Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
wasmachine-ombouw: met houten planken en witte handdoeken

Misschien wel de meest praktische apparaten die je thuis hebt, maar zeer zeker niet de mooiste. De wasmachine en de droger zijn huishoudelijke apparaten die veel ruimte in beslag nemen en die je liever zo veel mogelijk uit het zicht plaatst. Lastig als je geen apart kamertje beschikbaar hebt waar deze inpassen. Maar wist je dat je ook vrij gemakkelijk een wasmachine ombouw zelf kan maken? Zelfs als je niet superhandig bent met de zaag en de boor. Er zijn verschillende opties voor het maken van zo’n kast: van een hoge tot lage dubbele kast. Lees snel verder en ontdek hoe je een lage ombouw van hout voor je wasmachine en droger maakt! We hebben alle stappen voor je geïllustreerd en geven je ook nog een paar handige tips voor het inruimen!

Voordelen van een wasmachine ombouw of wasmachine kast

Het kiezen voor een kast of ombouw voor je wasmachine en droger heeft veel voordelen. Het ziet er niet alleen netjes uit wanneer je witte apparaten weggewerkt zijn, met behulp van een hoge wasmachine kast kun je de apparaten ook hoger plaatsen. Hierdoor krijg je minder last van je rug en kun je er beter bij. Tot slot kan het ook fijn zijn dat je in een wasmachine kast nog andere spullen kunt opbergen. Denk aan wasmiddelen, knijpers en een wasmand. Achter een wasmachine ombouw kun je alles netjes wegwerken.

Mogelijkheden voor een wasmachine ombouw

Als je een wasmachine kast wilt maken, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt een wasmachinekast kopen als geheel bouwpakket. Zo bieden sommige winkels je de optie om uit verschillende onderdelen te kiezen – rekken, bakken, planken – en hiermee zelf je wasmachine kast samen te stellen. Sommige kasten bieden de mogelijkheid tot het plaatsen van een wasmachine en een droger en bieden daarnaast ook nog ruimte voor het bewaren van voorraden wasmiddel in mandjes en dozen. Dat is helemaal fijn, want dan heb je alles netjes bij elkaar. Je kunt ook kiezen voor een DIY die je geheel zelf samenstelt. Online kun je allerlei DIY’s vinden voor wasmachine kasten, met daarbij een uitgebreide handleiding. Verderop in dit artikel vind je een DIY voor een lage, dubbele wasmachine ombouw van hout om zelf thuis uit te voeren!

Onderdelen van een wasmachine ombouw

Er zijn allerlei mogelijkheden bij het zelf samenstellen van je wasmachine kast. Welke onderdelen je toepast, hangt natuurlijk af van de beschikbare ruimte en je wensen.

 • Planken
 • Rekken
 • Een droogrek
 • Plek voor een of meer wasmanden
 • Bakjes
 • Mandjes
 • Deuren
 • Lades

Soorten wasmachine kasten

Er zijn allerlei soorten kasten. Mooie houten kasten met planken en lades, maar soms zijn alleen twee schuifdeuren voldoende om de machines weg te werken. Houd ook rekening met de stijl. Jouw interieur is waarschijnlijk ingericht in een bepaalde stijl. Op die interieurstijl kun je natuurlijk ook jouw wasmachine kast kiezen. Kies je bijvoorbeeld voor een houten ombouw, dan kun je deze goed kwijt in een landelijk of Scandi interieur, terwijl een glad, kunststof exemplaar beter past in een modern ingericht huis.

Zelf een wasmachine ombouw van hout in 6 stappen maken

Hieronder vind je een eenvoudig 6-stappenplan voor het maken van jouw eigen wasmachine ombouw. Onder het stappenplan vind je ook een geïllustreerde versie die je kunt downloaden en printen. Verderop in het artikel vind je nog wat algemene tips voor als je aan de slag gaat met deze DIY.

Benodigdheden:

 • 6x houten platen met een dikte van 18 mm (afmetingen hangen af van de apparaten)
 • 5x houten balken
 • 30x schroeven
 • Zaag
 • Schuurpapier
 • Optioneel: een meubelpaneel. Stylingtip: licht hout creëert een huiselijk gevoel en combineert goed met andere materialen.
 • Optioneel: verf, verfkwast en verfroller om je wasmachine ombouw een kleurtje te geven.

Maak je eigen wasmachine ombouw van hout in 6 stappen:

 1. Creëer de verhoging met de houten balken

  Gebruik stevige houten balken (bijvoorbeeld van vurenhout) om de verhoging voor de apparaten te maken. Je kunt deze eventueel met kit bevestigen aan de vloer.

 2. Zaag de planken op maat

  Nu ga je aan de slag met het zagen van de houten platen. Je hebt een plaat nodig voor bovenop de houten balken die dient als platform voor de machines. Daarnaast, heb je ook nog een smalle plaat nodig voor de voorkant om de houten balken af te dekken.
  Tip! Je kunt de platen ook op maat laten zagen bij de bouwmarkt.

 3. Dan bevestig je een houten plaat bovenop de verhoging

  Is het zagen gelukt? Dan kun je de smalle plaat ofwel het voorschot met houtlijm aan de houten balken bevestigen. Daarna schroef je het voorschot vast aan de balken. De grote houten plaat leg je vervolgens bovenop de constructie en schroef je vast aan de houten balken.

