oog hanger met telefoonhoesje en fruit

Ben jij graag creatief bezig? Doe je graag een leuk DIY-project? Maak je graag originele cadeautjes voor familie of vrienden? Vind je het leuk om zelf te klussen of knutsel je graag met kinderen, kleuters en peuters? Ga dan ook eens een sleutelhanger maken. Voor het maken van sleutelhangers zijn allerlei leuke mogelijkheden te bedenken. Ga voor een leuke sleutelhanger met een tekst of maak een sleutelhanger met kralen. Hier lees je alles over sleutelhangers maken!

Waarom zelf een sleutelhanger maken?

Misschien zit je te denken; waarom zou ik zelf een sleutelhanger gaan maken? Ten eerste is het hartstikke leuk om te knutselen en creatief bezig te zijn. Voor veel mensen is het een manier om te ontspannen. Daarnaast kan het superleuk zijn om zo’n zelfgemaakte sleutelhanger cadeau te doen aan iemand. Denk maar eens aan een leuke sleutelhanger voor je jarige oma, vriendin of het buurmeisje.

Je kunt zo’n sleutelhanger bovendien ook heel persoonlijk maken door hem aan te passen aan een stijl die past bij die persoon. Een sleutelhanger is ook erg handig om je sleutels wat sneller te kunnen vinden in je tas en je kunt ze eenvoudiger herkennen door een sleutelhanger aan de sleutelbos te bevestigen.

Wat heb je nodig voor het maken van een sleutelhanger?

Als je een sleutelhanger gaat maken, zijn er allerlei opties. Wel zijn er een aantal dingen die je altijd nodig hebt.

  • Een metalen sleutelhangersluiting in brons, zilver, goud of roségoud.
  • Je kunt ook een musketon sluiting of karabijnslotje nemen.
  • Sleutelringen.
  • Decoratie als kwastjes, linten, naald en draad, bedeltjes, kralen van hout, glas, plastic of metaal.

5x een leuke sleutelhanger maken

Heb jij zin gekregen om lekker aan de slag te gaan met het maken van een sleutelhanger? Het leuke van een sleutelhanger, is dat je deze natuurlijk aan je sleutelbos, fietssleutel, maar ook aan een tas of make-up tasje kunt hangen. Voor elk doel kun je dus weer een andere sleutelhanger maken. Ontdek hier 4 leuke opties voor het make van een sleutelhanger.

Macramé sleutelhanger

Gek op macramé? Gebruik het macramétouw ook voor je sleutelhangers. Verzamel leuke kralen van hout, neem een schaar, een sluiting en sleutelhangerring, katoenen koord en een naald. Eventueel heb je nog een stift of permanent marker nodig waarmee je op de kralen kunt tekenen of schrijven.

Versier eerst de kralen naar wens. Je kunt ze ook zo laten als ze zijn. Maak dan een stukje koord van 40 centimeter vast aan de sleutelhangersluiting. Combineer de kralen die jij leuk vindt naar wens. Zo’n 6 tot 8 kralen is voldoende. Rijg die kralen aan het koord met behulp van een stompe naald.

Knip vervolgens 8 stukjes draad van 30 centimeter en knoop de twee uiteindes van het kralenkoord om die stukjes draad. Knip dan nog een stukje draaf van 40 centimeter af. Houd 1,5 centimeter van het koord over en steek dat omhoog richting de kralen. Wikkel dan de rest van het koord 5 tot 6 keer om het flosje met koorden heen.

Rijd tot slot het uiteinde van de draad door het oog van de naald en steek door het omwikkelde stuk. Knip dan alle koorden onderaan af op gelijke hoogte.

Kralen sleutelhanger

Kralen kunnen een handige en mooie basis vormen voor een sleutelhanger. Koop bijvoorbeeld een stel houten kralen in natuurlijke kleur. Kies voor ronde kralen of hoekige kralen, net wat jij mooi vindt. Vervolgens kun je deze kralen gaan verven met acrylverf.

Kleuren als goud of zilver, maar ook pastelkleuren kunnen erg mooi zijn. Vaak is het nodig om meerdere laagjes verf aan te brengen. Laat de eerste laag wel goed drogen voordat je de tweede lag gaat aanbrengen. Wanneer je voor waterverf kiest, krijg je een mooi, speels effect. Dat kan een leuk alternatief zijn voor meer dekkende acrylverf.

Neem een goede sleutelring en bevestig daar een sleutelhangersluiting aan. Met behulp van een draad waaraan je de verschillende houten kralen rijgt, kun je de sleutelhanger gaan decoreren. Je kunt ook kiezen voor plastic kralen die je rijgt aan een elastisch doorzichtig koordje. Maak aan het uiteinde een knijpkraaltje vast.

Aan het uiteinde van het kralenkoord, kun je ook nog een mooi bedeltje bevestigen.

Sleutelhanger met lint en kralen

Een hele simpele sleutelhanger kun je maken met linten en kralen. Ook erg leuk om te knutselen met kinderen. Knip wat lintjes af op een dubbele lengte. Rijg aan de linten wat kraaltjes en leg een knoopje in het uiteinde.

Smeer wat transparante nagellak aan het uiteinde van de lintjes om te voorkomen dat ze gaan rafelen. Steek de lintjes door de ring heen en naai ze dicht bij de ring dicht met een paar simpele steken. Eventueel kun je er nog een extra lintje omheen bevestigen om het geheel er extra mooi uit te laten zien.

Sleutelhanger met tekst

Het kan ook heel leuk en handig zijn om een sleutelhanger met tekst te maken. Dat kan op allerlei manieren. Neem een aantal effen kralen en een aantal kralen met tekst. Maak zo bijvoorbeeld een sleutelhanger met naam of een functie. Neem ook een sleutelhangerring, touw, tangetje en een naald.

Haal om te beginnen het touw door de ring. En zorg dat de twee uiteinden van het touw even lang zijn. Maak dan een lus maar laat wat ruimte over zodat de ring nog wel kan bewegen. Daarachter maak je nog een gewone knoop. Stop de twee stukken touw in de naald en schuif de eerste kraal over de onderste knoop heen.

Daarna kun je de andere kralen over beide touwen heen schuiven. Na de laatste kraal kun je weer een knoop maken zoals je ook helemaal bovenaan gedaan hebt. Maak tot slot nog een knoop in beide losse draden. Knip de uiteinden af en steek ze even aan met een aansteker zodat ze niet gaan rafelen. Zo smelten ze samen.

Sleutelhanger met foto

Er zijn allerlei websites waar je sleutelhangers kunt (laten) maken met een foto eraan. Kies voor een dubbelzijdige sleutelhanger met aan beide kanten een andere foto. Dat kan in een klein lijstje, maar ook een leren sleutelhanger met een raampje behoort tot de mogelijkheden.

Deze sleutelhangers bestaan in verschillende vormen. Vierkant, rechthoekig, maar bijvoorbeeld ook hartvormige sleutelhangers zijn erg leuk.

Nog DIY

Is een sleutelhanger maken iets voor jou? Heb jij de smaak te pakken en wil je meer knutselen? Maak ook eens zelf stickers, kaarsen, ga aan de slag met abstract schilderen, stof verven of een krans maken. Meer lezen over breien, punniken of handletteren? Ontdek al onze artikelen met verschillende DIY-projecten!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!