halloween snacks en muffins

Ga je een feestje voor Halloween organiseren? Of wil je het huis helemaal omtoveren tot een ware oase voor monsters? Nu wordt het pas écht spannend! Want hoe ga je het huis versieren? Welke dingen kun je zelf voor Halloween knutselen? Welke Halloween decoratie mag er niet ontbreken? In dit artikel ontdek je genoeg leuke ideeën om zelf aan de slag te gaan voor Halloween: van tafeldecoratie tot een prachtige entree. Ook leuk trouwens om met de kids samen te doen! Daarnaast vind je ook nog leuke tips en praktische checklists om te printen voor jouw feestje. Wat dacht je van een Halloween Bingo? Of servetten in de vorm van een vleermuis? Bekijk onze handige DIY-videos hier!

Waar komt de term Halloween vandaan?

Maar eerst, waar komt Halloween vandaan? We kennen dit herfst- ofwel themafeest dankzij de gewoonte van de Ierse Kelten en het is inmiddels overgewaaid naar Nederland. Traditie is dat Halloween altijd ‘s avonds en ‘s nachts voor Allerheiligen wordt gevierd. Het is het hoogste kerkfestival van alle heilige martelaren en luidt de jaarlijkse ‘horrornacht’ in op 31 oktober.

De naam Halloween gaat terug naar Allerheiligenavond, wat zich vertaalt als “de avond voor Allerheiligen.” Om de nacht voor 1 november te vieren, is de bijpassende Halloween feestdecoratie natuurlijk een must. Naast klassieke Halloween ideeën, zoals de uitgeholde pompoendecoratie, zijn moderne Halloween-ideeën voor op tafel en bij de entree zeer populair.

DIY – Halloween tafeldecoratie

Wat kan er niet ontbreken op een succesvol Halloweenfeest? Heerlijke hapjes, koele drankjes en enge Halloween tafeldecoratie. Inspiratie voor spookachtige Halloween servetten, lantaarns met spannend kaarslicht en een griezelige Halloween taartdecoratie vind je hier.

Wij hebben de vier mooiste Halloween decoratie-ideeën voor je samengesteld. Je kunt ze zelfs op het laatste moment nog gebruiken voor het maken van versiering. Zo kun je de eettafel de bijpassende uitstraling geven – perfect om een gezellige knutselmiddag met de kinderen door te brengen. Laat je gasten griezelen met donkere kleuren, flikkerende kaarsen, zwarte kandelaars en bijpassende pompoendecoratie. Verderop in het artikel vind je inspiratie voor de drankjes en het eten. Wat dacht je van een ‘smokey’ cocktail?

Wist je dat je via de Westwing Club Sales alles voor je Halloween feest kunt shoppen? Maar dan met kortingen tot 70%(?)! Registreer je daarom nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis voor Halloween te decoreren.

1. Spookachtige servetten knutselen voor Halloween

 • Vouw een wit linnen servet en leg het over een bolvormig, omgekeerde glas.
 • Verberg de hoeken van de servetten in het glas.
 • Knip twee ovale ogen uit zwart karton en kleef ze op de witte stof. Schik de spookachtige servetgeest op een bord of op een mooie onderzetter van leisteen.

2. Doe-het-zelf windlichten met kaarslicht

 • Dep op drinkglazen die je niet langer nodig hebt met oranje glasverf.
 • Knip Halloween-motieven – een spin bijvoorbeeld – uit zwart karton en plak ze op de glazen. Als alternatief kun je ook een decoratief lint om het drinkglas binden.
 • Nu alleen nog een waxinelichtje in het glas doen en voilà; de spookachtige lantaarn is klaar!

3. Vleermuis servetten vouwen

Een diner in Halloween stijl? Dan mogen servetten in de vorm van een vleermuis niet ontbreken. Bekijk de video hieronder om te zien hoe je dat doet.

4. Spookachtig mooi boeket

Om de tafel helemaal af te maken, mag een spookachtig mooi bloemstuk natuurlijk niet ontbreken. In deze video vind je inspiratie voor een echte eyecatcher.

