gekleurde letters met stiften

Na het boeken van je vakantie kan de voorpret beginnen. Online vast de omgeving verkennen, de eerste restaurants reserveren en natuurlijk een fijne slaapplek zoeken. Als de trip dan eenmaal is aangebroken, kun je eindelijk van die welverdiende vakantie genieten. Maar wanneer je ‘druk’ bent met al het leuks dat bij een reis komt kijken, vliegt de tijd voorbij. Voor je het weet ben je weer terug in Nederland en is de reis inmiddels een mooie herinnering. Hoe leuk is het daarom om deze herinnering levendig te houden in een reisverslag?! Een reisdagboek maken helpt je om alle highlights van je trip vast te leggen. Bijvoorbeeld in foto’s, verhalen, video’s, toegangskaartjes en tickets. Geïnspireerd geraakt om zelf een reisverslag te maken? Bekijk dan al onze tips voor een DIY-reisdagboek. 

Zo start je een reisverslag

Heb je een tripje op de planning staan? Dan is een reisdagboek ideaal om al je research en herinneringen in op te slaan. Elke keer wanneer je het dagboek na je reis opent, kun je weer even opnieuw wegdromen bij die heerlijke vakantie. Volop nagenieten dus!

Het leukste is natuurlijk om al vooraf je trip te starten met een verslag. Zo kun je bijvoorbeeld alvast een route uitstippelen, bijvoorbeeld wanneer een roadtrip door Europa op de planning staat. Ook kun je leuke restaurants, design hotels en bezienswaardigheden opschrijven. Het verslag is ook ideaal om alle tips die je hebt gekregen van vrienden, familie en blogs in te verzamelen. Denk aan dat ene niet-toeristische baaitje, unieke wandelroute of populaire restaurant. Zo kun je tijdens je trip altijd even je reisdagboek bekijken als je inspiratie zoekt voor een activiteit. Bijvoorbeeld als je zoekt naar leuke dingen om te doen met je BFF op vakantie!

Voorafgaand aan je reis starten met het verslag, helpt je dus om goed voorbereid op pad te gaan. Ga je bijvoorbeeld je eerste solo reis maken? Dan kun je een vakantie checklist creëren voor alleen op vakantie gaan. Maar ook als je een beperkt vakantiebudget hebt, kun je bijvoorbeeld een lijst met goedkope vakantielanden maken.

2 soorten reisverslagen: fysiek versus online 

Hoe je jouw reisdagboek bijhoudt, heeft alles te maken met jouw voorkeur. Grofweg zijn er twee soorten: fysiek en online (met een optie tot uitprinten). 

Reisverslag op papier maken: een old school reisdagboek

De klassieker onder de reisdagboeken is die op papier. Bijvoorbeeld geschreven in een dag-, notitie- of plakboek. Al schrijvend je reis documenteren werkt erg ontspannend. Het geeft je een moment om stil te staan bij alles wat je hebt meegemaakt, hierover na te denken en op te reflecteren. Je zou het dus bijna mindfulness kunnen noemen! Ook kun je in een fysiek verslag de inhoud inrichten hoe jij wil. Je bent niet gebonden aan de lay-out van een online app. Een nadeel is dat een verslag op papier wel ruimte inneemt in je koffer of backpack. En natuurlijk schuilt er altijd het risico dat je je verslag vol waardevolle herinneringen kwijtraakt. Extra goed opletten dus.

Je reisdagboek online maken: een online reisverslag

Ken je jezelf langer dan vandaag en staat het idee van een offline dagboek je wel aan, maar de uitvoering minder? Bijvoorbeeld omdat je weet dat je er in de praktijk niet in zult schrijven, het zal vergeten of erger nog: verliezen? Dan kun je er ook voor kiezen om je verslag online bij te houden en na afloop uit te printen. Zo heb je 1) een back-up online, en 2) een manier om je herinneringen fysiek vast te houden. Ook kun je een deel van het boek, bijvoorbeeld de foto’s, laten uitprinten en bundelen in een fotoboek voor je reisgenoot.

