Hobby’s

We zijn allemaal druk. Druk met ons werk, met het gezin, met vrienden, sporten. Juist daarom is het ook belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Vrije tijd in te plannen. Maar wat doe je dan het liefst tijdens je vrije tijd? Je kunt natuurlijk een serie gaan kijken of een boek lezen. Je kunt ook proberen te ontdekken wat jij nog zou kunnen of willen leren, welke vaardigheden je nog zou kunnen ontwikkelen, of jij jouw creatieve geest kunt inspireren. Kortom, een nieuwe hobby zoeken dus! Er bestaan heel veel soorten hobby’s. Welke hobby bij jou past, hangt er uiteraard echt vanaf welk soort activiteit jij zoekt. Zoek je een creatieve hobby, een actieve hobby of juist een rustgevende hobby? 

Ik zoek een hobby

Voor veel mensen is een hobby een manier van ontspannen, van inspireren of van activeren. Het kan fijn zijn om de dagelijkse rompslomp en alles dat ‘moet’ even lost te laten en iets te doen waar jij blij van wordt, waar je iets van leert of waar je door wordt gestimuleerd. Wil jij graag een nieuwe hobby zoeken? Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Misschien denk je: hoe vind ik een hobby? Welke hobby’s zijn er? Beantwoord een aantal vragen om erachter te komen welke hobby’s er zijn en welke hobby’s bij jou passen. 

In 7 stappen een hobby zoeken

Hieronder vind je een 7-stappenplan om tot de perfecte hobby voor jou te komen. Verderop in het artikel vind je verschillende soorten hobby’s per categorie: van creatief tot avontuurlijk.

Het stappenplan:

 1. Zoek je een hobby voor thuis of liever buiten de deur? Misschien ben je tijdens je werk wel altijd binnen. Dan kan het erg fijn zijn om een hobby te zoeken die buiten plaatsvindt. Als je veel thuis bent, kan het fijn zijn om in elk geval een hobby te kiezen die op een andere locatie uitgevoerd wordt. Het kan ook juist fijn zijn om je hobby thuis te kunnen doen, zodat je het kunt combineren met je gezin en thuissituatie. Dan wordt het uitvoeren van de hobby sowieso lekker laagdrempelig.
 2. Zoek je een hobby die actief is of juist rustgevend? Zit je veel stil tijdens je dagelijks leven? Dan kan het heerlijk zijn om een actieve hobby te zoeken. Denk aan een sport of buitenactiviteit. Misschien ervaar je veel stress op je werk of in het gezin, dan kan het juist heerlijk zijn om een rustgevende hobby te kiezen zoals yoga of meditatie.
 3. Zoek je een creatieve hobby? Er bestaan heel veel creatieve hobby’s. Of je nu al creatief bent of niet, je kunt altijd een creatieve hobby kiezen. Je leert het namelijk ook door het te doen. Denk aan kleding naaien, schilderen, bloemschikken of breien.
 4. Zoek je een sportieve hobby? Veel mensen hebben een sportieve hobby. Bewegen is gezond, dus ergens in je planning een sportieve activiteit toevoegen is verstandig. Uiteraard zijn er heel veel sporten die je kunt beoefenen. Van wandelen tot boksen en van pilates tot schaatsen. Kies een sport die bij jou past.
 5. Hoeveel tijd wil je besteden aan je hobby? Zoek je een hobby om in het weekend uit te voeren of voor één avond in de week? Of ga je het liefst meerdere dagen per week fanatiek aan de slag?
 6. Doe je de hobby het liefst alleen of samen met anderen? 
 7. Wat doe je nu het liefst in je vrije tijd? Kies een hobby uit die daarbij aansluit óf kies juist iets heel anders als nieuwe hobby! Heb je misschien nog iets op je bucketlist staan?

10x een creatieve hobby

Veel mensen kiezen een creatieve hobby uit. Je hoeft niet persé creatief te zijn als je een creatieve hobby wilt uitvoeren. Je kunt het ook gewoon leren! Wil jij graag zelf kleding maken, leren tekenen, fotograferen of kalligraferen? Er zijn talloos veel creatieve hobby’s te vinden. Ontdek het lijstje hieronder!

