spelletjes-avond met een schaakbord op een zwarte houten salontafel met beige bank

Thuis een feestje organiseren is vaak een hele klus. Wat voor thema ga je doen? Hoeveel mensen nodig je uit? Hoeveel eten en drinken haal je in huis? Hoe versier je je interieur? Allemaal (leuke) dingen om over na te denken! Een feest dat altijd slaagt, is toch wel een spelletjes avond! Zin in een avond alleen maar lachen? Of kijk je er naar uit om een avondje samen met vrienden te zijn en zoek je nog een leuke activiteit? Dan is een spelletjesavond dé perfecte invulling voor een warme avond in het najaar binnen – of in de zomer aan de tuintafel. Het is weer net iets anders dan een avond voor de tv hangen of uitgaan in de stad! Lees snel verder en ontdek hoe jij dé perfecte avond vol gezelligheid organiseert met je vrienden óf juist familiespelletjes!

4x thema’s voor een spelletjes avond

Een spelletjesavond wordt extra leuk als je er een thema aan verbindt. Maar welk thema kies je? We hebben vier suggesties voor je op een rijtje gezet. 

1. Ga voor een oud Hollandse spelletjes avond

Een spelletjesavond is geen geslaagde avond zonder een geschikt thema! Wat dacht je van een oud Hollandse avond met allemaal spellen als koekhappen, ezeltje prik, spijkerpoepen, eierlopen, ringwerpen, sjoelen en natuurlijk niet te vergeten: zaklopen! Dit is zowel leuk voor jong als oud. Zorg wel dat je genoeg ruimte hebt in huis. Of maak er een tuinfeest van en breng een avond buiten door!

2.Kaartspellen

Kaartspellen zijn natuurlijk altijd goed. Het is dan ook een super geschikt thema voor een spelletjesavond! Haal je kaarten tevoorschijn en speel de leukste spellen: de mogelijkheden zijn eindeloos. En wil je de boel leuk aankleden? Hang dan slingers van spelletjeskaarten op, draag een kaartenoutfit à la de Hartenkoningin of nodig je gasten uit via een leuk tekstje op een klaveren acht. 

3. Karaokeavond

Train die stembanden maar vast! Zoek je leukste hitjes uit en maak een gave playlist van liedjes die sowieso gezongen moeten worden op de karaokeavond. Houd je een ABBA-avond? Zorg dan voor de juiste outfits en laat iedereen in leuke hippiekleren komen. Ook heb je natuurlijk een goede muziekinstallatie, microfoons en een scherm nodig waar de lyrics van de liedjes op te lezen is.

4. Kies een land als thema voor je spelletjes avond

In ieder land heb je weer andere spelletje. Organiseer een avond met bijvoorbeeld Spanje als thema. Denk aan spellen als Gomas (elastieken), Peonza (draaitol) en Rayuela (hinkelen). Laat je gasten komen in een Spaanse outfit, koop hapjes en drankjes die passen bij Spanje en versier je interieur met Spaanse accessoires. 

Weet je het thema? Zorg dan dat je thema verwerkt wordt in de uitnodiging voor de spelletjesavond. Dan weet iedereen wat ze te doen staat!

Ben je nog op zoek naar mooie schalen om die heerlijke tapas hapjes op te serveren? Of wijnglazen voor jullie zelfgemaakte sangria? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met wel kortingen tot 70%! – om jouw spelletjes avond helemaal compleet te maken.

Spelletjesavond voor kinderen: 2x ideeën

Kinderen houden van spelletjes! Hieronder geven we een paar suggesties om een geweldig kinderfeestje te organiseren met originele spellen.

  1. Kinderdisco

    Voetjes van de vloer! Met Just Dance gaat dat helemaal lukken. De kinderen kiezen een hitje uit en moeten de danshitjes zo goed mogelijk na doen. Dit kan gewoon gezellig met z’n allen, maar een kleine competitie is hier ook altijd erg leuk bij!
  2. Proefjes uitproberen

    Iets wat ontzettend leuk is om te doen én waar kinderen iets van leren, zijn proefjes. Laat ze allemaal in een professoroutfit komen en doe proefjes zoals een lavalamp maken, of laat een fles opstijgen: het lijkt net een racket! Zo prikkel je meteen de creativiteit en doe je leuke, nieuwe ontdekkingen. 

En zorg voor genoeg ruimte! Zeker bij een spelletjesavond waarbij de voeten van de vloer gaan, is het extra belangrijk dat je genoeg ruimte hebt. Schuif alle stoelen en tafels aan de kant! Denk aan een slimme indeling van je ruimtes. Als je juist spelletjes aan tafel gaat doen, is het natuurlijk handig om genoeg stoelen in huis te hebben.

Heb je nog meer inspiratie nodig voor een kinderfeestje? Lees dan snel ons artikel over het organiseren van een kinderfeestje thuis en ontdek 11 originele ideeën.

Hapjes en drankjes voor een spelletjes avond

Laat je gasten ook iets meenemen van een lekker hapje of drankje. Want sharing is caring! Misschien is die ene vriend of vriendin wel erg goed in bakken, terwijl jij de verschillende cocktails zo uit je mouw schudt! En vaak vinden vrienden het juist leuk om zelf ook nog iets mee te nemen. Nu kan de spellenavond pas echt goed beginnen!

DIY scorebord

Bij een spelletjesavond hoort natuurlijk een scorebord. Een competitieve insteek is dan erg leuk! Zo kan iedereen precies zien wie er aan het winnen is. Ben hier creatief mee! Misschien heb je wel een witte muur, waar je de scores steeds op schildert. Of een krijtbordmuur? Een prikbord kun je natuurlijk ook altijd gebruiken! 

Maak je wooninrichting extra gezellig voor de spelletjes avond!

Een spelletjesavond is pas echt knus op het moment dat het gezellig in huis is. Zeker als je maar met een paar vrienden in huis afspreekt, is het goed om lekker uit te pakken met de decoratie. Denk aan warme lichten, gezellige kaarsjes, fleecedekens voor op de bank en leuke kussentjes. En alle hapjes en drankjes wil je natuurlijk wel op leuk servies presenteren! Een borrelplank is dan ook altijd een goed idee.

Nog meer inspiratie voor een avond met familie spellen

Een spelletjesavond is een leuke activiteit om je avond mee vol te plannen. Heb je binnenkort een familieweekend? Dan is het altijd gezellig om wat familiespellen te spelen: met een competitief element zie je meteen wie de fanatiekeling is van de familie! Naast de spellen die we hierboven benoemd hebben, kun je natuurlijk ook denken aan de klassiekers, zoals: Yahtzee, dobbelen, Monopoly, Risk, 30 Seconds of misschien wel Twister? Zijn jullie in een vakantiehuisje? Dan kun je ook denken aan het uitzetten van een speurtocht en de familie opdelen in teams. Daarna kunnen jullie de dag heerlijk afsluiten met een gezellige filmavond. Kortom, genoeg ideeën dus voor een fantastisch familieweekend.

Ga jij binnenkort een spelletjes avond organiseren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste decoratie en stijlvol servies om al het lekkers op te presenteren.