DIY-reisdagboek maken: 3 tips

  1. Online versus fysiek

    De eerste stap is bepalen waar je jouw verslag gaat bijhouden. Ga je dit op de old school manier doen, dus op pen en papier? Liever online via een reisdagboek app? Of ga je voor een combinatie? Bij twijfel is een combinatie misschien een goed idee.

  2. Startpunt

    Nu is het tijd om te bepalen wanneer je start met je verslag. Ga je alvorens je reis starten? Bijvoorbeeld door alvast informatie over de bestemming, routes en meer te verzamelen? Je kunt er ook voor kiezen om te starten wanneer je trip ook daadwerkelijk begint. Schrijf in dat geval elke avond – of wanneer het je schikt – een klein verslag. Dit hoeft dus echt geen enorm boekwerk te zijn. Hoe lang of kort je verslagen worden is helemaal aan jou!

  3. Verzamel alle tickets, kaartjes, folders en polaroids

    Vergeet tijdens je reis niet alle tickets, kaartjes, folders en andere kleine souvenirs te bewaren. Deze kun je mooi – inclusief kortverhaal – in je verslag opnemen. Werk je met een fysiek dagboek? Vergeet dan geen plakband, lijm of paperclips mee te nemen. Werk je met een online dagboek? Download dan een app waarmee je foto’s en documenten kunt scannen. Dan kun je alsnog fysieke papieren die je tijdens je reis verzamelt, uploaden. Ook leuk: een polaroidcamera meenemen op reis en de foto’s in je dagboek stoppen!

4 handige apps voor een online reisverslag 

Polarsteps

Deze Nederlandse app werkt op gps. Ideaal dus wanneer je niet altijd toegang hebt tot internet! Via de gps van je telefoon wordt je reis vastgezet in stappen. Wanneer je wel toegang tot internet hebt, kun je de reisstappen verrijken met foto’s, video’s en tekst. Ook leuk: na afloop van je trip krijg je de mogelijkheid om je online verslag uit te printen.  

Journey

Deze dagboekapp is niet specifiek bedoeld voor reizen, maar doet desalniettemin goed zijn werk. Zo trackt de app je gps, en kun je op de ingebouwde kaart zien waar je allemaal bent geweest. In de app kun je iedere dag een verslag schrijven (eventueel inclusief foto’s). Zo kun je dus ook voor en na je trip verslag doen. Extra handig is dat je de app ook via een browser op een computer of laptop kunt gebruiken.

Travel Diaries

Travel Diaries is, net als Polorsteps, een Nederlandse app. Het werd opgestart door Veerle Witte die een manier zocht om haar reizen online bij te houden met verhalen, foto’s én routekaarten. Het leuke aan deze app is dat je teksten, foto’s, data en locaties kunt toevoegen in verschillende lay-outs. Ook kun je bijvoorbeeld tickets, kaartjes en flyers uploaden en in een ‘plakvak’ plakken. Tijdens je trip kun je ervoor kiezen om je verslag op privé te zetten of te delen met het thuisfront. Na afloop kun je je online reisverslag laten printen.

Day One

Via deze app verschijnen al je verslagen onder elkaar in een tijdlijn. Handig dus om het overzicht te bewaren en een goed idee te krijgen van wat je wanneer en waar hebt gedaan. Je kunt de app in het dagelijks leven gebruiken of puur als reisverslag. Er worden namelijk locaties en andere tags toegevoegd aan je verslagen, dus ook op reis dient deze app zijn doel. Verder kun je ervoor kiezen om (bepaalde) teksten verborgen te houden zodat alleen jij deze kunt lezen. Wel zo handig als dat verslag over die vakantieliefde alleen voor jouw ogen bestemd is.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je reisdagboek compleet te maken!