Kaart en blomen op een krant

Heb jij iets te vieren? Een verjaardag, jubileum, kinderfeestje, bruiloft of geboorte? Dan wil je natuurlijk wel een originele uitnodiging versturen naar je gasten. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van een uitnodiging: je kunt standaard uitnodigingskaarten kopen in de winkel, online uitnodigingen maken of je eigen creativiteit gebruiken om ze te knutselen. In deze DIY geven we je uitleg over hoe je zelf uitnodigingen gaat maken. Of je nu zelf uitnodigingen wilt knutselen (met je kids) of er eentje wilt ontwerpen op je computer – onze experts delen de beste tips & tricks.

Stappenplan: zelf uitnodigingen maken

Het begin is altijd moeilijk. Zo ook het zelf ontwerpen van een originele uitnodiging. Welke kleuren wil je gebruiken? Wat voor stijl wordt het? En welke informatie moet er allemaal op de uitnodiging komen te staan? Om je op weg te helpen hebben we een handig stappenplan voor je opgesteld.

Stap 1 – Online of zelf knutselen?

Het zelf knutselen van uitnodigingen zorgt voor een hoop voorpret voor je feest. Maar omdat je elke uitnodiging met de hand moet maken, vraagt het ook veel tijd. Bedenk dus eerst hoeveel uitnodigingen je wilt maken voordat je je knutselspullen tevoorschijn haalt. Wanneer je meer dan vijftien uitnodigingen wilt versturen, raden we aan om deze digitaal te maken. Dat gaat een stuk sneller!

Wil je toch met papier aan de slag? Lees hier alles over knutselen met papier.

Stap 2 – Thema

Kies je ervoor om je feest een thema te geven? Dan maak je het jezelf al een stuk gemakkelijker voor het maken van uitnodigingen Kies je bijvoorbeeld voor een bohemien bruiloft? Dan worden bloemen waarschijnlijk het hoofdonderwerp.

Geef je je verjaardag een glitterthema? Dan mag je uitnodiging best een beetje over-the-top glamour! En kiest je kind voor een piratenthema voor zijn kinderfeestje? Dan kan een piraat niet ontbreken.

Krijgt je feest geen thema? Bedenk dan welke stijl je uitnodiging krijgt. Stem deze bijvoorbeeld af op de dresscode of op jouw favoriete stijl. Ingetogen minimalistisch, cool Scandinavisch, klassiek chic, stoer industrieel …

Stap 3 – Materialen verzamelen

Wanneer je stap 1 en 2 hebt doorlopen, kan je aan de slag met het verzamelen van materialen. Wanneer je de uitnodiging online of digitaal gaat maken, is het misschien leuk om een mooie foto van het feestvarken of het huwelijkspaar op de voorkant te zetten.

Bedenk ook wel lettertype je wilt gebruiken! Ga je de uitnodiging knutselen? Zoek dan feestelijke decoratie zoals glitters, pailletten, zelfgemaakte stickers, verf, jute touw, droogbloemen etc.

Stap 4 – Informatie

Ook heel belangrijk voordat je aan de slag gaat met het maken van de uitnodiging: bepaal welke informatie er op moet komen te staan. Je zal niet de eerste zijn die een uitnodiging stuurt zonder datum van het feest… Op de uitnodiging moet in elk geval het volgende komen te staan:

  • Datum feest
  • Locatie
  • Tijd
  • Cadeautip
  • Evt. dresscode of thema

Wil je de uitnodiging met de hand schrijven? Leer hier mooi schrijven met handlettering!

DIY-tips: zelf uitnodigingen maken voor een bijzondere gelegenheid

Zo, nu het thema is bepaald en de spullen zijn verzameld, kan je aan de slag met het zelf maken van je uitnodiging. We inspireren je graag met een paar leuke tips, afgestemd op de gelegenheid waarvoor de uitnodiging bedoeld is:

Uitnodiging voor een jubileum

Bij een jubileum wordt meestal gevierd dat iemand zoveel jaar bij een bedrijf werkt of zoveel jaar getrouwd is. Het is dan leuk om een foto van toen en nu op de uitnodiging te plaatsen. Bijvoorbeeld aan de voorkant een foto van het bruidspaar in de jonge jaren en aan de achterkant een recente foto.

Het is ook leuk om de uitnodiging een antieke look te geven door het bijvoorbeeld in sepia-kleuren te laten drukken.

Uitnodigingen voor kinderfeestje

De uitnodiging voor een kinderfeestje is het leukst om samen te maken met je kind. Zo voelt hij of zij zich stiekem al een beetje jarig. Pas de uitnodiging aan op het thema van het feestje. Maak eerst een sjabloon/voorbeeld en hou dit zo simpel mogelijk zodat je kind het daarna na kan maken. Je kunt vervolgens in de envelop een ballon of confetti doen voor een extra feestelijk effect.

Uitnodigingen babyshower

Een babyshower is een vrolijk feest dat uitbundig gevierd mag worden. Ga voor een uitnodiging vol kleur en zoete details. Kleine wolkjes, dieren of bloemetjes kunnen een mooie achtergrond vormen. Laat de genodigden ook hier weten waar, wanneer en hoe laat ze ergens moeten zijn én wat de cadeau-ideeën zijn. Dit helpt je gasten om goed voorbereid te arriveren.

Voor een verjaardag

Wil je je verjaardag dit jaar extra groots vieren? Pak dan uit met originele uitnodigingen in plaats van standaard kant-en-klare uitnodigingskaarten. Wil je een grappige uitnodiging maken? Maak dan een gekke foto van jezelf en plak deze op de voorkant. Wil je een chique uitnodiging zelf maken voor je verjaardag? Plak dan droogbloemen op A5-karton en schrijf op de achterkant een persoonlijke boodschap aan de genodigde.

Voor een bruiloft

Omdat er op een bruiloft vaak veel mensen worden uitgenodigd, wordt er over het algemeen voor gekozen om de uitnodiging online te maken. Toch is het ook mogelijk om deze voor je bruiloft (deels) met de hand te maken! Zeker wanneer je wat extra helpende handjes vraagt.

Laat bijvoorbeeld alleen de tekst drukken op mooi papier en bind vervolgens om elke kaart een touwtje of strik met daaraan een gedroogde bloem, eucalyptus of decoratief hangertje. Zo geef je de uitnodiging een persoonlijke touch.

Pssst…Lees hier ook hoe je zelf een valentijnskaart maakt voor jouw geliefde!

Geen tijd? Uitnodigingen laten maken

Online uitnodigingen laten maken is een hele goede optie wanneer je weinig tijd hebt om de uitnodigingen zelf te maken. Er bestaan heel veel websites en bedrijven die mooie uitnodigingen kunnen ontwerpen én kunnen printen. Je kunt hier zelf helemaal aangeven hoe je het zou willen hebben óf kiezen uit een aantal bestaande thema’s. Ook kun je de kleuren en het soort materiaal en papier zelf bepalen. 

Wij wensen je heel veel plezier en succes met het zelf maken van jouw uitnodigingen! Heb je de DIY-smaak te pakken? Ontdek in onze DIY-gids hoe je een kalender kunt maken, een boekenkast kunt timmeren, je eigen kaarsen kunt knutselen en zelf stoelen kunt stofferen.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een prachtig interieur!