Oranje slijm in witte hand

Slijm?! Tja, het klinkt misschien niet zo fris, maar de laatste jaren is het een rage onder kinderen: spelen met slijm. Met het kneden, kliederen en uit elkaar trekken van het gelei kunnen ze zich uren vermaken. Je hebt het in allerlei varianten: met glitters, fluorizerend, fluffy en zelfs lichtgevende ‘heksensnot’. Maar wist je dat je speelslijm ook zelf kunt maken? Slijm maken is ook nog eens heel leuk om te doen samen met je kinderen. Trouwens, het spelen met de substantie schijnt een anti-stress-werking te hebben (ook op volwassenen)… Dus hup, aan de slag met het maken van speelslijm! 

Geschiedenis van slijm

Het spelen met slijm lijkt iets van de laatste jaren, maar speelslijm werd in de jaren zeventig al voor het eerst op de markt gebracht. Door de jaren heen kneden de kinderen er heel wat op los, in de jaren negentig was kneedgum een grote rage.

De hedendaagse slijmrage ontstond in 2016 toen een Thaise YouTuber in een filmpje liet zien hoe je zelf speelslijm kunt maken. Er volgde vele filmpjes waarin mensen wereldwijd hun eigen DIY-slijmvarianten presenteerden. Waar de meeste rages van korte duur zijn, is deze al jaren een hit!

Ook zo’n hit: zelf droogbloemen maken!

DIY – Hoe maak je slijm?

Heksensnot, eenhoornslijm, galaxyslijm, horrorslijm, aliensnot, discoslijm… De gekste namen worden er aan de verschillende varianten gegeven. Hiermee wordt de fantasie van elk kind geprikkeld. Bovendien heeft het spelen met slijm een ontspannende werking doordat het kind volledig gefocust is op één ding. 

Slijm maken met kinderen is een leuke bezigheid en het levert ook nog eens urenlang speelplezier op.

Let op: deze bezigheid is niet geschikt voor kinderen onder de vier jaar en moet altijd in aanwezigheid van een volwassenen doordat er gebruik wordt gemaakt van chemische producten. Zorg ervoor dat de kinderen na het maken van en het spelen hun handen wassen.

Er zijn verschillende manieren om slijm te maken zoals met afwasmiddel, baksoda, lijm en/of lenzenvloeistof. De meest gebruikte – en succesvolle – methode leggen we hieronder stap voor stap uit.

Pssst… het is ook heel leuk om zelf zeep, stickers en kaarsen te maken!

In 7 stappen speelslijm maken

Slijm maken is een gezellige woensdagmiddagbezigheid, maar het is ook een leuk idee voor een verjaardagspartijtje. De ingrediënten kan je gewoon bij een supermarkt kopen.

Dit heb je nodig:

 • Kom
 • Spatel
 • Knutsellijm
 • Scheerschuim
 • Lenzenvloeistof (met Borax)
 • (Voedings)kleurstoffen en/of glitters
 • Potje met deksel

In 7 stappen je eigen slijm maken:

 1. Doe 70ml knutsellijm in de kom

  Doe ongeveer 70ml knutsellijm in de kom. 

 2. Voeg de kleurstof toe

  Voeg kleurstof en/of glitters toe aan de lijm. Let op: een paar druppels kleurstof is vaak al genoeg. 
  Roer het geheel goed door. 

 3. Voeg scheerschuim toe

  Voeg nu een flinke hoeveelheid scheerschuim toe zodat het slijm lekker fluffy wordt. Hoe meer scheerschuim, hoe luchtiger het slijm.

 4. Mengen

  Meng alles nu goed door elkaar zodat het een geheel wordt. 

 5. Voeg lenzenvloeistof toe

  Voeg nu zo’n twee eetlepels lenzenvloeistof toe, dit zorgt ervoor dat het slijm een samenhangend geheel wordt en dat het minder plakkerig is. Roer het rustig door elkaar totdat er een bal ontstaat. Tip: In plaats van lenzenvloeistof kan je ook vloeibaar wasmiddel gebruiken.

 6. Kneden

  Nu kan je het slijm lekker gaan kneden! 

 7. Berg het slijm op

  Vergeet niet om je zelfgemaakte slijm een naam te geven en om het – na het spelen – op te bergen in een luchtdicht afsluitbaar potje. Het potje kan worden versierd met zelfgemaakte stickers en andere vrolijke deco.

Slijm maken zonder lijm en borax

Ga je knutselen met peuters? Dan is het verstandig om chemische middelen zoals borax en lijm niet te gebruiken. Wil je slijm maken zonder lijm en borax? Dat kan je maïzena en afwasmiddel of shampoo gebruiken.

Maïzena is een bindmiddel dat zorgt voor structuur, afwasmiddel of shampoo maakt het lekker slijmerig.

 1. Meng ongeveer 50 ml afwasmiddel of shampoo met glitters of kleurstof.
 2. Voeg hier zo’n 50 gram maïzena aan toe.
 3. Meng dit goed door elkaar met een lepel en spelen maar!

Slijmvarianten

Slijm heb je in allerlei varianten. Je bepaalt zelf wat je eraan toevoegt zodat je er een persoonlijke touch aan kunt geven. Wij hebben een paar leuke varianten voor je op een rijtje gezet:

Fluffy slime

Hoe meer scheerschuim je aan de lijm toevoegt, hoe luchtiger het slijm wordt.

Glitterslijm ofwel galaxyslijm

In plaats van kleurstof, kan je ook alleen glitters toevoegen. Hierdoor ontstaat er semi-transparante glitterslijm.

Gekleurd eenhoornslijm

Om eenhoornslijm te maken, kan je verschillende porties slijm maken in allerlei pastelkleurige varianten zoals pastelroze, mintgroene en lichtblauwe speelslijm. Daarna maak je lange slierten van het slijm en voeg je deze samen tot één kleurrijk geheel.

Confettislijm

In plaats van glitters kan je ook confetti toevoegen. Dit ziet er feestelijk uit!

Slijm met schuimbolletjes

Er zijn ook kleine schuimbolletjes in allerlei kleuren verkrijgbaar die je aan het slijm kunt toevoegen.

Glow in the dark slijm

Ja, je leest het goed: slijm dat licht geeft in het donker. Ook dit kan je zelf maken door glow in the dark verf toe te voegen.

Magnetische slijm

Gebruik hiervoor bovenstaand stappenplan maar voeg in plaats van glitter of kleurstof, ijzerpoeder toe. Neodymium magneten kunnen het magnetische slijm vervolgens laten ‘dansen’.

Ook heel leuk om met kids te knutselen: een sleuterhanger, uitnodiging voor een kinderfeestje, fotolijstje of kalender.

Speelslijm maken op een kinderfeestje

Het maken van speelslijm is een leuke invulling van een kinderpartijtje. Zorg wel voor voldoende begeleiding in verband met het gebruik van chemische middelen.

Dek de tafel met plastic zeil, zet voor elke kind een grote kom neer en maak kleine bakjes met confetti, glitters,schuimbolletjes en kleurstoffen. Zo kan elk kind zijn/haar eigen variant maken! Om ervoor te zorgen dat de kinderen het speelslijm uiteindelijk mee naar huis kunnen nemen, is het leuk om ze zelf een afsluitbaar potje te laten versieren met stickers en/of glitters. 

Heeft je kind dankzij zelf slijm te maken de knutselsmaak te pakken? Ontdek hier nog meer leuke dingen om te knutselen.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele interieurdeal!