Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Woonkamer met roze zitbank en witte radiator

Radiators zijn vaak een doorn in het oog voor interieurliefhebbers. Alhoewel je tegenwoordig ook design radiators hebt. Maar zelfs in zo’n designjasje, voegen ze esthetisch weinig toe aan een ruimte. Bovendien kan een radiator door de warmte na verloop van tijd verkleuren waardoor hij nog minder fraai wordt. Gelukkig is er een oplossing: zelf je radiator verven. Een radiator verven klinkt als een moeilijke klus, maar met onderstaande tips & tricks is het makkelijker dan je denkt. Dus wil jij een hippe zwarte radiator in de woonkamer voor een industriële touch? Of is het de hoogste tijd om die vergeelde oude radiators een strakke witte look te geven? Ga dan aan de slag met onze tips en het handige stappenplan voor het schilderen van de radiator.

Radiator verven voor een frisse look

Je kunt een radiator schilderen in een kleur naar keuze met radiatorverf voor een frisse look. Deze speciale verf is bestand tegen de warmte en geschikt voor metaal. Bijvoorbeeld om je radiator te laten matchen met je nieuwe behang of muurkleur. Maar in sommige gevallen is het gewoon ‘noodzakelijk’ om een radiator te schilderen, omdat hij vergeeld is of zelfs roestplekken heeft. In zo’n geval doet een likje verf wonderen voor de uitstraling van de radiator.

Trending: een zwarte radiator

Een zwarte radiator past vrijwel in ieder interieur. Denk bijvoorbeeld bij een modern interieur aan een witte muur met een zwarte radiator voor een sterk contrast. Wil je het geheel wat verzachten, voeg dan natuurlijke materialen zoals jute toe. Voor een traditionele look combineer je deze stoere radiator met zachte beige tinten in je interieur – met een houten vloer zet je een echte landelijke sfeer neer.

Radiator schilderen: tips & tricks

Wanneer je de radiator gaat verven, vraag je je waarschijnlijk voorafgaande aan de klus een aantal dingen af. Wij hebben de meest gestelde vragen over het verven van een radiator op een rij gezet:

Moet ik de radiator eraf halen voor ik hem ga schilderen?

Nee hoor, dat is niet nodig. De achterkant van de radiator zie je niet en hoef je dus ook niet te schilderen. Wil je de radiator er toch eerst afhalen? Dan zal je je hele cv-systeem moeten laten leeglopen (en daarna opnieuw vullen).

Radiator verven of sprayen?

Een radiator kan je over het algemeen het beste verven. Zo heb je meer controle over het eindresultaat. Bovendien is het gebruik van een spray in huis niet aan te raden, voor je het weet zitten er spetters op plekken waar je ze niet wilt. Met een spray kan je wel makkelijker op plekken komen waar je met een kwast of roller niet komt. Zeker bij ouderwetse radiatoren met een open structuur kan dit handig zijn. Wanneer je een radiator wilt sprayen, raden we aan om dit buiten te doen mét beschermende kleding.

Kan ik de radiator schilderen met gewone verf?

Je kunt in principe een radiator verven met elke waterdragende verf. Gebruik in elk geval geen verf op terpentinebasis, dit vergeelt snel. Toch raden we aan om radiatorverf of radiatorlak te gebruiken omdat deze beter bestand is tegen de hoge temperaturen van een radiator waardoor het niet gaat scheuren of verkleuren na verloop van tijd.

Moet ik eerst grondverf gebruiken?

Dat ligt er een beetje aan. Is de ondergrond sterk verkleurd en/of moeten er roestplekken worden weggewerkt? Gebruikt dan eerst een primer. Deze houdt verdere roestvorming tegen en zorgt voor een goed overschilderbare onderlaag zodat je een egaal en glad eindresultaat krijgt. Ook wanneer je een zwarte radiator in een lichte kleur wilt verven, raden we aan om eerst grondverf te gebruiken.

Moet ik de radiator verven met een kwast of roller?

Gebruik bij voorkeur een roller omdat je hier streepvrij mee kunt schilderen. Bovendien is de kans op druipers kleiner. Een kwast heb je wel nodig om de moeilijke bereikbare plekken te verven.

