groene shabby chic kast met stoel en bijzettafel

De shabby chic stijl is een interieurstijl waarin je je oude meubels een tweede leven kunt geven. Creëer bijvoorbeeld een nieuwe look door het meubel te verven met pasteltinten. De core van deze stijl is dat iets “versleten en verouderd” tegelijkertijd als verfijnd kan worden beschouwd. Dit klinkt misschien heel tegenstrijdig maar toch komen deze twee begrippen perfect samen in deze woonstijl. Benieuwd naar hoe jij de shabby chic look in je interieur kunt toepassen? Lees dan snel verder en ontdek hoe je de authentieke uitstraling van je oude meubels kunt bewaren maar ze een moderne touch geeft. Wat is jouw favoriet?

DIY: een shabby chic effect creëren met deze 5 technieken

Hieronder vind je 5 technieken die de experts van Fleur Paint aanbevelen om een shabby chic look te creëren voor je meubels en decoratie. Kies de techniek uit de jij het mooiste vindt en volg alle stappen. Voordat je begint, moet je het oppervlak goed schoonmaken en jouw favoriete kleur uitkiezen. Gebruik water voor het schoonmaken van kleurresten op gereedschap en een citruswasverwijderaar voor was. Veel plezier bij het maken van een uniek meubelstuk voor je huis!

1. Shabby chic techniek met 1 kleur

De shabby chic was techniek is de meest klassieke techniek. Dit is de juiste techniek als je materiaal hebt dat je mooi vindt en waar je nog een glimp van wil laten zien. Hier kun je denken aan een mooi onafgewerkt houten blad. Lees snel verder en ontdek het stappenplan hieronder:

 1. Reinig het oppervlak grondig en verwijder eventuele wasresten.
 2. Breng de Multipurpose Shabby Wax aan op plaatsen waar je graag het onderliggende hout wilt laten zien, zoals op randen, hoeken en sierlijsten. Laat 2 uur drogen.
 3. Verf nu het gehele oppervlak met jouw gekozen kleur en laat 2 uur drogen.
 4. Schuur met een schuursponsje (met grove korrel) in de richting van de houtnerf tot de kleur van het hout tevoorschijn komt.
 5. Breng een laag Shabby Multipurpose Wax aan met de bijgeleverde kwast voor een betere bescherming én verbeterde duurzaamheid. Laat het 2 uur drogen en poets vervolgens met een katoenen doek.

2. Shabby chic techniek met verschillende kleuren

Dit is dé shabby chic techniek wanneer je het gehele oppervlak van het meubelstuk wilt aanpakken. Het stappenplan:

 1. Eerste laag: verf het gehele oppervlak met de eerste kleur van je keuze en laat het 2 uur drogen.
 2. Was: breng Shabby Multipurpose Wax aan op de plaatsen waar je de onderliggende kleur wilt laten doorschijnen, bijvoorbeeld bij de randen en sierlijsten. Laat 3 uur drogen.
 3. Tweede laag: verf het gehele oppervlak met de tweede kleur en laat het 2 uur drogen.
 4. Schuur met een schuursponsje (met grove korrel) in de richting van de houtnerf. Je kunt stoppen met schuren wanneer de basiskleur tevoorschijn komt.
 5. Afwerking: voor extra bescherming breng je vervolgens een laag Shabby Multifunctionele Wax aan met de bijgeleverde kwast. Laat het 2 uur drogen en poets vervolgens met een katoenen doek.

3. Shabby chic textuurtechniek: hallo retrostijl!

Ben jij helemaal weg van de retrostijl? Probeer dan deze techniek eens waar de shabby chic stijl op stof imiteert door de harmonie van schering en inslag van antieke stoffen na te bootsen. Hier is hoe je het moet doen:

 1. Eerste laag: meng de basiskleur met het Decorative Effect Powder (verhouding 2:1). Schilder vervolgens het hele oppervlak. Je kunt het beste met gekruiste penseelstreken de kleur aanbrengen – zo krijg je namelijk de gewenste textuur. Laat 2 uur drogen.
 2. Breng dan de Multipurpose Shabby Wax met gekruiste kwaststreken aan op het gehele oppervlak. Laat vervolgens 2 uur drogen.
 3. Verf daarna het gehele oppervlak met de tweede kleur en laat 2 uur drogen. Tip! Als je het penseel verticaal houdt, krijg je een duidelijker stofeffect.
 4. Schuur met roterende bewegingen het oppervlak. Je kunt het beste een schuurspons met grove korrel gebruiken.
 5. Afwerking: om je unieke statement piece extra te beschermen, breng je een laagje Multifunctionele Shabby Wax aan met een katoenen doek.
shabby chic stijl textiel in verschillende kleuren

4. Whitening coating voor een snelle vintage touch

Houd je van een vintage look? En ben je liever niet al te lang bezig met je DIY-project? Dan is dit dé techniek voor jou. De whitening coating techniek is heel eenvoudig: breng de Whitening Wax aan met het bijgeleverde borsteltje en verwijder wat je te veel hebt aangebracht met een katoenen doek. Om de restjes was te verwijderen en je katoenen doek schoon te maken, kun je een citrus wasverwijderaar gebruiken.

5. Lime Paint: voor een vintage effect

Heb jij de trend van Lime Paint al gespot? Met deze kalkverf creëer je een authentieke en natuurlijke uitstraling. Wij zijn fan!

 1. Verdun de verf op dezelfde manier als bij de whitening coating techniek. Vervolgens breng je de Lime Paint verf verticaal aan met afwisselende penseelstreken. Heb je stukjes overgeslagen? Werk deze dan af door de droge pleken te overlappen.
 2. Zijn de 2 uur al verstreken? Dan kun je de tweede laag aanbrengen. Doe dit wel verdund: met 20% water. Vervolgens doe je weer hetzelfde als bij stap 1.

Fleur Paint’s advies voor een shabby interieur: 3x tips

 1. Kleuren

  De hoofdkleur van shabby chic is wit. Vermijd sterke contrasten en speel met zachte tinten zoals ivoor, beige, wit, taupe en grijs. Wil je meer kleur in je interieur? Kies dan voor pasteltinten.

 2. Stoffen en materialen

  Voor een echte shabby sfeer, kun je kiezen voor linnen of katoen. Maar ook rotan en riet passen perfect in deze interieurstijl.

 3. Accessoires

  Kaarsen, kandelaars, spiegels of fotolijstjes, mogen natuurlijk niet ontbreken. Wil je een echte shabby chic look neerzetten? Kies dan voor decoratie met zachte vormen in lichte kleuren of pasteltinten.

Wie is Fleur Paint?

Fleur Paint heeft inmiddels al 70 jaar ervaring in de productie van verf voor decoratie en restauratie: deze kwaliteitsverf wordt met name gebruikt voor het restaureren van historische gerbouwen en werken. Het exclusieve recept bevat 18 verschillende ingrediënten – waaronder zuivere pigmenten en mineralen – en worden in kleine batches volgens de traditionele productiemethode verwerkt. Het resultaat? Een prachtige, gebruiksvriendelijke verf voor een vakkundige toepassing.

De Fleur-reeks bestaat uit 84 unieke kleuren geïnspireerd op de wereld van mode en design. Je vindt in deze serie verschillende uitgesproken kleuren, maar er zijn ook genoeg traditionele tinten met een tijdloos karakter te vinden. Elke kleur heeft een unieke helderheid en diepte. Wat wordt jouw volgende shabby chic look DIY-project?

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw huis in de shabby chic stijl in te richten.