gastvrijheid met een houten tafel met witte stoelen

Ga je een feestje organiseren? Want je bent jarig, je hebt een baby gekregen of misschien wel omdat je een nieuwe baan hebt? Je nodigt alle mensen uit waar jij veel om geeft, je vrienden, familie, collega’s en andere dierbaren. Je wilt wel dat de gasten zich op hun gemak voelen, maar hoe doe je dat precies? Wat is gastvrijheid eigenlijk? Hoe ontvang je gasten? Lees snel verder en ontdek hoe je dé perfecte host wordt!

Wat is gastvrijheid?

Voordat je een host kan zijn, is het eerst belangrijk om te weten wat gastvrijheid nou daadwerkelijk is. Zodra je dit weet, kan je jezelf beter inleven in de rol als host en zullen jouw gasten zich heel erg op hun gemak voelen. Voordat je het weet ben jij de beste host voor jouw feest!

Met gastvrijheid wordt het ontvangen en bedienen van je gasten bedoeld. Je stelt ze op hun gemak, je bent erg vriendelijk en attent. Gastvrijheid kan ook wel gezien worden als het overtreffen van de verwachtingen van de gast. Hun jas aannemen, eten en drinken serveren en je gasten zo min mogelijk zelf laten doen, zijn enkele voorbeelden van gastvrijheid.

Een ander voorbeeld van gastvrijheid? Er komen vrienden bij jou eten die twee kleinere kinderen hebben. Als je gastvrij wilt overkomen, dan zorg je ervoor dat je speciaal iets lekkers hebt voor die kinderen. Of je zorgt dat ze een leuke activiteit kunnen doen, als jullie aan het praten of natafelen zijn. Laat ze bijvoorbeeld spelletjes spelen of een film kijken. Of wat dacht je van hun schoen zetten of sinterklaasspelletjes doen tijdens de leukste tijd van het jaar? Of in het voorjaar een paaskleurplaat klaarleggen voor de kinderen? Gastvrijheid gaat ook wel om luisteren naar en rekening houden met de ander.

Gastvrij zijn: 5 tips om gastvrijer te zijn

Nu je weet wat gastvrijheid inhoudt, vraag je jezelf waarschijnlijk af: maar hoe doe ik dat dan? Gastvrij zijn? Voor alles is een eerste keer dus ook voor het leren van gastvrij zijn! Daarom helpen wij jou graag verder zodat jij precies weet hoe je jouw gasten moet verwelkomen en bedienen.

Of je nou een babyborrel of een tuinfeest geeft: deze tips gelden voor ieder feest. Hier komen 5 tips om gastvrijer te zijn:

Tip 1. Gastvrijheid begint bij de entree

We gaven het al eerder aan, maar de jassen aannemen van jouw gasten is toch echt wel erg gastvrij. Als gastpersoon verwelkom je de gasten in jouw deuropening en zeg je ze vriendelijk gedag. Vervolgens vraag je ze of je hun jas kunt aannemen zodat jij ze ergens kan ophangen. Het is een kleine moeite voor jou, maar het zal zorgen voor een goed en fijn gevoel bij je gasten!

Tip 2. Eten of drinken aanbieden

Als de gasten eenmaal binnen zijn en rustig een plekje hebben gevonden, is het aardig als je ze eten of drinken aanbiedt. Afhankelijk van de gelegenheid bied je ze bijvoorbeeld een kopje koffie, thee, een stukje taart of misschien wel een glas wijn aan.

Raken de schaaltjes met eten of hun glazen leeg? Zodra je dit ziet, vraag je ze of ze misschien nog wat willen eten of drinken. Er zullen altijd gasten zijn die dit niet zelf durven te vragen. Door het ze aan te bieden, maak je het ze niet alleen gemakkelijk, je laat ook zien dat je ze op hun gemak wilt stellen.

Stylingtip! Heb je een groot gezelschap? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van een bar cart waar je extra drankjes op kunt presenteren. Geef je een feest met een black & gold thema, ga dan voor een gouden cocktailshaker en zwarte cocktail- of longdrink glazen. Serveer je wijn? Dan tippen wij wijnglazen van rookglas. Bedien je je gasten liever zelf? Kies dan voor een gouden óf zwart dienblad met gouden accenten om de drankjes stijlvol aan te bieden.

