Kalender

Of het nu is om op de wc te hangen thuis óf om weg te geven aan een dierbare: een verjaardagskalender zelf maken is superleuk. Door een verjaardagskalender op te hangen, bijvoorbeeld in het toilet, weet je bovendien altijd wanneer je vrienden, familie en buren jarig zijn en kun jij een leuk kaartje of berichtje naar de jarig sturen. Bovendien is een verjaardagskalender decoratief. Je kunt verjaardagskalenders overal kopen, maar je kunt ze ook zelf maken! Je kunt de kalender dan helemaal passend bij jouw wensen, stijl en persoonlijkheid maken. Ga je ook een verjaardagskalender maken? Ontdek de tips van Westwing hier!

Verjaardagskalender maken: de opties

Wil je graag een origineel en persoonlijk cadeau geven aan een dierbare? Dan is een zelfgemaakte verjaardagskalender een heel goed idee. Denk aan foto’s van mensen die jarig zijn in de desbetreffende maand of kies voor sfeerfoto’s die de persoon in kwestie doen denken aan mooie momenten die jullie samen beleefd hebben. Het is leuk om elke maand weer te worden verrast door de foto’s (of afbeeldingen) op je kalender.

 1. Foto’s van jarigen in elke maand van het jaar

  Kies voor een mooie foto, of verschillende foto’s, van een persoon, of meerdere personen, die jarig zijn in de maanden van het jaar. Plak simpelweg de foto’s bij de maand. Je kunt ook bij elke maand een kleine collage maken van foto’s van jarigen uit die maand. Vraag hiervoor eventueel familie en vrienden te hulp. Ze kunnen je leuke portretfoto’s toesturen.
 2. Vakantiesfeer oproepen is altijd goed

  Kies voor je favoriete foto’s van vakanties zodat je het hele jaar lekker kunt wegdromen op de herinneringen aan die fijne momenten.
 3. Ga voor zwart-wit of kleur

  Om een mooi geheel te vormen, kun je ervoor kiezen om alle foto’s af te (laten) drukken in zwart-wit. Je kunt ze ook in kleur laten maar de kleuren een beetje bewerken zodat ze samen een geheel vormen.
 4. Hilarische foto

  Ook leuk: kies voor elke maand een hilarische foto die jou doet denken aan een vrolijk moment. Zo’n kalender met grappige foto;s is ook heel leuk om aan een vriend of vriendin te geven.
 5. Kalender van de kleinkinderen

  Voor grootouders kun je heel goed een kalender maken met leuke foto’s van de kleinkinderen. Succes absoluut gegarandeerd.
 6. Dieren kalender

  Gek op dieren? Maak een kalender met foto’s van je huisdier of van verschillende dieren.
 7. Verjaardagskalender met kaarten

  Foto’s worden veel gebruikt voor verjaardagskalender. Maar je kunt ook een verjaardagskalender vullen met ander beeld. Denk aan mooie kaarten die je verzameld hebt, leuke plaatjes of kies een thema dat bij jou past.

Verjaardagskalender maken voor jezelf of voor een dierbare

Ga je een verjaardagskalender maken voor jezelf of voor iemand anders? Wanneer je hem voor jezelf maakt, is het uitgangspunt eenvoudig; kies zelf waar jij het meest blij van wordt, en vul je kalender met mooie foto’s of afbeeldingen. Maak je hem voor een ander, denk dan goed na waar je de persoon in kwestie het meest blij mee maakt en ga dan aan de slag. Je kunt zelf gaan knutselen, knippen en plakken, maar je kunt ook op diverse websites en bij verschillende bedrijfjes aankloppen voor hulp. Op printwebsites, kun je vaak heel eenvoudig je foto’s of plaatjes in een template uploaden en vervolgens de tekst toevoegen die jij erbij wilt hebben. Als je klaar bent, krijg je de kalender gewoon thuisgestuurd. Dat kun je op verschillende materialen laten afdrukken; als poster op stevig papier, acryl, plexiglas.

Knutsel je liever zelf? Dan kun je natuurlijk digitaal een opzet maken. Als je hiervoor kiest kun je de kalender volledig personaliseren en werk je niet met de beperkingen die een template van een website jou geeft. Ook kun je wat dingen zelf uitprinten en verzamelen, en vervolgens gaan knippen en plakken. Maak een basis met karton en maak hiermee de verdeling per maand. Ga vervolgens aan de slag met gekleurd papier, washi-tape, mooie kaarten en foto’s om tot een creatief geheel te komen.

Verschillende soorten kalenders

Ongeacht hoe je je kalender creatief ontwerpt, zijn er verschillende soorten kalenders die je kunt gebruiken om alle gebeurtenissen vast te houden. Hieronder vind je een overzicht:

 • Bureaukalender met harde kaft: als basis kun je of een afgewerkte kalender nemen en deze ontwerpen of een notitieboekje met lege pagina’s met een overzicht per maand, per week of per dag.
 • Muurkalender voor in het toilet of in de keuken met een overzicht per jaar.
 • Klapkalender met een overzicht per week.
 • Kalender op een klembord met een overzicht per jaar of maand, zo heb je de bladen bij elkaar en het ziet er leuk uit. Hiervoor kun je ook sjablonen van microsoft gebruiken. Open het microsoft programma excel en klik op “file” in de linkerbovenhoek en vervolgens op “new”. Deze sjablonen kun je optimaal aanpassen aan jouw wensen. Klik verfolgens op een kalender sjablon die jij leuk vindt.
 • Ingelijste Kalender met een overzicht per jaar voor een chiquere look.

Verjaardagskalender met foto’s

Een kalender met foto’s is het populairst. We snappen wel waarom, deze verjaardagskalenders zijn ook heel leuk. Hieronder volgen enkele ideeën voor kalenders met foto’s.

 • Baby shower – Maak een verjaardagskalender voor een baby shower. Hiervoor kun je babyfoto’s van de familie en vrienden van de zwangere gebruiken. Hier kun je dan meteen een spelelement aan toe voegen. Zo kan de zwangere proberen te raden wie de baby’s op de foto’s zijn.
 • Huwelijkscadeau – Verzamel mooie foto’s van de dierbaren van het echtpaar, of laat van alle dierbaren mooie (bij elkaar passende) foto’s maken. Een zeer waardevol cadeau.
 • Voor je geliefde is het leuk om een kalender te maken met voor elke maand een bepaald thema. Hier kun je denken aan een grappig moment samen, maar ook de geboorte van jullie kind, die bijzondere reis die jullie samen maakten, dat onvergetelijke nieuwjaarsfeest én dat moment dat hij jou ten huwelijk vroeg.

Ga jij zelf een verjaardagskalender maken? Neem de tips & tricks van Westwing mee en ga aan de slag! Het is niet alleen leuk om een verjaardagskalender te maken, maar je kunt ook een jaarkalender, uitnodigingen, of collage zelf ontwerpen en je creativiteit de vrije loop laten.