string art vlinder kunstwerk

Ken jij deze vorm van DIY art al? String art is een techniek waarmee je de kunstenaar in jou wakker schudt en zelf aan de slag gaat met wanddecoratie. Met behulp van spijkers en borduurgaren geef je welke ruimte dan ook persoonlijke flair. Er zijn verschillende manieren waarmee je kunt werken. Begin je met string art, kies dan eenvoudige patronen, zoals een favoriete uitdrukking, een woord, of een kreet. Wanneer je de smaak te pakken hebt en deze vorm van DIY art je in de vingers zit, kun je bij wijze van spreken schilderijen tevoorschijn toveren. String art is een verrassende techniek waarmee je een optisch effect creëert van welke afbeelding jij maar wilt. Dat kunnen echte kunstwerken zijn. Ontdek de mogelijkheden van string art en breng elke wand tot leven. Lees hier alles over de basics en laat je inspireren door bepaalde patronen.

String art: een korte introductie

String art bestaat al heel lang. Eind negentiende eeuw vond Mary Everest Boole deze techniek uit, om wiskundige formules inzichtelijker te maken voor kinderen. Zo liet ze de zogenaamde Bézier-curve zien die ontstaat uit twee snijdende lijnen (in dit geval het draad).

In de jaren zestig en zeventig werd string art opgepakt als decoratie voor aan de wand. Ondertussen is het uitgegroeid tot een ware DIY art en een populaire bezigheid voor jong en oud.

String art is een kleurschikking van draad tussen kleine spijkers die in een zacht houten, of kurken blad zijn gehamerd. Wanneer het draad zich rond de spijkers wikkelt, ontstaan bepaalde, op voorhand gemaakte, geometrische patronen. Dat kunnen simpele letters zijn die een cool woord vormen, of complete fotorealistische afbeeldingen.

DIY tutorial: string art maken

Kunst aan de wand is niet voorbehouden aan grote kunstenaars. Het is ook een kwestie van een goed DIY-idee. En wanneer je eenmaal op stoom bent met string art, zullen de mooiste ideeën naar boven komen. Voor nu beginnen we met een eenvoudige string art tutorial. Zo leer je de basis en kun je daarna andere string art patronen proberen.

In deze uitleg maken we een kunstwerk met het woord ‘Dream’. Na het borduren tussen de spijkers met een door jou gekozen kleur, heb je op een eenvoudige manier je eerste piece of art voor boven je bed. Plus: een trendy vibe in de slaapkamer. Maar je kunt natuurlijk helemaal zelf bedenken welke kreet jij aan de muur wilt hebben. De werkwijze is hetzelfde.

Dit heb je nodig:

 • Een houten plank (bepaal zelf welke afmetingen je wilt).
 • Kies een kleur verf, of laat het bord blanco hout.
 • Een goede hoeveelheid spijkertjes (kleine, gladde, die bijna op naalden lijken), genoeg om de letters voor het woord dream mee te omringen.
 • Een gekleurd, of een aantal verschillende kleuren borduurdraad, of een wat dunner wol.
 • Een print van het woord ‘dream’ in jouw favoriete font, zo groot, zodat de afbeelding mooi in het midden van de plank valt.
 • Lijm, een schaar en een hamer.

In 6 stappen je eigen string art maken:

 1. Zaag de plank op maat

  Is de plank op maat (dit kun je ook laten doen in de bouwmarkt waar je de plank koopt) en eventueel geverfd? Plak dan met een beetje lijm de print in het midden, zodat het woord goed gecentreerd staat.

 2. Sla de spijkers

  Sla nu voorzichtig de spijkertjes op een kleine centimeter afstand van elkaar om de letters heen. Je vormt nu de letters met de spijkers.

 3. Verwijder het papier

  Verwijder voorzichtig het papier van de plank en tussen de spijkers vandaan. Je houdt nu het woord in spijkers over.

 4. Teken de letters

  Begin als het ware de letters te tekenen met het draad of de wol. Knoop het draad aan de eerste spijker aan de linker onderkant van de eerste letter vast en ga steeds naar een spijker aan de overkant van de eerste spijker en sla het draad om die spijker heen. Probeer een mooi kruislings patroon te creëren.

 5. Weef zigzaggend

  Weef zigzaggend en vul de letters met je draad. Je kunt tussendoor eindigen door een knoopje te maken zoals je deed toen je begon.

 6. Check voor lege plekken

  Als je achteraf nog te lege plekken ziet, kun je daar opnieuw even zigzaggen.

Zijn alle letters gevuld? Dan ben jij de gelukkige eigenaar van je eerste DIY string art piece!

String art styling inspiratie

Zelfs met de kleine hoeveelheid string art benodigdheden, kun je door duidelijke keuzes jouw ‘stijl-uiting’ geven aan dit kunstwerk. Maak het plankje bijvoorbeeld wit en kies voor een felle neon kleur draad. Zo maak je een stoer werkje met een knipoog naar de neon light letters in een hippe winkel.

Of laat het plankje blanco hout en gebruik voor de letters een zacht roomwit draad. Dat zet de toon voor de nodige rust en balans in een sereen interieur. Nog een idee: een zwart plankje met verschillende kleuren draad. Dat is een tikkeltje industrieel en heel cool voor in de puberkamer.

Tip! Leer handletteren en maak string art met een woord dat je helemaal zelf ontworpen hebt.

Een string art kit

Duizelen de mogelijkheden en heb je even geen idee welk patroon je eigenlijk wilt? Je kunt string art ook kopen in een compleet pakket. Kijk even rond en kies jouw favoriete string art kit. Zo heb je alle benodigdheden in een keer bij elkaar en kun je meteen aan de slag.

Samen knutselen

String art is niet moeilijk. Het is daarom ook een perfecte activiteit voor een regenachtige zondagmiddag samen met de kids. Laat ze maar zelf bedenken waarmee ze los willen gaan. Lijkt het maken van een DIY art piece zoals string art, je toch een beetje te hoog gegrepen, bekijk dan de andere opties om leuk mee te knutselen. Kijk voor de hele kleintjes, bij knutselen met peuters.

Nog meer DIY art voor aan de muur

Is de kunstenaar in jou al wakker geschud? Dan is het tijd om het echte werk te proberen. Leer abstract schilderen en presenteer binnenkort jouw eerste echte schilderij. Naast dit soort kunst en string art zijn er nog tal van mogelijkheden om de wanden mee op te vrolijken.

Maak het thuis echt persoonlijk met een DIY collage of visionboard. Die laatste is een soort moodboard van jouw toekomstdromen. Hoe mooi zal die zijn? In ieder geval heel handig om een visionboard als reminder in huis te hebben. Met een pegboard maak je alles juist overzichtelijk en heb je in feite een organizer voor aan de wand.

Fotolijstjes of frames zijn ook veel leuker wanneer je ze zelf maakt. Je geeft hiermee een gouden randje aan jouw dierbaren of goede herinneringen. En hoe je dit alles aan de wand ophangt? Kijk of je iets hebt aan de tips om een schilderij op te hangen. Maak er wat moois van!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! Wij wensen je alvast veel plezier met het maken van string art.