recept ontwerp om zelf een recept in te vullen voor in je receptenboek

Bakken is niet alleen heel leuk om te doen – en voor velen een hobby – het is natuurlijk ook heerlijk om altijd een versgebakken taart of cake op tafel te kunnen zetten. Bij het bakken van zoete lekkernijen komt bijna altijd suiker en roomboter kijken. En dat is af en toe natuurlijk prima. Maar wist je dat je ook op een gezondere manier heerlijke taartjes en koekjes kunt bakken? Wij verdiepten ons in de wereld van het gezond bakken. Lees hier alles over Westwing’s favoriete gezonde bak recepten. Van een gezonde appeltaart met amandelmeel tot havermout koekjes. Wat is jouw favoriet?

Gezond bakken zonder suiker en boter

In bijna alle koekjes, taarten en cakes zit suiker. Suiker maakt deze lekkernijen lekker zoet. Af en toe is dat natuurlijk geen probleem. Maar wanneer je vaker wilt kunnen genieten van lekkere baksels kun je ook aan de slag gaan zonder suiker. Wil je bakken zonder suiker? Dan kun je denken aan gezondere opties voor het zoeten van je baksels. Kies bijvoorbeeld voor alternatieven voor de suiker zoals fruit of gedroogd fruit (rozijnen, dadels, rijpe banaan) of alternatieven zoals honing, kokosbloesemsuiker of agavesiroop.

Ook kun je schrikken van de hoeveelheid boter die in een recept moet. Boter maakt een taart of cake natuurlijk lekker romig, maar als je gezond wilt bakken kun je beter kiezen voor een alternatief voor roomboter. Bijvoorbeeld margarine, zonnebloemolie, yoghurt of appelmoes. Door een meer voedzame meelsoort te kiezen voor je baksels, vervang je dus de witte bloem voor volkoren tarwemeel, speltbloem, amandelmeel, boekweitmeel of havermout.

Gezonde bakrecepten

Je kunt taarten bakken en cakes, koekjes en muffins, scones en brownies. Maar al deze lekkernijen zijn niet erg gezond. Ze zitten bomvol suiker en roomboter. Wist je dat er van deze ongezonde baksels ook gezondere varianten bestaan? Voor al jouw favoriete koekjes, taarten en cupcakes bestaan gezondere alternatieven. Het leuke aan gezonde baksels, is dat je ze ook prima als tussendoortje kunt eten. Als je ze lekker voedzaam maakt, zal zo’n gezonde snack jou lange tijd een verzadigd gevoel geven!

Ben jij benieuwd naar onze gezonde bakrecepten? Hier ontdek je verschillende tips en ideeën, maar ook recepten waarmee jij direct aan de slag kan. Check onze gezonde cake met appel, gezonde bananenmuffins, gezonde appeltaart en gezonde havermoutkoekjes en ga lekker aan de slag!

Recept 1: gezonde cakejes met appel

Heerlijk, zo’n lekkere boerencake op tafel voor bij de thee.. Maar helaas wel vol boter én suiker. Wil jij een gezonde cake maken? Maak dan eens een lekkere appelcake zonder suiker!

Kan jij je niet voorstellen dat een cake zonder suiker ook lekker en zoet kan zijn? Nou, wij presenteren je onze appelcake zonder suiker mét smaak! Wedden dat je versteld zal staan?

Het recept voor de gezonde cake:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 45 minuten

Ingrediënten:

  • Havermout 200 gram
  • Appel 1x
  • Walnoten 50 gram
  • Eieren 4x
  • Rozijnen 100 gram
  • Zout
  • Bakpoeder 2,5 tl
  • Koekkruiden 2,5 tl
  • Appelmoes ongezoet 300 gram

Overig:

  • Cakevorm
  • Bakpapier

Stappenplan

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden
  2. Wel de rozijnen 
  3. Maal de havermout tot een gelijkmatig meel
  4. Klop de eieren los tot een luchtige substantie
  5. Meng het bakpoeder, de koekkruiden en het zout met de eieren
  6. Schil de appel en snijd in kleine stukjes
  7. Hak de walnoten grof
  8. Voeg de walnoten, de appel en de rozijnen toe aan het eimengsel
  9. Bekleed de cakevorm met bakpapier en vet deze in
  10. Vul de cakevorm met beslag
  11. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven

Recept 2: gezonde muffins banaan en blauwe bessen

Gek op muffins? Ook van muffins bestaan er gezond(ere) versies. Zo kun je bijvoorbeeld ook hartige muffins maken, met groente erin. Heerlijk bij een lunch of high tea. Of neem muffins met fruit als zoetmiddel. Banaan is bijvoorbeeld heerlijk in muffins. Maak bijvoorbeeld deze gezonde muffins met banaan en blauwe bessen. Heel lekker, gezond en helemaal niet moeilijk om te maken!

