Ontdek onze interieur sale -70%!

Franse bulldog in kerstmuts

Weinig dingen zijn zo moeilijk als het verzinnen van cadeaus voor je dierbaren. Sinterklaas is een jaarlijks feest waarbij elk jaar weer originele cadeaus tevoorschijn moeten worden getoverd. Hier ontdek je diverse tips voor een origineel Sinterklaas cadeau!

Oorsprong van het Sinterklaas feest

Sinterklaas is een Nederlands feest, hier en daar wordt het ook in België gevierd. Oorspronkelijk verwijst het feest naar bisschop Nicolaas van Myra. Maar het moderne feest draait vooral om het zingen van liedjes, het krijgen (en geven) van cadeautjes en het gezellig samen zijn van familie en vrienden. Sinterklaas, ook wel Sint Nicolaas of de Goedheiligman genoemd, is een zeer oude man met een lange witte baard en lang wit haar. Hij draagt een rode tabberd (mantel) en een rode mijter. Hij rijdt op een paard en heeft veel pieten om zich heen die hem met van alles helpen. Dit vrolijke (kinder)feest wordt door veel mensen in Nederland gevierd.

Hij komt elk jaar ergens eind november aan in Nederland en vanaf dan mogen de meeste kinderen een keer of enkele keren hun schoen zetten, waarbij het traditie is een wortel voor het paard in de schoen te doen en een Sinterklaasliedje te zingen in de hoop dat Sinterklaas en zijn pieten (ofwel papa en mama) er een cadeautje in doen. Het feest vindt plaats op of rond 5 december, deze avond wordt pakjesavond genoemd. Sinterklaas kan op veel verschillende manieren worden gevierd. Vaak viert men het met de hele familie, maar ook een zogenaamd Sinterklaasspel is populair, vooral wanneer het onder volwassenen wordt gevierd.

Hoe je het ook viert, cadeautjes spelen altijd een rol bij het feest. Zo lang jonge kinderen geloven dat Sinterklaas bestaat, wordt dit mooi in stand gehouden door elk jaar weer het spel mee te spelen. Vanaf een zekere leeftijd, meestal rond een jaar of 7, is bekend onder de kinderen dat Sinterklaas niet echt bestaat. Dan verandert het feest een beetje en wordt het meestal gevierd met lootjes, zelfgemaakte (ook door de kinderen) surprises en gedichten.

Onmisbaar de Sinterklaas viering

Onmisbaar tijdens Sinterklaas zijn in elk geval de volgende zaken:

 • Pepernoten
 • Strooigoed
 • Cadeautjes
 • Sinterklaas liedjes of -muziek
 • Een jutezak

Types: soorten Sinterklaas cadeaus

Voor kinderen is het niet zo moeilijk om geschikte cadeaus te vinden. Meestal weet je als ouders goed wat je kinderen leuk vinden en waarmee ze graag spelen. Bovendien maken ze vaak zelf een lijstje of knippen ze plaatjes uit van dingen die ze leuk of mooi vinden. Voor volwassenen is dit echter een ander verhaal, zeker als ze geen lijstje maken.

We maakten een lijst met cadeaus voor volwassenen, onderverdeeld in diverse categorieën:

We maakten een lijst met cadeaus voor volwassenen, onderverdeeld in diverse categorieën:

 1. Voor de bourgondiër

  De bourgondiër maak je blij met echt goede producten. Denk aan een goede fles wijn, een luxe fles olijfolie. Maar ook stijlvol servies, chique tafelkleden of glaswerk valt in de smaak.

 2. Voor een sportieveling

  Sportievelingen houden van sporten, dat is logisch. Sportkleding, sportschoenen, fitnesshandschoentjes, een sporttas of sportsokken; het komt allemaal van pas!

 3. Voor een dierenvriend

  Dierenvrienden worden blij van een leuk mandje voor de kat, een grappige halsband of een paar sokken met dieren erop.

 4. Voor de kok

  Echte keukenprinsen of -prinsessen zijn eenvoudig te pleasen. Alhoewel je dan wel exact moet weten wat ze al in huis hebben! Een stevige pan, een perfecte kaasschaaf, een mooie keukenmachine; er zijn veel cadeaus te verzinnen voor de (chef)kok!

 5. Voor de rustzoeker

  Zoek jij een cadeau voor iemand die je wat rust gunt? Of iemand die graag op zichzelf is? Snuffel dan eens rond tussen de zelfhelp boeken en romans. Maar ook een cd met mooie (yoga)muziek of een dagje spa zijn perfect als Sinterklaas cadeau.

 6. Voor de duurzaamheidszoekers

  Ben je op zoek naar een cadeautje voor een duurzaamheidsfanaat? Denk dan eens aan plantaardige beauty producten, een boek over duurzaamheid, zelfgemaakte kaarsen of een kledingstuk van een duurzaam merk.

 7. Voor de beauty queen

  Voor beauty queens zit je goed met luxe handcrèmes, bodylotions, zonnebrandolie, make-up of lekkere geuren. Ook fijne maskertjes zijn een goede optie.

 8. Voor de party animal

  Een Sinterklaas cadeau voor de party animal heb je zo voor elkaar. Ga voor een cocktailset, een etui met glitter make-up, een set requisiten voor een photobooth of een grappig drinkspel.

Voor hem & haar

Een cadeau vinden voor je eigen geliefde is misschien wel het moeilijkst. Hier vind je enkele ideeën.

 • Maak iets zelf! Denk hierbij aan een kalender, een boek met foto’s van jullie en het gezin of een ingelijste foto.
 • Ga iets samen doen. Organiseer een weekendje weg met z’n tweeën of ga een dagje naar een spa of uitgebreid dineren in een luxe restaurant.
 • Voor hem & haar: denk ook eens aan een mooi (en handig) keukenapparaat. Bijvoorbeeld een espressomachine of een mixer.
 • Voor hem: een behandeling bij een chique barbershop.
 • Een mooi sieraad is – mits je je geliefde en zijn of haar smaak écht goed kent – een schot in de roos.
 • Een spel om samen te doen.
 • Een abonnement op een tijdschrift.

We hopen dat we je hebben geïnspireerd voor een origineel Sinterklaas cadeau. Het leuke aan Sinterklaas is de hele beleving met gezelligheid, de kinderen, de lekkernijen, de grappige surprises en hilarische of liefdevolle gedichten. Het draait dus zeker niet alleen om de cadeaus! Veel plezier met pakjesavond!