Pssst … Wanneer je radiator straks geschilderd is, mag hij gezien worden! Pimp daarom de vensterbank (of de radiator zelf) met droogbloemen, bloemenkransen, zelfgemaakte fotolijstjes en draaikaarsen zodat jouw witte of zwarte radiator de blikvanger van de ruimte wordt!

DIY: radiator verven in 6 stappen

Wat heb je nodig?

 • Radiatorverf
 • Radiatorkwast
 • Verfroller
 • Schuurpapier korrel 240 of 280
 • Metaalborstel (in geval van ernstige roest)
 • Afdekzeil
 • Ontvetter (eventueel ammoniak)
 • Spons/dweil
 • Oude kranten

In 6 stappen een radiator schilderen:

 1. Vloer afdekken

  Zorg ervoor dat de radiator uit staat en niet meer warm is. Dek de vloer onder de verwarming zorgvuldig af zodat er geen verfspetters op de vloer terecht komen tijdens het schilderen. Dit kun je doen met oude kranten of oud papier. Dek ook de muur achter de radiator af.

 2. Radiator schuren

  Om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht, is het belangrijk dat je de radiator voor het schilderen eerst goed schuurt. Een radiator verven zonder schuren geeft niet het gewenste eindresultaat. Het schuren van de radiator doe je met een fijne korrel schuurpapier, 240 of 280. Schuur tot de radiator helemaal glad is. Zorg ervoor dat je roestplekken extra goed schuurt zodat je de roest niet meer ziet. Voor het verwijderen van hardnekkige roestplekken kun je ook een metaalborstel gebruiken. Hierna maak je alles stofvrij met een droge doek.

 3. Radiator ontvetten

  Wanneer de radiator is geschuurd, is het belangrijk om hem vervolgens goed te ontvetten. Want verf hecht immers het allerbeste op een schoon oppervlak. Vul een emmer of afwasteiltje met warm water en een ontvetter. Er zijn speciale ontvettingsmiddelen verkrijgbaar maar hiervoor kun je ook prima een scheutje ammoniak gebruiken. Vervolgens reinig je de radiator met een dweil of spons en laat je goed drogen.

 4. Afplakken

  Voordat je kunt beginnen met het schilderen van de radiator plak je alle delen die je niet wilt schilderen af met schilderstape. Voor het mooiste resultaat plak je liever teveel dan te weinig af!

 5. Radiator schilderen

  Het voordeel van speciale radiatorlak is dat deze hittebestendig is tot 800 graden en in tegenstelling tot normale verf, niet verkleurt. Bovendien kan normale verf door de warmte van de radiator snel vergelen en scheuren. En dat is natuurlijk zonde van je schilderwerk! Breng de radiatorverf in verticale banen op met een verfroller voor het mooiste resultaat. Hou de lagen dun en zorg ervoor dat je niet teveel verf gebruikt. Voor het beste resultaat zijn waarschijnlijk twee lagen verf nodig voor het schilderen van de radiator. Laat de eerste verflaag goed drogen voordat je aan de tweede laag begint. Om ook de moeilijk bereikbare plekken te kunnen schilderen gebruik je een speciale radiatorkwast.

 6. Na het radiator verven

  Om te voorkomen dat je de zorgvuldig opgebrachte verflaag meetrekt bij het verwijderen van de schilderstape, adviseren we je de tape alvast voorzichtig te verwijderen als de verf nog nat is. Het is normaal dat er de dagen na het schilderen een verflucht van de radiator af komt. Een handig huismiddel om dit te voorkomen is om een bakje met azijn te vullen en op de radiator te zetten.

Is het radiator verven gelukt? Zie je wel, je bent handiger dan je denkt! Nu je toch aan de slag bent gegaan met de verfkwast: wat dacht je van het verven van meubels? In ons artikel lees je hoe je in 9 stappen een houten kast een nieuwe look geeft.

Ga ook eens aan de slag met het zelf maken van een lamp of bed, het stofferen van stoelen, het timmeren van een boekenkast of het beschilderen van tegels. Succes!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!