excuses-aanbieden met een sorry kaartje

Beeld je even in: je hebt net woedend de voordeur dichtgeslagen na een knallende ruzie met je partner. Terwijl je de straat uitloopt, onderweg naar het park voor een korte wandeling om je hoofd leeg te maken, heb je eigenlijk al spijt van de ruzie en wat je in je boosheid allemaal hebt gezegd. Uitspraken die je niet zomaar terugneemt met een mompelend ‘sorry’. Nee, dit keer zal je met iets meer over de boeg moeten komen om je partner duidelijk te maken dat het je echt spijt. Maar wat? Wat geef je iemand met wie je knallende ruzie hebt gehad? Een bos bloemen en chocoladebonbons gaat ‘m niet worden. Hoe kun je dan wel je excuses aanbieden?

Nou, wat te denken van een mooi sorrycadeau?! Misschien lijkt het je wat veel in eerste instantie, maar met een mooie gift kun je voldoen aan een echte cadeauwens van je partner en laten zien dat je oprecht bent. Dat je daadwerkelijk spijt hebt van je acties.

Met een cadeau dat al langer op het verlanglijstje staat – in combinatie met oprechte excuses – laat je aan je partner zien dat je niet alleen spijt hebt van wat je hebt gezegd of gedaan, maar ook dat je hem of haar nog steeds enorm waardeert. Dat je je partner niet wil omkopen, maar juist op het hart wil drukken dat hij of zij een belangrijk persoon in je leven is. Dat is nog eens op een leuke manier je excuses aanbieden!

Excuses aanbieden met een goedmaak cadeau: altijd een goed plan

Mocht je al in de bloemenwinkel staan als je dit leest, leg dan snel de bos rode rozen terug. Dat gaan namelijk geen succes zijn. Chocolade en rozen zijn zo’n clichécadeau dat degene met wie je ruzie hebt gemaakt, daar niet van onder de indruk zal zijn. Nee, je moet met iets specialers over de brug komen. Iets persoonlijks en unieks!

Heb je ruzie gehad met een zus of broer? Een neef of nicht, tante of oom, oma of opa? Ook dan kun je met een klein en fijn cadeau je excuses aanbieden. Fijn, want conflicten met een grootouder, zwager of neef kunnen soms hoog oplopen en minder snel worden uitgesproken. Ben je bijvoorbeeld een verjaardag vergeten en doet dat iemand al heel lang zeer? Een leuk cadeau is dan de perfecte aangelegenheid om vanuit jouw kant je excuses aan te bieden en het gesprek te starten. Zo kunnen langlopende ruzies worden bijgelegd en kan het weer gezellig worden op verjaardagen waar jullie beiden aanwezig zijn. Want dat is toch veel fijner?

Essentieel bij het kopen van een cadeau om je excuses aan te bieden, is wel dat je dit doet in combinatie met oprechte en volwaardige excuses. Het liefst in de vorm van een geschreven brief, kaart of mail. Alleen door duidelijk op papier te zetten dat je spijt hebt van iets, waarom je daar spijt van hebt, wat je beter wil doen in de toekomst en hoe je denkt het weer goed te kunnen maken, is het sorrycadeau zinvol en waardevol. Anders heeft je excuses aanbieden weinig zin.

Sorry zeggen: 3x tips voor de juiste manier van excuses aanbieden

Je gemeende excuses aanbieden is een belangrijke voorwaarde om een sorrycadeau aanvaard te krijgen door de persoon met wie je ruziet. Maar hoe bied je oprecht je excuses aan? Een aantal tips:

Tip 1: betrek het op je eigen handelingen

De grootste fout die mensen maken bij het aanbieden van hun excuses, is door te eindigen met een ‘maar’ waarna je de ander vertelt wat hij of zij allemaal verkeerd heeft gedaan. Met een maar is het klaar: dan zal de ander automatisch denken dat je er toch niet veel van meent, als je eindigt met al jouw klachten. 

Een andere veelgemaakte fout is het formuleren van een sorry rondom wat de ander heeft gevoeld, denkt te ervaren of heeft gezegd te geloven. Vertel hem of haar niet: ‘Sorry dat je je zo gevoeld hebt’. Zeg in plaats daarvan: ‘Sorry dat ik dit zo gedaan heb’. Bied dus excuses aan voor wat jij verkeerd hebt gedaan.

Tip 2: wees duidelijk, origineel en eerlijk

Hoewel dit drie tips zijn, komen ze allemaal neer op hetzelfde. Namelijk: een excuses werkt alleen als je weet waarover het gaat en waarvoor je het doet. Bedenk vooraf goed wat je verkeerd hebt gedaan en waar de ander dus een sorry voor verdient. App de ander niet een op het internet gevonden spreuk, maar zeg klip en klaar waar het op staat.

Tip 3: wees uitgebreid

Deze tip zal de meeste mensen wel bekend in de oren klinken. Net als bij het verbreken van een relatie los je een conflict het liefst op tijdens een écht face-to-face-gesprek. Het goedmaken kan eigenlijk enkel als je elkaar ook daadwerkelijk in de ogen kunt aankijken. Lukt dat niet? Probeer elkaar dan tenminste te spreken over de telefoon. 

Als ook dat niet te regelen is, of als je bang bent dat je in persoon of over de telefoon niet duidelijk je punt kunt maken (let op: maak niet opnieuw ruzie!) dan kun je ook een brief of mail schrijven waarin je alles op een rijtje zet. Als de ander je een beetje kent zal hij of zij ook weten dat dit de beste en meest oprechte manier is voor jou om je excuses te maken.

Voor een goede sorry is een cadeau altijd een optie

Kortom, als je je oprechte excuses wilt aanbieden, dan kun je altijd met een mooi cadeau in combinatie met een gemeende spijtbetuiging sorry zeggen. Een goedmaakcadeau is een goede manier om sorry te zeggen. Voor een echte foodie kun je bijvoorbeeld iets lekkers kopen of een heerlijke wijn cadeau doen. En voor iemand die begaan is met de aarde en strijdt tegen klimaatverandering zijn er hele mooie duurzame cadeaus.

We hopen dat je met onze tips je oprechte excuses hebt kunnen aanbieden. Ben je nog op zoek naar een goedmaak cadeau? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste cadeaus voor elke gelegenheid!