenk zelf hoeveel je er ongeveer wilt en hoe lang deze stok dus moet zijn.
 • Een boormachine met een speedboor van 18 mm dik (net zoals de stok).
 • Een stevig, lang meetlat, een potlood, (niet te grof) schuurpapier en een zaag.

Een pegboard maken in 4 stappen:

 1. Gaten meten

  Is de multiplex plaat op maat, meet dan precies op waar de gaten moeten komen en markeer deze plekken met het potlood. Zorg dat er steeds evenveel ruimte tussen de gaten zit. Meet in dit geval (uitgaande van de afmeting van de plaat) vanaf de buitenkant van de plaat 5 centimeter en markeer daar het eerste punt. Dit wordt het midden van het eerste gat (waar je straks de boor in zet). Meet dan vanuit dat punt 7 centimeter naar de volgende punt. Hou 7 centimeter tussen de gaten op het bord en hou 5 centimeter vrij tussen de gaten en de randen.pegboard maken benodigdheden en stap `

 2. Gaatjes boren

  Boor de gaten voorzichtig in het bord. Check na het eerste gat of de houten stok er goed in past. Je zou met een millimeter verschil in doorsnede de gaten misschien groter of kleiner moeten maken.
  stappenplan pegboard maken

 3. Stokjes afsnijden

  Alle gaten gedaan? Zaag dan de stok in stukjes, je kunt variëren in de lengte. De ene langer dan de andere, is een goede optie.

 4. Afwerking

  Schuur het gaatjesbord en de stokjes mooi glad en verdeel de stokjes in de gaten. Het pegboard is nu klaar! Hang hem op waar je wilt en bedenk een geschikt ophangsysteem (met schroeven en pluggen in de muur hangt het pegboard lekker stevig), of zet hem tegen de wand. Tip! Zaag kleine plankjes van de restjes multiplex die je overhoudt bij het op maat zagen. Leg deze plankjes op twee stokjes en je creëert een mooie beweging van ophangsystemen op het pegboard. 

Veel plezier met meer DIY’en

Naast dit pegboard zijn er nog zoveel meer mogelijkheden om zelf moois te maken voor in huis. Buig je je hoofd nog over de ideale werkplek? Stop met zoeken, en bekijk hoe je zelf een bureau kunt maken. Juist in dat onhandige hoekje waar hij perfect zou passen. En past het pegboard dan niet daar aan de muur? Maak dan een andere organizer.

Ga verder aan de slag met leuke accessoires zoals een eigen verjaardagskalender, een zwevend herbarium, of zelfgemaakte kaarsen. Of bekijk de oplossingen voor een poster ophangen zonder lijst, of een schilderij dat al een tijdje op de grond staat te wachten.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geslaagde home office. Met je eigen pegboard ben je al goed op weg.