 4. Zaag de tussenschotten op maat

  Je hebt in totaal 4 tussenschotten nodig voor deze ombouw. Meet de hoogte van de droger en wasmachine en tel hier 5 cm bij op. Voor de diepte houd je dezelfde maat aan als de verhoging van je ombouw. Zaag de tussenschotten op maat en gebruik het schuurpapier om oneffenheden bij te werken. Om het bevestigen van de tussenschotten aan de plaat te vergemakkelijken, boor je een blind gat (dit betekent dat je niet volledig door het materiaal boort). Daarna meet je de breedte van de machines op en telt hier weer 5 cm bij op. Markeer de punten waar je de tussenschotten wilt bevestigen. Dan schroef je ze vast aan de verhoging. Tip! Je kunt de wasmachine ombouw eventueel verven in een kleur naar keuze!

 5. Bevestig het meubelpaneel

  Je bent bijna klaar met het maken van de wasmachine ombouw! Plaats de machines in de vakken en leg de houten plaat of het meubelpaneel er boven op. Schroef het vast aan de tussenschotten.

 6. De finishing touch

  Ga nog heel even met het schuurpapier over de constructie om oneffenheden weg te werken en je wasmachine ombouw is klaar!

Het geïllustreerde stappenplan:

Wasmachine kast maken: 5 handige tips

Ben jij er klaar voor en wil je graag aan de slag met het maken van een wasmachine kast? Hieronder vind je nog wat DIY tips voor de ombouw voor je wasmachine én droger. Tips voor als je zelf aan de slag gaat met het geïllustreerde stappenplan hierboven of als je een bouwpakket hebt aangeschaft.

Tip 1: het opnemen van de afmetingen

Allereerst is het noodzakelijk om op te meten hoe groot jouw wasmachine en droger zijn. Meet dus de lengte, de hoogte en de breedte van de machines op. Let er ook op waar de aansluitingen van beide apparaten zich bevinden en dat er genoeg ruimte is voor slangen en dergelijke. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte achter en naast de machines vrij blijft. Dat is vaak nodig om oververhitting te voorkomen. Bekijk in verband hiermee ook de handleidingen van de fabrikant.

Tip! Als je de kast breder maakt, of hoger, houd je ook nog ruimte over voor andere benodigdheden.

Tip 2: bepaal je stijl

Voor welk ontwerp ga je? Ga na wat jij mooi vindt, wat je stijl is en wat bij je past, maar ook wat je nodig hebt of handig vindt. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Moet de kast van vloer tot plafond lopen? Of wil je ruimte bovenaan vrij houden?
 • Welk soort deur of deuren vind je geschikt? Denk aan schuifdeuren, dubbele deur, een simpele deur met scharnieren. Overleg dit eventueel met een professional als je geen idee hebt wat handig is.
 • Welk materiaal of welke houtsoort gebruik je?
 • Heb je genoeg ruimte om de kast lekker groot te maken, zodat ook wasmiddelen en andere spullen een plek kunnen krijgen? Of maak je hem alleen voor de apparaten?

Tip 3: shop de materialen

Wanneer je de stijl bepaald hebt, is het tijd om de materialen te gaan verzamelen, met de juiste afmetingen. Houd er rekening mee dat je het frame uiteindelijk aan de muur, vloer en/of plafond bevestigd zal moeten worden. Wil je een ombouw met deurtjes? Ook deze dienen te worden voorbereid.

Tip 4: het zagen en schuren

Schuur en zaag alles zodat het perfect voorbereid is. Dit kun je uiteraard ook laten doen. Tip! Verf de machine kast in een mooie kleur die past bij de rest van je inrichting – zo maak je er pas echt een eyecatcher van.

Tip 5: de wasmachine kast in elkaar zetten

Bij de meeste bouwpakketten start je met de wanden en bevestig je deze vervolgens aan de boven- en onderkant. De zijden worden bevestigd aan de muur. De laatste stap is het bevestigen van de eventuele deuren aan het frame. Volg altijd de instructies op die geleverd worden met het bouwpakket of schakel een expert in.

5x slimme tips om jouw wasmachine kast te ordenen

Als je dan eindelijk die fijne wasmachineombouw of kast hebt, dan heb je natuurlijk een fijne basis. Toch is het nog wel zaak om de kast ook aan de binnenkant netjes te houden! Wij verzamelden een aantal handige tips voor je om je kast te organiseren.

 1. Zorg voor een aantal planken – hierop kun je opgevouwen items neerleggen zoals schoonmaakdoeken of handdoeken. Maar misschien heb je zelfs wel ruimte voor bijvoorbeeld bedlinnen en badlakens.
 2. Zorg voor veel manden – in mandjes kun je van alles kwijt. Knijpers, bollen voor wasmiddel en wasnetjes. Kies ervoor om in elk mandje één soort items te bewaren zodat alles netjes en geordend blijft.
 3. Kies ook voor een aantal dozen die je kunt afsluiten. Hierin kun je de minder mooie spullen netjes wegwerken. Denk aan bijvoorbeeld de voorraad sponsjes en afwasborstels. Geef duidelijk aan wat in welke doos zit, zodat je niet misgrijpt.
 4. Je zou er nog voor kunnen kiezen om in de kast of aan de zijkant van de kast een rek te maken voor het ophangen van kleding die moet drogen.
 5. Zorg voor voldoende ruimte voor wasmanden. Kies voor een wasmand voor bonte was en een voor witte was of maak een verdeling die bij jou past.

Naast het maken van een wasmachine ombouw zijn er natuurlijk ook genoeg andere opties om te DIY’en in huis. En nu je toch bezig bent, wat dacht je van het maken van een lamp? Of een bed? Of wil je je radiator een nieuwe look geven door een likje verf? In onze artikelen vind je genoeg DIY-inspiratie.

En staat je gloednieuwe wasmachine ombouw al? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je nieuwe aanwinst te ordenen.