Organiseer jij binnenkort een feestje of diner? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70% – om jouw feest compleet te maken. Van bar carts, servies tot stijlvolle glazen.  

Tip 3. Iedereen is welkom

Als het gaat om gastvrijheid, gaat het erom dat iedereen welkom is. En dan bedoelen we ook echt iedereen. Geef je een feestje en komt er ongevraagd een extra persoon mee? We snappen dat dit misschien vervelend kan zijn, maar laat dat niet blijken! Als je gastvrij over wil komen, laat je de persoon gewoon lekker mee eten of mee feesten.

Houd je een kinderfeestje thuis voor jouw kind? En wil je kind ineens een extra vriendje of vriendinnetje uitnodigen? Gastvrijheid betekent echt: iedereen is welkom!

Tip 4. Interesse tonen is het toonbeeld van gastvrijheid

Tip vier gaat over interesse tonen. En dan vooral interesse tonen aan je gasten. Stel geïnteresseerde vragen en luister ook echt naar hun antwoorden. Vragen stellen is goed, maar laat wel blijken dat je echt luistert. Door interesse te tonen, kunnen de gasten over iets praten wat ze leuk vinden en voelen ze zich sneller op hun gemak. En daarnaast kom je zelf misschien ook wel weer nieuwe, leuke dingen te weten!

Tip 5. Vriendelijk zijn

Het is belangrijk dat je de hele tijd vriendelijk blijft wat er ook gebeurt. Stoot iemand per ongeluk een glas om? Word niet boos en laat degene zich niet schuldig voelen. Ruim het rustig op en zeg dat het niet erg is, dat het gewoon kan gebeuren.

Naast vriendelijk zijn, is het zelf opruimen van dit glas ook erg gastvrij. Want je laat de gasten zo min mogelijk zelf doen. Je laat zien dat het een kleine moeite is om op te ruimen overtreft hiermee de verwachtingen van je gast.

Komen jouw gasten van ver en hebben ze geen zin meer om nog een lange reis terug te maken zo laat? Bied aan dat ze mogen blijven slapen. Dan maak je er toch gewoon lekker een slaapfeest van!

Gasten ontvangen met een prachtige entree

Een belangrijk punt van gastvrijheid is de manier waarop jij je gasten ontvangt. Dit is het eerste moment dat je jouw gasten ziet en ze zeggen altijd: een eerste indruk is het belangrijkste. Want die kan je niet over doen! Dus wees vriendelijk, geef ze een gevoel dat ze echt welkom zijn en dat je het leuk vindt dat ze langskomen.

Niet alleen in je doen en laten kun je gastvrij zijn. Je kunt jouw huis ook gastvrij maken. Plaats een deurmat voor jouw voordeur met ‘welkom’ bijvoorbeeld. Als mensen dat zien, krijgen ze al gelijk het gevoel dat ze welkom zijn. En dat is wat je wilt. Daarnaast, kun je ook kaarsjes aansteken in de hal of een vaas met verse bloemen neerzetten op het dressoir. Zó maak je de binnenkomst net iets gezelliger!

Tijd om de perfecte gastpersoon te zijn!

Voor welke gelegenheid je ook een feest geeft: gastvrij zijn is erg belangrijk. Gastvrijheid is voor jou het uitvoeren van kleine dingen wat voor de gast als een groot geluk kan worden ervaren.

Nu je precies weet wat je allemaal moet doen om gastvrij over te komen, kun je jouw gasten ontvangen. Houd alle tips in je achterhoofd, maar zorg er vooral voor dat je zelf ook ontspannen bent. Als jij relaxed overkomt en je eigen ding doet, zullen de gasten dat ook als fijn en gastvrij ervaren.

Wil je jouw gasten (en jezelf natuurlijk) verwennen met het mooiste servies en prachtige decoratie? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw feestje te stylen.