5. Drankjes en snacks voor je Halloween party

Bij als dat engs hoort natuurlijk ook een flinke dosis zoetigheid. In de video hieronder vind je inspiratie voor vleermuisjes gemaakt van oreo koekjes en spinnenwebben van zoutstengels. Daarnaast hebben we nog een verrassende cocktail idee voor je. Wat ga jij serveren?

Meer inspiratie voor cocktail recepten vind je in ons artikel over het organiseren van een cocktailparty.

DIY – Halloween decoratie voor de hal maken

Je kostuum is klaar, de decoratie is klaar en ook de snacks worden bereid. Halloween decoratie bij de entree is onmisbaar om je gasten op een goede manier te kunnen ontvangen. Naast de klassiek gesneden pompoenen – hierover lees je meer verderop in het artikel – kun je je gasten en de kinderen van de buren ook verrassen met angstaanjagende entree-decoratie.

Ideaal is hier een vogelverschrikker, die je bijzonder griezelig kunt maken op Halloween en aan de voordeur kunt bevestigen. Een lichtslinger van kleine decoratieve LED-pompoenen zal hier zeker zijn plaats vinden. Of verander gewoon je voordeur in een mummie in een paar minuten; wikkel daarvoor de deur volledig in met plakband en versier met twee kartonnen ogen. Ook leuk: maak een slinger van vleermuizen en hang deze op. Hoe je dit doet lees je verderop in het artikel.

Ben je benieuwd hoe je je gasten het beste kunt ontvangen? In ons artikel over gastvrijheid lees je er alles over.

Halloween decoratie voor buiten maken

Als je ook je buitenruimte volledig naar Halloween thema wilt inrichten, dan heb je hier ook de meest uiteenlopende mogelijkheden. Verander bijvoorbeeld je voortuin of balkon in een groot spinnennest. Voorzie je planten, bomen en struiken van decoratieve spinnenwebben.

Als kers op de taart kun je één of twee zelfgemaakte Halloween-spinnen van dennenappels en pijpreinigers op het doe-het-zelf-spinnenweb plaatsen. Natuurlijk mogen kleurrijke pompoenen met griezelige grimassen niet ontbreken in de tuin of op het balkon. Dansende geesten kunnen worden gemaakt van piepschuim bolletjes die je op een stokje doet. Vervolgens kun je deze dan “aankleden” met witte stof. Helemaal spooky!

Hoe maak je een pompoen voor Halloween?

Een echte must-have voor een authentiek griezelig feestje is de pompoen, die voor Halloween naar onze tuinen en woningen mag verhuizen. Of het nu gaat om een theelichthouder, een grimaskop of een decoratieve pompoenmummie – de Halloween-pompoen kan op een creatieve manier worden omgetoverd tot de meest uiteenlopende wezens. Ontdek hier hoe je van een eenvoudige pompoen een spookachtig, mooi en decoratief object kunt maken.

In 5 stappen een pompoen voor Halloween maken:

 1. Bereid de pompoen voor door er aarde en vuil uit te halen.
 2. Gebruik een scherp mes om op de bovenkant het deksel te tekenen en vervolgens af te snijden.
 3. Verwijder met een lepel het vruchtvlees aan de binnenkant van de pompoen. Met een ijslepel of een getande schraper kun je zelfs de kleinste vezels en zaden losmaken. Hol de binnenkant van de pompoen uit tot je met een zaklamp door de kom kunt schijnen.
 4. Met een stift teken je het enge gezicht op de gewenste plaats.
 5. Gebruik nu een kartelmes om de getekende onderdelen te verwijderen en delen van de pompoen uit te snijden.

Tip! Om de pompoen langer houdbaar te maken, kun je de randen van de snede en de binnenkant van de pompoen insmeren met vaseline

DIY-video: een variatie op de Halloween pompoen

Een andere manier om een pompoen lantaarn voor Halloween te maken zie je in deze video. Het enige wat je nodig hebt is een flinke pompoen en een boormachine. Waar ga jij ‘m stylen?

