Zelfgemaakte valentijnskaart in een envelope

Valentijnsdag! Op deze dag vieren we de liefde en geef je een beetje extra aandacht aan je dierbaren. De mensen om wie je geeft, kun je een valentijnskaart sturen om zo te laten merken dat je aan hem of haar denkt. Je kunt een valentijnskaart kopen, maar leuker is het om zelf een valentijnskaart te maken. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Wij hebben de leukste ideeën voor je verzameld. Daarnaast bevat dit artikel 8 prachtige, lieve, originele en grappige kaarten die je zo kan downloaden en uitprinten! Ook geven we je tips over hoe je een originele valentijnskaart tekst schrijft om het hart van je geliefde te veroveren.

Valentijnskaart knutselen: zó maak je een originele valentijnskaart

Denk na over de valentijnskaart die je stuurt, wat past bij de persoon die de kaart ontvangt? Welke boodschap wil je overbrengen? Wil je iemand vertellen hoe verliefd je bent of dat je iemand mist? Dat je iemand steunt of wilt helpen? Dit kun je laten zien met het soort kaart én met de tekst die je erop zet. Hieronder laten wij je zes leuke ideeën zien voor het maken van een valentijnskaart. Laat je inspireren!

 • Een hart van wol

Neem een stevige kartonnen kaart en teken hierop een groot hart. Maak gaatjes op de contouren van het hart én maak één groter gaatje in het midden. Rijg vervolgens met wol in een kleur naar keuze vanuit het grote gat in het midden naar de gaatjes aan de buitenkant zodat er draden lopen vanaf het gaatje in het midden naar de contouren van het hart. Ga net zo lang door tot het hart gevuld is met draden. Your heart is full of love!

 • Een valentijnskaart uit het hart

Knip 6 hartjes vormen uit karton en vouw deze dubbel in de lengte. Lijm ze vervolgens aan elkaar zodat je als het ware een half rondje van hartjes krijgt. Vouw een A4 dubbel en plak het grote hart in het midden van de kaart. Bekijk deze DIY in de video hieronder:

 • Een hartje van rozen

Neem een A4-formaat karton en vouw deze dubbel. Teken een groot hart op de kaart en vul deze in met papieren roosjes. Deze maak je van rolletjes papier (hier kun je beter de video hieronder voor bekijken). Bevestig een mooi lint om de Valentijnskaart helemaal af te maken!

 • Een slinger van hartjes

Maak een slinger van hartjes. Knip uit diverse soorten gekleurd, glimmend of glitterend papier hartjes en plak deze als een slinger op een kaart. Het is leuk om de slinger van de voor- naar de achterzijde te laten doorlopen voor een verrassend effect.

Leestip: ontdek hier nog meer leuke knutseltips met papier.

 • Valentijnskaart met bloemen

Neem een bestaande kaart of vouw zelf een A4-formaat karton dubbel en bevestig aan de voorkant een verse – of kunstbloem met een lijmpistool. Bekijk de video hieronder voor inspiratie voor je Valentijnskaart:

 • Valentijnskaart met kaarsjes

Vouw A4- of A3-formaat karton dubbel zodat je een dubbelgevouwen kaart hebt. Plak op de voorkant het aantal kaarsjes dat gelijk staat aan het aantal jaar (of maanden) dat jullie samenzijn. Ontdek in deze video nog meer leuke ideeën om een originele valentijnskaart te maken:

Valentijnskaart tekst: wat schrijf je op de zelfgemaakte kaart?

Persoonlijke teksten schrijven is niet voor iedereen een eenvoudige bezigheid. De een schrijft de meest prachtige, inspirerende, lieve teksten over de ander zo op terwijl de ander geen zin op papier krijgt. Er zijn heel veel opties voor het schrijven van een mooie persoonlijke tekst op je valentijnskaart. Hieronder een lijstje met inspiratie voor jouw valentijn-teksten. Let wel; het is het natuurlijk het mooist wanneer je de tekst met de hand schrijft. Heb je niet zo’n sierlijk handschrift? Ontdek hier hoe je de handlettering-techniek gebruikt.

1. Een gedichtje

Misschien heb je wel een gedicht dat je mooi vindt? Als dat niet het geval is, kun je eens in een gedichtenbundel kijken of zoeken op internet. Er zijn heel veel gedichten te vinden die over de liefde gaan.

