Surprise maken hond

Een surprise maken voor een heerlijke Sinterklaasavond! Hiervoor moeten de handen uit de mouwen worden gestoken. Want je wilt natuurlijk op pakjesavond wel indruk maken met je knutselwerk. Wil je een mooie, originele, verrassende of juist een grappige surprise maken? Of ben je vooral op zoek naar last minute surprise-ideeën?

Onze experts hebben de leukste DIY-sinterklaassurprises voor je verzameld. Haal je beste knutselskills tevoorschijn en ga aan de slag. Ook wanneer je niet zo handig bent, is het maken van een originele surprise met onderstaande ideeën zo gepiept.

Surprise maken voor jong en oud

Met je vriendengroep, het gezin, de familie en met een beetje pech, ook nog eens op je werk. Lootjes trekken voor Sinterklaas is het begin van een stressvolle periode. Cadeautjes kopen, gedichten schrijven én surprises maken. Vooral dit laatste levert de nodige stressmomenten op.

Want wat ga je maken voor die collega die je amper kent? Of die tante die altijd de mooiste verrassingen maakt? Dan kan je niet aankomen met een ingepakte kartonnen doos. Het devies luidt: begin op tijd! En laat je inspireren door onze DIY-surprise-tips.

Hoe bedenk je een originele Sinterklaassurprise?

Het bedenken van een originele surprise voor Sinterklaas duurt meestal langer dan het maken van de surprise zelf. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan voor je gemaakt:

 1. Kenmerken verzamelen

  Schrijf op een vel papier wat je allemaal over de persoon in kwestie weet. Hobby’s, werk, sport, anekdotes, vrijetijdsbesteding, guilty pleasures, angsten (zoals spinnen) etc.

 2. Associaties maken

  Welk van in stap 1 opgeschreven kenmerken, spreekt direct tot de verbeelding? Bijvoorbeeld: bij voetbal denk je gelijk aan een voetbal. Is wijn drinken zijn of haar hobby? Dan denk je direct aan een fles wijn.

 3. Schets het uit

  Maak een schets van wat je wilt gaan maken. Let op: keep it simple! Laat details weg, ga juist voor eenvoudige vormen om het jezelf gemakkelijker te maken. Ook leuk: vergroot het onderwerp. Maak bijvoorbeeld een XXL-voetbal of –wijnfles.

Surprise maken: Sinterklaaspiñata van papier maché

Heb je een lootje getrokken van iemand die je amper kent? Of heeft degene waarvoor je een surprise moet maken, geen uitgesproken hobby’s of passie? Dan kan je altijd een piñata maken. Volg hiervoor onderstaand stappenplan. Let op: je kunt ‘m zo groot maken als je zelf wilt!

Wat heb je nodig?

 • Grote ballon
 • Behanglijm
 • Kom
 • Plakband
 • Oude kranten
 • Crêpepapier
 • Touw
 • Versiering
 • Vulling zoals snoepjes, pepernoten of iets vies

Stap voor stap: piñata als surprise

1. Blazen

Blaas de ballon op, knoop ‘m dicht en plak de ballon met de knoop vast in een kom.

2. Smeren

Smeer de ballon in met behanglijm.

3. Scheuren

Scheur de oude kranten en het crêpepapier in lange dunne stroken en plak de stroken over de ballon zodat de hele ballon bedekt is, behalve de knoop. Herhaal dit een paar keer zodat er minstens drie lagen over de ballon zitten.

4. Crêpepapier

Eindig met een dikke laag crêpepapier in een kleur naar keuze.

5. Drogen

Laat het nu 24 uur drogen.

6. Lek prikken

Prik de ballon lek en knip een opening rondom de knoop.

7. Versieren

Versier de piñata naar eigen wens!

8. Ballon vullen

Nu kan je de ballon vullen! Je kunt kiezen voor een zoete vulling zoals kruidnootjes of snoepjes óf je kunt er iets vies in doen zoals slijm, vla of iets anders wat plakt. Let op: vergeet er vooral niet een cadeautje in te doen! Verpak het cadeautje in een plastic zakje wanneer je voor een vieze vulling kiest.

9. Touw

Maak vier gaten rondom de opening en bevestig hier een touw aan. Met dit touw kan je de sinterklaaspiñata ophangen. De ontvanger van de surprise moet tegen de piñata slaan om z’n cadeautje in ontvangst te nemen. Let op: als je iets vies in de piñata hebt gedaan, leg er dan wel een plastic zeil onder.

Pssst… Heb je de smaak te pakken? In dit artikel geven we je leuke knutseltips voor het maken van sinterklaasdecoratie.

Last-minute surprise maken

Heb je te lang gewacht met het maken van een surprise en staat Sinterklaas al bijna voor de deur? Geen paniek, ook last minute kan je iets moois knutselen. Een paar snelle DIY-surprise-ideeën op een rij:

1. Boeksurprise

Pak een groot oud boek uit de kast en snij met een stanleymes een vierkant uit de binnenkant. Verstop hier het cadeautje in. De kaft kan je vervolgens personaliseren. Bijvoorbeeld: is de surprise bedoeld voor tante Trees? Maak dan een kaft met ‘Het glamourleven van tante Trees’.

2. Wijnfles

Verwijder het etiket van een wijnfles en plak hier een zelfgemaakt etiket op dat iets zegt over de persoon waarvoor de surprise is bedoeld. Zo is de wijnfles direct een leuk cadeau!

3. Alpaca surprise maken

Hiervoor heb je twee schoenendozen nodig. Het liefst een grote en een kleine. De kleine vormt de kop, de grote het lijf. Met vier toiletrollen maak je de poten. Hiermee creëer je een goede basis voor een alpaca. Beschilder of beplak de dozen in een kleur naar keuze en gebruik dik papier om de oren uit de knippen. Vergeet niet om het cadeautje in één van de twee schoenendozen te doen.

Surprise maken voor een vrouw of man

Weet je niet wat je voor hem of haar moet maken? Wij zijn op zoek gegaan naar originele surprise-ideeën voor mannen en vrouwen.

Wanneer je een surprise moet maken voor een vrouw, kan je je laten inspireren door haar kaptafel: een XXL-lipstick, nagellak of parfumfles bijvoorbeeld. Of neem een kijkje in haar kledingkast: maak een grote pump van kippengaas beplakt met papier en geschilderd in haar favoriete kleur of knutsel van karton de designers tas waar zij al jaren voor spaart.

Een surprise voor een man maken, is ook lang niet zo moeilijk als je denkt: een biertap van een grote kartonnen doos, een zelfgemaakte stropdas, een XXL-telefoon met een grappige foto van hem op de achtergrond of een kluskoffer met dubbele bodem. In de bodem verstop je het cadeau. Dat wordt gegarandeerd een lange sinterklaasavond, want tja… mannen én zoeken?!

Wij wensen je veel succes met het maken van je surprise!

Sinterklaascadeau online kopen

Bij Westwing vind je voor elke gelegenheid en elk budget de leukste cadeaus. Ook wanneer je op zoek bent naar een originele sinterklaascadeaus, zit je hier goed.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal om een perfecte surprise te maken.