Oranje slijm in witte hand

Slijm?! Tja, het klinkt misschien niet zo fris, maar de laatste jaren is het een rage onder kinderen: spelen met slijm. Met het kneden, kliederen en uit elkaar trekken van het gelei kunnen ze zich uren vermaken. Je hebt slijm in allerlei varianten: met glitters, fluorizerend, lekker fluffy en zelfs lichtgevend plaksel. Maar wist je dat je speelslijm ook zelf kunt maken? Slijm maken is ook nog eens heel leuk om te doen samen met je kinderen. Trouwens, het spelen met de substantie schijnt een anti stress werking te hebben (ook op volwassenen)… Dus hup, aan de slag met het maken van speelslijm!

Geschiedenis van slijm

Het spelen met slijm lijkt iets van de laatste jaren, maar speelslijm werd in de jaren zeventig al voor het eerst op de markt gebracht. Door de jaren heen kneden de kinderen er heel wat op los, in de jaren negentig was kneed gum een grote rage. De hedendaagse slijmrage ontstond in 2016 toen een Thaise YouTuber in een filmpje liet zien hoe je zelf speelslijm kunt maken. Er volgde vele filmpjes waarin mensen wereldwijd hun eigen DIY-slijmvarianten presenteerden. Waar de meeste rages van korte duur zijn, is slijm al jaren een hit!

DIY slijm maken

Eenhoornslijm, galaxyslijm, horrorslijm, aliensnot, discoslijm… De gekste namen worden er aan de verschillende varianten slijm gegeven. Hiermee wordt de fantasie van elk kind geprikkeld. Bovendien heeft het spelen met slijm een ontspannende werking doordat het kind volledig gefocust is op een ding.

Slijm maken met kinderen is een leuke bezigheid en het levert ook nog eens urenlang speelplezier op. Let op: slijmsel maken is niet geschikt voor kinderen onder de vier jaar en moet altijd in aanwezigheid van een volwassenen doordat er gebruik wordt gemaakt van chemische producten. Zorg ervoor dat de kinderen na het maken van slijmsel en het spelen met slijmsel hun handen wassen. Er zijn verschillende manieren om speelslijm te maken, maar de meest gebruikte – en succesvolle – methode leggen we hieronder stap voor stap uit.

Stap voor stap speelslijm maken

Slijmsel maken is een gezellige woensdagmiddagbesteding, maar het is ook een leuk idee voor een verjaardagspartijtje. De ingrediënten kan je gewoon bij een supermarkt kopen.

Dit heb je nodig:

 • Kom
 • Spatel
 • Knutsellijm
 • Scheerschuim
 • Lenzenvloeistof (met Borax)
 • (Voedings)kleurstoffen en/of glitters

Hoe maak je slijm?

 1. Stap

  Doe ongeveer 70ml knutsellijm in de kom

 2. Stap

  Voeg kleurstof en/of glitters toe aan de lijm. Let op: een paar druppels kleurstof is vaak al genoeg

 3. Stap

  Roer het geheel goed door

 4. Stap

  Voeg nu een flinke hoeveelheid scheerschuim toe zodat het slijm lekker fluffy wordt

 5. Stap

  Meng alles nu goed door elkaar zodat het een geheel wordt

 6. Stap

  Voeg nu zo’n twee eetlepels lenzenvloeistof toe, dit zorgt ervoor dat het slijm een samenhangend geheel wordt en dat het minder plakkerig is. Roer het rustig door elkaar totdat er een bal ontstaat.

 7. Stap

  Nu kan je het slijm lekker gaan kneden!

 8. Stap

  Vergeet niet om je zelfgemaakte slijm een naam te geven

Tip: In plaats van lenzenvloeistof kan je ook vloeibaar wasmiddel gebruiken.

Varianten van slijmsel

Slijmsel heb je in allerlei varianten. Je bepaalt zelf wat je aan het slijm toevoegt zodat je er een persoonlijke touch aan kunt geven. Wij hebben een paar leuke varianten voor je op een rijtje gezet:

 • Fluffy slijm: hoe meer scheerschuim je aan de lijm toevoegt, hoe luchtiger het slijmsel wordt.
 • Glitterslijm: in plaats van kleurstof, kan je ook alleen glitters toevoegen aan het slijmel. Hierdoor ontstaat er semi-transparante glitterslijm.
 • Gekleurd slijm: om eenhoornslijm te maken, kan je verschillende porties slijmsel maken in allerlei pastelkleurige varianten zoals pastelroze, mintgroene en lichtblauwe speelslijm. Daarna maak je lange slierten van het slijmsel en voeg je deze samen tot één kleurrijk geheel.
 • Confettislijm: in plaats van glitters kan je ook confetti toevoegen aan het slijmsel. Dit ziet er feestelijk uit!
 • Slijm met foamballetjes: er zijn ook kleine foamballetjes in allerlei kleuren verkrijgbaar die je aan het slijmsel kunt toevoegen.
 • Glow in the dark slijm: ja, je leest het goed: slijmsel dat licht geeft in het donker. Ook dit kan je zelf maken door glow in the dark verf aan het slijmsel toe te voegen.

Speelslijm maken op een kinderfeestje

Het maken van speelslijm is een leuke invulling van een kinderpartijtje. Zorg wel voor voldoende begeleiding in verband met het gebruik van chemische middelen. Dek de tafel met plastic zeil, zet voor elke kind een grote kom neer en maak kleine bakjes met confetti, glitters, foamballetjes en kleurstoffen. Zo kan elk kind zijn/haar eigen slijmsel maken! Om ervoor te zorgen dat de kinderen het speelslijm uiteindelijk mee naar huis kunnen nemen, is het leuk om ze zelf een afsluitbaar potje te laten versieren met stickers en/of glitters.

Bij WestwingNow inspireren we je graag met leuke DIY-tips. Van het zelf maken van kerstdecoratie tot leuke knutselideeën om samen met je kinderen te doen. Laat je inspireren! Voor meer interieur en decoratie inspiratie kan je onze andere artikelen bekijken.