2. Jullie favoriete liedje

Hebben jullie een lied samen? Bijvoorbeeld het lied dat op stond toen jullie elkaar ontmoetten, toen jullie voor het eerst zoenden of waar jullie voor het eerst samen op dansten? Als jullie geen nummer hebben, dan kun je ook denken aan een nummer dat simpelweg op een mooie manier jouw gevoel verwoordt. Een tekst die jullie liefde mooi omschrijft bijvoorbeeld.

3. Toekomstdromen

Denk aan alles dat je graag voor de rest van je leven wilt blijven doen met je geliefde samen. Wil je bijvoorbeeld elke dag wakker worden naast hem of haar? De wereld rondreizen? Of elke dag vertellen hoeveel je van die persoon houdt?

4. Mooie herinneringen

Bedenk welke dingen die jullie samen hebben gedaan het meeste indruk op jou hebben gemaakt. Begin de valentijnskaart tekst bijvoorbeeld met: ‘Ik zal nooit vergeten dat…’

5. Zijn of haar leukste eigenschappen

Bedenk waarom je jouw geliefde zo waardeert, waarom hij/zij jou blij maakt, kan opbeuren etc. Welke eigenschappen zorgen ervoor dat je elke dag weer verliefd wordt op hem of haar? Schrijf die op!

8x Westwing valentijnskaarten die je direct kan printen en opsturen!

Naast het zelf knutselen van een kaart, kun je ook een van de acht Westwing ontwerpen downloaden en printen om zo je lief te verrassen. Kies een favoriete (of meerdere!) valentijnskaart uit, download de afbeelding van de kaart die jij mooi vindt en printen maar. Vervolgens knip je de kaart uit op de aangegeven stippellijn en vouw je ‘m in het midden dubbel: voila!

9x inspiratie voor het zelf maken van een originele valentijnskaart

Laat je creativiteit de vrije loop wanneer je zelf aan de slag gaat om een valentijnskaart te maken. Een valentijnskaart hoeft niet een standaard vorm of formaat te hebben, je kunt er ook een unieke twist aan geven. Wij geven je wat tips:

 1. Een enveloppe vol met hartjes

  Vul een enveloppe met allemaal kleinere en grotere hartjes.
 2. Voeg een geurzakje toe

  Vul de envelop de inhoud van een zelfgemaakt geurzakje om jouw geliefde bij het openen van de envelop te ‘bedwelmen’ met jouw favoriete geur.
 3. Een doosje met 5 van jouw favoriete foto’s

  Kies 5 foto’s uit die voor jou goed laten zien hoe fijn jullie het samen hebben.
 4. Een enveloppe vol tegoedbonnen

  Een massage, avondje koken, avondje naar het theater.
 5. Maak een DIY-fotocollage

  Met alle mooie momenten uit jullie leven samen. Stuur de collage in een grote envelop of koker naar je geliefde.
 6. Knip een groot hart

  En zet met lippenstift een kus aan de achterkant en spray jouw favoriete parfum erop.
 7. Stuur een zelfgemaakte kalender

  En markeer op de kalender alvast een aantal dagen waarop jullie iets leuks gaan doen samen.
 8. Beschilder een bordje en/of kopje

  Met lieve teksten en stuur dit beschilderde servies naar je geliefde.
 9. Maak een eigen schilderij

  Op kaart-formaat en stuur dit mooie zelfgemaakte schilderijtje naar je geliefde.

Een kaart voor andere dierbaren

Naast je geliefde, is het ook leuk om je beste vrienden, je moeder, je zus of je eenzame buurvrouw een kaartje te sturen op Valentijnsdag. Je kunt hiervoor een leuke foto kiezen van jou met die persoon of een foto van een moment waar je zeker van weet dat hij of zij er erg blij van zal worden. Druk deze af op mooi papier, of plak het op een stuk stevig karton. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal verschillende foto’s te kiezen en daarvan een collage te maken. Teken er eventueel nog iets leuks bij.

Een andere leuke optie, is om op je kaartje een paar droogbloemen te plakken met een mooi stukje washi tape. Zo geef je de persoon letterlijk een bosje bloemen om hem of haar een hart onder de riem te steken!

Wij wensen je heel veel plezier en succes met het zelf maken van een originele valentijnskaart.

Ben je nog op zoek naar een mooi cadeau voor bij je zelfgemaakte kaart? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor het mooiste geschenk voor jouw Valentijn!