Het recept voor gezonde muffins:

Deze muffins met banaan en bessen kun je prima meenemen naar je werk als tussendoortje. Ze zijn namelijk relatief gezond én heel erg lekker. Lees gauw het recept en ontdek hoe je ze maakt.

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren middelgroot
  • 140 gram zelfrijzend amandelmeel
  • 100 gram blauwe bessen
  • 60 gram dadels
  • Een snufje kaneel

Overig

  • Muffinbakvorm
  • Muffin papieren vormpjes

Stappenplan:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Wel de dadels in heet water voor 15 minuten
  3. Maal in de keukenmachine de bananen, eieren, dadels en kaneel fijn tot een mooi mengsel
  4. Voeg het amandelmeel toe en meng goed met een spatel
  5. Voeg de blauwe bessen toe en meng met de spatel
  6. Vul de muffinvormpjes tot net onder de bovenste rand
  7. Bak de muffins 25 minuten gaar

Ben je nog op zoek naar een mooie etagère om je muffins op te presenteren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70%! – voor allerlei bakbenodigdheden, maar ook keukenaccessoires, servies, keukendecoratie en – textiel!

Recept 3. Een gezonde appeltaart bakken

Ook van taart bestaan er veel meer opties dan de klassieke suiker- en boterrijke appeltaart en chocoladetaart. Er bestaan talloos veel hartige taarten, met bijvoorbeeld groente en kaas, maar ook zoete taarten met dadels, rozijnen havermout of fruit om het geheel een zoet smaakje te geven. Ben je gék op appeltaart, maar niet zo’n fan van de hoeveelheid boter en suiker die erin gaat? Wij presenteren je onze gezonde appeltaart!

Recept voor een gezonde appeltaart

Een echte klassieker, appeltaart op tafel bij een verjaardag of gewoon bij de koffie. En wat is er nu lekkerder dan die heerlijke geur van versgebakken appeltaart in huis?! Wij gingen aan de slag met deze gezonde variant van de klassieke appeltaart en vervingen de bloem voor amandelmeel en havermout en de suiker werd vervangen voor banaan en kokos. Ga jij deze gezonde appeltaart op tafel te zetten bij je volgende feestje?

Voorbereidingstijd: 50 minuten
Baktijd: 60 minuten

Ingrediënten

Deeg

  • 50 gram amandelmeel
  • 340 gram volkoren meel
  • 150 gram appelmoes
  • 50 gram halvarine
  • 1 ei
  • 1 el bakpoeder
  • vanillearoma 1 tl
  • 2 el agavesiroop
  • Snufje zout

Vulling

  • 5 appels (1,5 kilo) middelgroot
  • 40 gram appelmoes
  • 75 gram rozijnen
  • 2 el agavesiroop
  • kaneel 2 el
  • 2 el paneermeel
  • 1 el citroensap

Overig

  • Bakvorm 24 centimeter diameter
  • Bakpapier 
  • Deegroller

Stappenplan

  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Wel de rozijnen 15 minuten in warm water
  3. Giet de rozijnen af
  4. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet deze in

Het deeg maken:

  1. Meng het amandelmeel, volkoren meel, het bakpoeder en het zout
  2. Kluts het ei en verdeel in twee delen
  3. Voeg de helft van het ei, de appelmoes, de halvarine, het vanille aroma en de agavesiroop toe aan het meelmengsel
  4. Kneed tot een egaal deeg
  5. Voeg eventueel nog wat meel toe als het deeg te vochtig is en wat water indien het te droog is
  6. Wikkel het deeg in folie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast

De vulling maken:

  1. Schil de appels en snijd in kleine stukjes
  2. Meng de appel, rozijnen, appelmoes, agavesiroop, citroensap en kaneel in een kom