Nog 5 ideeën om te knutselen met Halloween

1. Lamp geesten knutselen voor Halloween

Een net zo mooi decoratie idee, dat ook geweldig is als een Halloween accessoire, zijn lamp geesten. Deze zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Bedek de lampen met een wit linnen doek. Afhankelijk van het soort lamp kunnen de geesten binnen of buiten geplaatst worden. Maar ook in het midden van de kamer of boven de eettafel werkt een zelfgemaakte lampgeest erg goed.

2. Vleermuizen slinger knutselen voor Halloween

Deze DIY is perfect als Halloween decoratie voor buiten en binnen. Pak een oude zwarte sok en vul deze met opvulling – denk aan zand of rijst – en bind vervolgens de sok dicht met een donker touwtje. Pak er een stuk zwart karton bij en teken twee vleugeltjes uit. Vervolgens plak je deze op de sok, geef ‘m een gezichtje (lees: puntige tandjes, ronde oogjes, en een leuke smile) en bevestig ‘m aan een lang touw. Maak ‘r een paar en je slinger is compleet!

Je kunt deze vleermuizen slinger ook met papieren in plaats van stoffen vleermuizen maken. Hoe je dat doet? Pak een paar wc rollen en een stuk zwart karton (of een zwarte stift) en maak het rolletje zwart. Knip weer een paar vleugels uit en lijm deze vast. Vergeet het gezichtje niet en bevestig twee touwtjes aan het rolletje om ‘ op te kunnen hangen. Easy!

Tip! Voeg ook wat spookjes en pompoenen toe!

3. Heks van papier knutselen voor Halloween

Geen Halloween zonder heks natuurlijk. Je maakt eenvoudig een papieren heks met een vel karton en een wc-papier rolletje. We gaan eerst de hoed van de heks maken. Pak een stuk zwart papier en rol deze op tot je een kegelvorm krijgt. Vervolgens teken je een klein rondje en twee armpjes op zwart papier en knipt deze uit. Dan schuif je het papieren rondje om de kegel en plakt vervolgens haar armen aan het wc-rolletje vast. Vergeet haar geen gezichtje te geven. Je kunt op karton een gezichtje tekenen, deze uitknippen en opplakken. Je kunt de basis verder versieren. Wat dacht je van een leuke bezemsteel?

4. Herfstig Halloween knutselen

Halloween knutselen met herfstbladeren. Verzamel tijdens een heerlijke herfstwandeling een paar herfstbladeren, deze kun je namelijk omtoveren tot ‘gezellige’ spookjes. Knip het blad in de vorm voor het spook en verf het blad wit. Plak er een paar oogjes op – zodra de verf opgedroogd – is en klaar is je spook!

5. Een mummie-rolletje voor Halloween knutselen

Leuk als decoratie op de vensterbank: mummies! Het enige wat je nodig hebt zijn een paar wc-rolletjes (of kleine jars), verband en wiebelende oogjes.

Halloween feest organiseren: van een bingo tot checklist om te printen

Hopelijk heb je genoeg inspiratie kunnen opdoen om je kamers te decoreren in Halloween stijl. Misschien heb je nog wat tips nodig voor het organiseren van je Halloween party? Hieronder vind je nog praktische tips voor de voorbereiding. Daarna kan de onvergetelijke avond van start. We hebben het volgende voor je:

 • Afspeellijst met nummers die je in de sfeer brengen
 • Films die je kan kijken met het Halloween thema
 • Een handige to do lijstje
 • Halloween Bingo

Halloween afspeellijst

halloween afspeellijst

Films voor Halloween

halloween filmlijst

Checklist Halloween party

checklist halloween feest

Halloween bingo

halloween bingo

Hopelijk heb je genoeg inspiratie kunnen opdoen om van jouw Halloween party een groot succes te maken. Eerder schreven we al verschillende artikelen over het organiseren van een feest.

Ben je nog op zoek naar decoratie voor je feest? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis in spookachtige sferen te hullen.