Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Gedekte tafel met kandelaars

Ga jij binnenkort een diner of feest organiseren? Bijvoorbeeld een babyborrel, een surprise party of misschien wel een feest om jullie trouwdag te vieren? Leuk! Maar ben je wel al op de hoogte van de etiquette? De etiquette vormen namelijk de perfecte ingrediënten voor een geslaagd feest. Maar wat houdt het in en waar komt het eigenlijk vandaan Wij leggen je graag uit wat etiquette is en welke je in ieder geval niet mag vergeten bij een feest! Van tafel- en bestek etiquettes tot omgangsnormen. Lees snel verder en ga goed voorbereid – als host of als gast – naar een feest!

Wat is etiquette?

Om maar even te beginnen met de definitie. Want wat is überhaupt etiquette? Etiquettes zijn eigenlijk niks meer dan regels. Regels die ervoor zorgen dat jouw feestje via officiële regels wordt gegeven. En dat gaat van de manier waarop je je gedraagt tot aan de manier hoe je met je bestek omgaat. Oftewel: feesten volgens het boekje, dat is feesten met etiquette!

Door deze regels denk je misschien al snel dat het overkomt als een verplichting. Maar dat is het zeker niet! Waarschijnlijk herken je de etiquette wel als je ‘m tegenkomt in ons artikel. Veel van de regels pas je al dagelijks toe. Ze zijn niet streng, maar stralen juist beleefdheid uit!

10x etiquette regels

We hebben de 10 etiquette regels voor je opgesomd.

1. Wacht met eten

Zit je aan een diner, met vrienden, familie of misschien wel collega’s? Wacht dan met eten totdat iedereen zijn of haar eten heeft ontvangen. Het komt erg onbeleefd over als jij al begint met eten terwijl sommige mensen het eten nog niet hebben. Het gaat erom dat je gezamenlijk gaat eten, oftewel je begint ook samen!

2. Stop je telefoon weg

Of je nou een spelletjesavond of een filmavond met vrienden hebt: stop je telefoon weg. Het is erg ongezellig en daarbij onbeleefd als je constant op je telefoon zit. Zorg ervoor dat je ook niet wordt afgeleid door binnenkomende berichtjes door je telefoon gewoon weg te leggen.

3. Wacht op je beurt

Ben je in een gesprek met iemand en wil je ineens heel graag iets zeggen? Wacht dan op je beurt. Laat de persoon uitpraten en wacht tot ze hun verhaal af hebben gemaakt. Als jij er doorheen gaat praten toon je desinteresse en ben je niet netjes bezig. 

4. Praat niet met je mond vol

Met je mond vol praten is niet alleen erg smerig, je maakt jezelf ook slechter verstaanbaar. Voor je gesprekspartner is het netjes als je eerst je mond leeg eet. Zo kun jij goed het gesprek aan gaan, maar heb je ook gewoon kunnen genieten van al dat lekkers.

5. Zorg voor een rechte houding

Als je een diner hebt, is het belangrijk dat je let op je houding. Ga rechtop zitten. Hang niet achterover, maar buig jezelf ook niet volledig over het eten. Zorg ervoor dat je een rechte rug hebt. Als je het echt goed wil doen, moet je er op letten dat je ellebogen niet op tafel liggen. Je polsen mogen wél op tafel: het is zelfs netjes om je handen te laten zien!

Geef je binnenkort zelf een etentje? En ben je nog op zoek naar mooi servies, servetringen of bijvoorbeeld een tafelloper? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70%! – om de tafel te stylen.

6. Blijf aan tafel

Deze staat je vast nog bij van vroeger. Ben jij uitgegeten, maar de rest nog niet? Blijf dan aan tafel zitten. Het is erg ongezellig en onbeleefd als jij al de tafel verlaat terwijl er nog mensen aan het eten zijn. Wacht rustig af en maak een praatje met iemand. Dat is toch veel leuker! Oh, en ondertussen kun je natuurlijk ook nog even nagenieten van de tafeldecoratie of het mooie servies.

7. Maak oogcontact

Ben je in gesprek met iemand? Kijk degene dan ook in de ogen aan, maak oogcontact. Het is niet netjes als je met iemand aan het praten bent en dan naar de grond staart bijvoorbeeld. Want hoe hard je ook probeert, de grond zegt niks terug. De persoon tegenover je wel!

8. Gasten gaan voor

Als jij de gastpersoon op een feestje bent, moet je in je achterhoofd houden dat gasten altijd voor gaan. Deel je toetjes uit tijdens een diner, of vraag je wat iemand te drinken wil? Zorg dan dat de gasten voor gaan! Daarna schenk je pas iets voor jezelf in. 

9. Begroeten

Ben jij de gastpersoon van de avond? Zorg dan voor genoeg gastvrijheid en begroet al je gasten zodra ze aankomen. Heet ze welkom en bied ze wat te drinken aan. Het begroeten van mensen is een kleine moeite en toch erg belangrijk!

10. Zeg netjes dankjewel

Etiquette nummer tien! Geef jij een tuinfeest omdat je jarig bent (geweest) en krijg je cadeaus van jouw gasten? Vergeet dan niet om netjes dankjewel te zeggen. Niet alleen bij cadeaus, maar ook wanneer iemand jou iets aanreikt of drinken voor je haalt, is het beleefd om dankjewel te zeggen.

Tafel etiquette ofwel tafelmanieren

Veel van bovenstaande etiquettes kun je gebruiken als je aan tafel gaat met vrienden, familie of andere dierbaren. Maar wist je dat er ook specifieke etiquettes zijn voor aan tafel? Dit worden ook wel tafelmanieren genoemd. Hierbij gaat het niet alleen om de manier waarop je doet, maar ook de manier hoe je het bestek bijvoorbeeld neerlegt.  

Bestek etiquette 

Ben je uitgenodigd voor een diner of organiseer je er een? Dan is het ook belangrijk om je aan de bestek etiquette te houden. Wat houdt het eigenlijk in? Zo is het gebruikelijk dat je vork links van je bord ligt en je mes rechts. Je glas komt rechtsboven je bord en de dessertlepel komt in het midden boven je bord. Niet alleen is het belangrijk dat alles goed ligt, ook de manier waarop je alles gebruikt is van belang. Zo leg je een servet op je schoot tijdens het dineren. En ben je klaar met eten? Dan leg je het bestek in een ‘tien over vier’ positie: het mes boven (tien over) en de vork daaronder (vier). Zo weet iedereen dat je uitgegeten bent!

Meer tips voor het dekken van de tafel volgens de etiquette lees je in ons artikel.

Nog meer inspiratie

Een etiquette is dus gewoon een regel. Het zijn manieren hoe je met mensen en spullen omgaat. Zoals we eerder aangaven kan het zijn dat je verschillende van deze etiquettes al gewoon vanzelf doet. Dat is alleen maar goed! Dit betekent namelijk dat je je beleefd en netjes gedraagt. 

Nu je weet wat een belangrijke etiquette is en waar je op moet letten, kun je gaan feesten! Of je nou zelf een feestje geeft of dat je binnenkort naar een feestje gaat: het is belangrijk om deze regels in je achterhoofd te houden. We wensen je in ieder geval veel plezier!

Organiseer jij binnenkort een etentje? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de tafel prachtig te stylen.