Ontdek onze interieur sale -70%!

Kleurrijke pinata

Heerlijk avondje is gekomen! Maar voordat het zover is, moeten de handen uit de mouwen worden gestoken. Want je wilt natuurlijk wel indruk maken met je surprise. Weet je al wat je gaat maken? Iets vies? Of iets grappigs? Misschien wat moois? Of ben je vooral op zoek naar last minute surprise-ideeën? Onze experts hebben de leukste DIY-tips voor je verzameld. Haal je beste knutsel skills tevoorschijn en ga aan de slag. Ook wanneer je niet zo handig bent, is het maken van een originele surprise met onderstaande surprise-ideeën zo gepiept.

Surprise maken

Met je vriendengroep, met het gezin, met de familie en met een beetje pech, ook nog eens op je werk. Lootjes trekken is het begin van een stressvolle periode. Cadeautjes kopen, gedichten schrijven én surprises maken. Vooral dit laatste levert de nodige stressmomenten op. Want wat ga je maken voor die collega die je amper kent? Of die tante die altijd de mooiste surprises maakt? Dan kan je niet aankomen met een ingepakte kartonnen doos. En wanneer jouw surprises dan eindelijk klaar zijn, moet er ook nog een surprise gemaakt worden voor de klasgenoot van je kind. Het devies luidt: begin op tijd! En laat je inspireren door onze surprise-ideeën.

Meer inspiratie

Laat je verassen door anderen artikelen vol met tips en trucs. Ontdek het allemaal in onze geschenkengids. Ideeën voor een kraamcadeau, sinterklaascadeau of geschenk voor de housewarming zijn er genoeg!

Hoe bedenk je een goede surprise?

Het bedenken van een surprise duurt meestal langer dan het maken van de surprise zelf. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan voor je gemaakt:

 1. Schrijf op een vel papier wat je allemaal over degene weet. Hobby’s, werk, sport, anekdotes, vrijetijdbesteding, guilty pleasures, angsten (zoals spinnen) etc.
 2. Welk van in stap 1 opgeschreven kenmerken, spreekt direct tot de verbeelding? Bijvoorbeeld: bij voetbal denk je gelijk aan een voetbal. Is wijn drinken zijn of haar hobby? Dan denk je gelijk aan een fles wijn.
 3. Maak een schets van wat je wilt gaan maken. Let op: keep it simple! Laat details weg, ga juist voor eenvoudige vormen om het jezelf gemakkelijker te maken. Ook leuk: vergroot het onderwerp. Maak bijvoorbeeld een XXL-voetbal of –wijnfles.

Surprise ideeën: piñata van papier maché

Heb je een lootje getrokken van iemand die je amper kent? Of heeft degene waarvoor je een surprise moet maken, geen uitgesproken hobby’s of passie? Dan kan je altijd een algemene surprise maken. Volg hiervoor onderstaand stappenplan. Let op: je kunt ‘m zo vies maken als je zelf wilt!

Wat heb je nodig?

 • Grote ballon
 • Behanglijm
 • Kom
 • Plakband
 • Oude kranten
 • Crêpepapier
 • Touw
 • Versiering
 • Vulling zoals snoepjes, pepernoten of iets vies

Stap voor stap: piñata als surprise

 1. Blazen

  Blaas de ballon op, knoop ‘m dicht en plak de ballon met de knoop vast in een kom.

 2. Smeren

  Smeer ballon in met behanglijm.

 3. Scheuren

  Scheur de oude kranten en het crêpepapier in lange dunne stroken en plak de stroken over de ballon zodat de hele ballon bedekt is, behalve de knoop. Herhaal dit een paar keer zodat er minstens drie lagen over de ballon zitten.

 4. Crêpepapier

  Eindig met een dikke laag crêpepapier in een kleur naar keuze.

 5. Drogen

  Laat het nu 24 uur drogen

 6. Lek prikken

  Prik de ballon lek en knip een opening rondom de knoop.

 7. Versieren

  Versier de piñata naar eigen wens!

 8. Ballon vullen

  Nu kan je de ballon vullen! Je kunt kiezen voor een zoete vulling zoals kruidnootjes of snoepjes óf je kunt er iets vies in doen zoals slijm, vla of iets anders wat plakt. Let op: vergeet er vooral niet een cadeautje in te doen! Verpak het cadeautje in een plastic zakje wanneer je voor een vieze vulling kiest.

 9. Touw

  Maak vier gaten rondom de opening en bevestig hier een touw aan. Met dit touw kan je de sinterklaaspiñata ophangen. De ontvanger van de surprise moet tegen de piñata slaan om z’n cadeautje in ontvangst te nemen. Let op: als je iets vies in de piñata hebt gedaan, leg er dan wel een plastic zeil onder.

Surprise-ideeën: snelle surprise maken

Heb je te lang gewacht met het maken van een surprise en staat sinterklaas al bijna voor de deur? Geen paniek, ook last minute kan je een mooie surprise maken. Een paar snelle surprise-ideeën op een rij:

 • Boeksurprise: pak een groot oud boek uit de kast en snij met een stanleymes een vierkant uit de binnenkant. Verstop hier het cadeautje in. De kaft kan je vervolgens personaliseren. Bijvoorbeeld: is de surprise bedoeld voor tante Trees? Maak dan een kaft met ‘Het glamourleven van tante Trees’.
 • Wijnfles: verwijder het etiket van een wijnfles en plak hier een zelfgemaakt etiket op dat iets zegt over de persoon waarvoor de surprise bedoeld is. De wijnfles is gelijk een leuk cadeau!
 • Dierensurprise: hiervoor heb je twee schoenendozen nodig. Het liefst een grote en een kleine. De kleine vormt de kop, de grote het lijf. Met vier toiletrollen maak je de poten. Hiermee creëer je een goede basis voor een hond, paard, kat of eenhoorn. Beschilder of beplak de dozen in een kleur naar keuze en gebruik dik papier om de oren uit de knippen. Vergeet niet om het cadeautje in één van de twee schoenendozen te doen.

Sinterklaascadeau online kopen

Bij Westwing vind je voor elke gelegenheid en elk budget de leukste cadeaus. Ook wanneer je op zoek bent naar een sinterklaascadeau, zit je hier goed. Wij wensen je veel succes met het maken van je surprise!
Voor meer DIY inspiratie ideeën kan je onze andere artikelen bekijken.