 • Kleding maken Een broek inkorten, een knoop opzetten of een babybroek maken voor een vriendin? Leer het tijdens een naaicursus.
 • Breien – Jouw oma of moeder kan het vast. Breien is van alle tijden! Probeer het eens.
 • Sieraden maken – Zelf sieraden maken is helemaal niet moeilijk, maar wel heel leuk!
 • Tekenen – Misschien is tekenen niet jouw specialiteit? Ook jij kunt het leren! In ons artikel ontdek je verschillende teken ideetjes
 • Bloemschikken – Zelf een mooi bloemstuk maken voor een geliefde? Leuk om te doen en leuk als cadeau!
 • Kalligraferen – Het is niet alleen heel leuk om zelf die mooie letters op papier te kunnen krijgen, het is ook heel ontspannend en rustgevend.
 • Happy stones maken – Heel leuk om te maken én krijgen: happy stones.
 • Papier vouwen – Nóg zo’n leuke bezigheid: origami vouwen. Maak stap voor stap een vlinder of vos.
 • Fotograferen – De perfecte foto maken voor Instagram? Of een mooi fotoboek maken voor een vriend of vriendin? Leer betere foto’s maken tijdens een fotografiecursus.
 • Oude meubels opknappen, upcycling of meubels verven – Geef jouw meubels zelf een nieuwe look of knap ze op!

6x een hobby voor thuis of buiten

Ben jij een binnenmens of een buitenmens? Zoek een hobby die past bij jouw wensen en dagelijks leven.

Binnen

 • Koken – Koken of bakken is een bezigheid waarvan ook de mensen om jou heen de vruchten plukken. Je kunt je ook meer verdiepen in gezond bakken!
 • Vreemde taal leren – Leuk én handig: het leren van een vreemde taal. Zo kun jij je straks misschien wel in Spanje verstaanbaar maken.
 • Bloggen – Tegenwoordig kan iedereen het: bloggen. Kies een onderwerp dat bij jou past en schrijf er een mooi verhaal over. Zo kun je jezelf uiten én kom je in contact met geïnteresseerden.

Buiten

 • Tuinieren Tuinieren is een hele fijne bezigheid. Je bent lekker buiten en wordt volledig uit je normale dagelijks leven gehaald. Bovendien leer je er veel van, vooral als je nog helemaal geen groene vingers hebt.
 • Hardlopen – Lekker actief én lekker buiten. Veel mensen gingen jou voor en zijn inmiddels verslaafd aan hardlopen.
 • Kamperen – Terug naar de natuur! Ga eens kamperen, alleen of met vrienden. Tent mee, slaapzak, eten en drinken. Mooi plekje uitzoeken en gaan!

6x een actieve of rustgevende hobby

Kies je een hobby waarbij je tot rust komt of een die juist lekker actief is? De keuze is aan jou.

Actief

 • Dansles – Wil jij graag nog een dans leren? Flamingo, ballet of hiphop? Een activiteit om blij van te worden.
 • Leer surfen – Een spannende en actieve hobby voor de sportieveling: surfen. Iedereen kan het leren!
 • Word coach van een kinderteam – Heb je kinderen en doen ze een sport? Word coach van het voetbal- of hockeyteam. 

Rustgevend

 • Interieurboeken – Lees onze favoriete interieurboeken en laat je inspireren voor je eigen huis.
 • Yoga of pilates – Yoga en pilates zijn natuurlijk activiteiten waarbij je in beweging bent, maar ze zorgen er ook voor dat je tot rust komt. Een fijne combi dus.
 • Documentaires kijken – Verdiep je in de beste documentaires en kijk de documentaires over onderwerpen die jou interesseren of waar je graag over wilt leren. Ontspannend, leuk en leerzaam!

In deze selectie artikelen van Westwing lees je alles over het onderwerp hobby’s. Heb je jouw hobby al gevonden? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale om items voor in je vrije tijd, interieur of tuin te shoppen!