witte bol garen in een mand

Kan jij je het nog herinneren? Die gezellige klos in de vorm van een paddenstoel en dan heel voorzichtig de wol met de haak over de lussen laten glijden? Punniken is een leuke en eenvoudige manier om met zogenaamde wolrolletjes (koorden) heel veel mooie creaties te maken. Het is een heerlijke, rustgevende bezigheid voor jong en oud. Pak de draad dus snel weer op en haal de klos uit de kast. Wij laten je zien hoe je het punniken kunt opzetten door middel van een stappenplan en geven je patronen en ideeën voor van alles wat je met punniken kunt.

Punniken is een soort opstapje richting breien en je kunt er dezelfde resultaten mee bereiken. Daarom is punniken voor kinderen ook zo leuk. Het is gemakkelijk en ze kunnen meteen genieten van de gebreide wol die tevoorschijn komt uit de klos.

Wat is punniken?

Met punniken maak je in de basis een gebreide, holle koord. Hoe breed deze koord wordt, hangt af van het aantal haakjes dat je aan een klos hebt zitten. De meest eenvoudige klos begint bij vier haakjes. Dat houden we aan bij deze uitleg en het stappenplan. Met deze klos kun je kleine figuren of woorden maken, ze blijven smal.

Bedenk zelf welke creaties je zou willen maken en welke klos je daarvoor nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld op een eenvoudige manier een sjaal maken, dan moet je gaan voor de grootst mogelijke klos.

Punniken: een 4-stappenplan

Hieronder vind je een lijstje met de dingen die je nodig hebt om te beginnen met punniken. Daarnaast, hebben we een 4-stappenplan voor je uitgewerkt zodat je eenvoudig zelf aan de slag kunt gaan. En om het hélemaal overzichtelijk te maken, hebben we speciaal voor jou het stappenplan geïllustreerd zodat je deze kunt downloaden en printen.

Wat heb je nodig?

 • Een punnikklos (met vier haken)
 • Een bol wol, of een katoenen draad
 • Een haaknaald en een schaar
 • Een (grove, grote) borduurnaald

Leren punniken in 4 stappen:

 1. Het punniken opzetten

  Steek het draad van bovenaf (waar de haken zitten) door de klos totdat deze ongeveer 10 centimeter aan de onderkant uitsteekt. Draai het draad dat aan de bovenkant uitsteekt langs de buitenkant van rechts naar links om het eerste haakje heen.
  Ga meteen schuin door naar het volgende haakje, om daar weer het draad van rechts naar links langs de buitenkant te draaien en via de binnenkant, naar de buitenkant van het volgende haakje. Doe dit voor alle haakjes.stap 1: het punniken opzetten

 2. Beginnen met punniken

  Wanneer alle haakjes omwikkeld zijn, hoef je niet nog eens het draad om de haakjes te wikkelen, maar hou je simpelweg het draad aan de voorkant en draai je met de klok mee. Wanneer het draad in je hand nu boven het draad van het eerste haakje valt, til je met de haaknaald het onderste draad voorzichtig over het bovenste draad en over het haakje aan de klos.
  Trek dan even aan het draad dat onderaan de klos bungelt, om het draad bovenin weer wat strakker aan de klos te zetten. Zo kun je netter en gemakkelijker verder werken.stap 2 punniken: beginnen

 3. Herhalen

  Herhaal deze stap steeds weer voor elk haakje; draai het draad met de klok mee rond de haakjes aan de klos, steeds boven de al gezette draden en til de onderste draad over de bovenste draad en het haakje. Ga hiermee door totdat je zelf het punnikkoord lang genoeg vindt.stap 3 punniken: herhalen

 4. Afsluiten

  Om het koord af te sluiten knip je het draad aan de bovenkant ruim af (hou nog ongeveer tien a vijftien centimeter lengte over). Haal hier de borduurnaald door. Steek de naald onderaan de voorkant van de volgende lus en haal hem naar boven. Herhaal dit voor elke lus.
  Je haalt hierbij de lusjes nog niet los, of naar boven, je steekt alleen maar de naald erdoor naar boven en gaat door naar de volgende. Heb je alle lusjes gehad, dan kun je het gepunnikte koord van de klos loshalen.
  Trek als je de koord in handen hebt, het draad aan en jouw punnikwerkje is klaar.stap 4 punniken afsluiten

Punniken: wat kun je ervan maken? Een paar leuke ideeën

Heb je de basis onder de knie? Of wist je de steken nog? Hoe dan ook, met deze ideeën zul je zien dat punniken voor elke leeftijd leuk kan zijn. Met punniken kunnen volwassen prachtige patronen tevoorschijn toveren.

Een regenboog punniken

Met vier verschillende kleuren koorden in verschillende lengtes kun je een mobiel in de vorm van een regenboog punniken. Kies je eigen kleuren en bedenk hoe groot je de regenboog wilt laten zijn. Houd steeds vijf centimeter verschil tussen de koorden.

Rijg voordat je de koorden afsluit, eerst een ijzerdraad door ieder koord. Daarna kun je ze dichten en de koorden in een boog buigen. Op zo’n manier dat ze mooi onder elkaar aansluiten.

Rijg vervolgens met naald en een stevig draad vanaf de top van de kleinste (en onderste) boog door naar de volgende bogen, zodat het draad de bogen in een rechte lijn door het midden aan elkaar verbindt.

En zo heb jij een speelse en vrolijke regenboog om in de lucht te laten shinen!

Een naam punniken

Met een punnikkoord en ijzerdraad kun je in principe welke vorm dan ook maken. Dus ook de letters van jouw naam. Punnik voor elke letter een koord dat lang genoeg is en vorm deze met het ijzerdraad in een sierlijk of juist strak font.

Je kunt ze op verschillende punten aan elkaar rijgen en, voilà, jouw naambordje is klaar voor gebruik.

Diertjes punniken

Met een bredere klos met meerdere haakjes kun je bredere koorden punniken. Deze zijn goed geschikt om te vullen met oude lapjes stof of watten. Zo kun je bijvoorbeeld met een groen draad een kikker maken.

Punnik een koord en vul deze tot een goed bol lijfje. Met een korter groen koord maak je het hoofd. Aan elkaar vast geregen en beplakt met kleine plakoogjes en een geborduurde, rode brede mond, heb jij een hele knappe kikker! Van welk dier wordt jouw kleine blij? Jij kan het zo punniken.

Met punniken kun je dus maken wat je wilt en het is echt een leuke en rustgevende activiteit voor volwassenen. Leer het de kids en het hele gezin, en zit samen helemaal zen aan de klos.

Nog meer knutselen

Hebben jullie het punniken onder de knie, pak dan de breinaalden tevoorschijn en brei er met ons op los. Brei van een simpele sjaal tot jouw eerste wollen trui. Waarom niet? En worden jouw koters helemaal niet blij van die kleine haakjes en dat gefrunnik met wol?

Er zijn nog veel meer leuke dingen om te knutselen, ook voor de kleinere peuters. Met onze DIY’s ga je de verveling tegen en kom je saaie regenachtige middagen door. Geef de tuin een lift met nieuwe zelfgemaakte plantenbakken, of maak je puber blij met een persoonlijk bureau.

Met een DIY kapstok in de gang en een bloemenkrans aan de voordeur, komt iedereen vrolijk binnen. Helemaal als je vervolgens jouw zelfgemaakte lamp aanklikt en een heerlijk aroma van de geurzakjes in de schaal op tafel je tegemoetkomt.

Heeft punniken jou aangezet tot nog meer DIY‘s? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!