De taart maken

  1. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in drieën
  2. Neem 2/3 deel van het deeg en rol uit met een deegroller, voeg eventueel extra bloem toe als het te veel plakt
  3. Bekleed de vorm gelijkmatig met het deeg
  4. Strooi 2 el paneermeel over de bodem
  5. Verdeel nu de vulling over de vorm
  6. Neem nu het laatste deel van het deeg en rol uit met een deegroller
  7. Snijd repen van het deeg en leg kruislings over de taart heen
  8. Druk de randjes goed vast
  9. Met het overgebleven ei kun je nu de bovenkant van de taart bestrijken
  10. Bak de appeltaart 60 minuten in de oven
  11. Laat de taart goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt

Recept 4. Gezonde havermout koekjes bakken

Koop jij vaak kant-en-klare koekjes? Die zijn af en toe vast heerlijk. Toch is het zelf bakken van koekjes helemaal niet moeilijk en wel heel leuk! En je kunt het ook heel goed samen met de kinderen doen. Hierover later meer. En koekjes zonder suiker kunnen ook heel lekker zijn! Kijk maar eens naar onze havermoutkoekjes met rozijnen en kokos.

Het recept voor gezonde koekjes zonder suiker

Havermout is een geweldig alternatief voor meel en bloem. Het is namelijk een stuk gezonder! Maar het heeft meer voordelen. Het kan zorgen voor een echt geluksgevoel. In haver zit namelijk tryptofaan, wat een voorloper van serotonine (gelukshormoon) is. Maar haver heeft ook een positief effect op je darmflora! Mooi meegenomen.

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 banaan groot
  • 80 gram rozijnen
  • 35 gram kokos
  • 35 gram kokosolie
  • Snuf zout
  • Speculaaskruiden

Overig

  • Bakpapier

Stappenplan:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Prak de banaan met een vork
  3. Doe de banaan in een kom samen met het amandelmeel, de havermout, de rozijnen, de kokos en de kokosolie
  4. Kneed tot een goed gemengd geheel, het mag een beetje plakken (eventueel kun je nog wat meer kokosolie toevoegen)
  5. Leg bakpapier klaar op een bakplaat
  6. Rol balletjes van het deeg en leg op de bakplaat
  7. Druk met een natgemaakte lepel de “bolletjes” plat
  8. Bak in de oven voor 15 minuten 
  9. Eventueel kun je ze vervolgens omdraaien en nog 2 minuten bakken

Gezond bakken met kind 

Wat doe jij met de kinderen op een druilerige zondagmiddag? Natuurlijk! Ga lekker bakken! Bakken met kinderen is erg leuk. Je kunt kinderen allerlei taken geven. Ze kunnen helpen met kneden, roeren, rollen en mixen. Ze vinden dat meestal hartstikke leuk. Helemaal omdat ze uiteindelijk misschien wel de kom mogen uitlikken én natuurlijk kunnen genieten van zelfgebakken lekkernijen. Wil je gezond bakken met kinderen? Zorg dan voor een aantal basisingrediënten die een stuk gezonder zijn dan hun zoete, vette alternatieven. Hierbij kun je denken aan volkorenmeel, havermout, gedroogd fruit, dadels, rozijnen, ahornsiroop, agavesiroop, fruit, magere kwark. Hier volgt een lijstje met ideeën als je gezond wilt bakken met je kinderen.

  • Muffins met appel
  • Mueslirepen met rozijnen
  • Bananenbrood
  • Carrotcake met amandelmeel en dadels
  • Brownies met courgette of zoete aardappel

Wil je nog een leuke activiteit ondernemen met je kind? Wat dacht je van het maken van happy stones? Of ga samen aan de slag met papier vouwen.

Gezond bakken met Westwing

Ga jij ook gezond bakken? Goed idee! Als je gezond wilt bakken is het verstandig om een aantal basisingredienten zoals suiker en roomboter achterwege te laten en hiervoor alternatieven te zoeken waarmee je kunt variëren. Zo kies je voor havermout en volkorenmeel, dadels en gedroogd fruit, vers fruit en agavesiroop en bijvoorbeeld margarine of magere kwark. Op die manier zorg je er direct voor dat je baksels al een stuk gezonder zullen worden. 

En wat is jouw favoriete recept? We hebben speciaal voor jou een receptenkaart ontworpen. Deze kun je downloaden en printen en vervolgens je favoriete recept opschrijven!

Welk recept ga jij als eerst maken? Vergeet zeker geen foto voor instagram te maken!

Zoek je nog benodigdheden voor een stijlvol gedekte tafel? Of mooi servies en elegant glaswerk om jouw lekkernijen stijlvol te kunnen presenteren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor handige keukentools, pannen en bakvormen.