kalligrafie op wit papier in verschillende kleuren

Staat het leren kalligraferen op je bucketlist? Bijvoorbeeld om de uitnodiging voor je bruiloft of verjaardag met de hand te kunnen schrijven? Ga er dan maar even voor zitten. In dit artikel laten we je zien hoe je de basisprincipes van kalligrafie kunt leren. Je hoeft echt geen mooi handschrift te hebben om te kunnen kalligraferen. Sterker nog: wanneer je geen mooi handschrift hebt, is het juist heel handig om te leren kalligraferen. Verder, hebben we nog leuke ideeën waar je je nieuwe vaardigheid kunt toepassen en de do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet!

Wat is kalligraferen?

Allereerst: er is een verschil tussen handlettering en kalligrafie. Deze twee begrippen worden weleens door elkaar gehaald. Handlettering is het ontwerpen of tekenen van allerlei letters en het combineren van verschillende zelf ontworpen lettertypen. Dit ontwerpen kan met potlood, stift, krijt of pen. Kalligraferen wordt ook wel de kunst van het schoonschrift genoemd. Het gaat hierbij echt om het zo mooi mogelijk schrijven van woorden en zinnen. Hiervoor wordt een speciale kroontjespen en inkt gebruikt. Bij kalligrafie gaat het vooral om de druk die je op het papier zet. Wanneer je weinig drukt zet, komt er een dunne streep op het papier. Bij veel druk, wordt de streep dikker. Door deze druk af te wisselen krijg je speelse letters.

Wil je meer weten over handletteren? In ons artikel over dit onderwerp lees je hoe het moet en ontdek je leuke projecten, zoals het maken van een poster voor je summer party.

Waar kan je kalligrafie voor gebruiken?

Kalligrafie is de laatste jaren populairder dan ooit. In dit digitale tijdperk wordt er over het algemeen weinig meer met de hand geschreven. Dankzij de kalligrafeer-trend nemen we weer de tijd om netjes te schrijven. Elke letter schrijf je zo sierlijk mogelijk en dat hoeft niet snel! Liever niet zelfs. Wanneer je toe bent aan rust in jouw hectische bestaan, is kalligraferen echt iets voor jou! Het zorgt er niet alleen voor dat je onthaast, het levert ook prachtige kunstwerkjes op. Kalligrafie kan je bijvoorbeeld gebruiken voor:

 • Het schrijven van de uitnodigingen voor je bruiloft of verjaardag.
 • Het maken van een sierlijk naambordje met bijvoorbeeld de naam van je kind.
 • Het schrijven van een liefdesbrief. 
 • Het beschilderen van een oud meubel met een inspirerende quote.
 • Het sierlijk schrijven van een mooie quote of lijfspreuk om deze vervolgens ingelijst aan de muur te hangen.
 • Het maken van een persoonlijk visitekaartje.
 • Het ontwerpen van je eigen tatoeage. 
 • Het schrijven van een mooie tekst op een happy stone.

Ben je nog op zoek naar een mooie lijst om jouw sierlijke quote aan de muur te stylen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige lijst.

Misschien denk je: dat leer ik nooit! Wees gerust, iedereen kan leren kalligraferen. Oefening baart kunst! Hieronder leggen we je de basisprincipes uit. 

Kalligrafie voor beginners: dit heb je nodig

Om te leren kalligraferen heb je een paar dingen nodig. Deze spullen heb je waarschijnlijk niet in huis, maar kan je wel makkelijk online of in een hobbywinkel kopen en zijn over het algemeen niet duur:

 • Penhouder;
 • Spitse pen;
 • Inkt in een kleur naar keuze;
 • Fijn papier dat geschikt is voor kalligrafie.

Je hebt ook kalligrafeerstiften en -penselen. Hiermee kan je ook leren kalligraferen. Maar het leukste is om eerst met inkt en een kroontjespen aan de slag te gaan.

Leren kalligraferen: de basisprincipes

Vroeger, misschien zelfs nog wel in jouw basisschooltijd, leerde je met een kroontjespen of vulpen schrijven. Daarmee heb je alvast een voorsprong! Maar zelfs wanneer je nog nooit met een kroontjespen geschreven hebt, kan je leren kalligraferen. Wij leggen je in vijf stappen uit hoe je de basisprincipes van kalligrafie onder de knie kunt krijgen.

1. Pak je schrijfblok erbij

Leg je papier of schrijfblok iets schuin op tafel, evenwijdig aan de schrijfrichting. 

2. De juiste houding

Hou de ontspannen pen vast tussen je wijsvinger en duim en laat hem rusten op je middelvinger. 

3. Pen met inkt vullen

Doop de pen in de inkt, diep genoeg zodat het gleufje in het kroontje zich vult met inkt.

Tip! Wanneer je een kroontjespen voor het eerst gebruikt, blijft de inkt meestal niet goed ‘plakken’ aan de pen. Maak het kroontje daarom eerst schoon met een beetje tandpasta – ja, echt! – je zult zien dat het daarna veel beter gaat.

4. Beginnen met kalligraferen

Begin met het zetten van schuine streepjes. Eerst van boven naar beneden, daarna van beneden naar boven. Je hand, pols en pen moeten evenwijdig zijn aan het papier en de streepjes die je gaat zetten. Je pen houd je schuin, op circa 45 graden. 

Wanneer je streepjes van boven naar beneden trekt, zet je iets druk op de pen zodat er een kleine opening ontstaat in het kroontje. Hierdoor wordt de streep wat dikker. Wanneer je streepjes van beneden naar boven zet, zet je juist weinig druk op de pen. Hierdoor wordt het een dun streepje. Ga net zolang door met het zetten van streepjes totdat alle streepjes van boven naar beneden dezelfde dikte hebben. Idem voor de streepjes van beneden naar boven. Op deze manier leer je hoeveel druk je moet zetten op de pen.

5. Begin met schuinschrift

Na de streepjes, kan je overgaan op het maken van golfjes waarbij je de druk constant afwisselt – bij het lijntje omhoog zet je weinig druk, bij het lijntje naar beneden zet je meer druk. Daarna kan je experimenteren met het schrijven van letters. Denk eraan dat je altijd druk zet wanneer je een lijntje naar beneden trekt en de druk eraf haalt wanneer je een lijntje naar boven trekt. Hierdoor ontstaan speelse letters met verschillende diktes. Begin met schuinschrift – copperplate – en probeer daarna ook andere lettertypen. Wanneer je woorden aan elkaar schrijft, is het ook leuk om de hoogte en grootte van de letters af te wisselen.

Do’s & don’ts bij kalligrafie voor beginners

Do’s

 • Neem de tijd! Het schrijven van sierlijke letters vraagt om geduld en aandacht. 
 • Zorg voor goed materiaal, dat bespaart je een hoop frustratie.
 • Wil je eerst eens ontdekken of kalligrafie iets voor jou is? Ga dan eerst aan de slag met een potlood. Door meer of minder druk te zetten op het potlood creëer je hetzelfde effect als met een kroontjespen.
 • Combineer je gekalligrafeerde letters met deze teken ideetjes.

Don’ts

 • Doop je pen niet te diep in het inktpotje, dan komt er te veel inkt op het kroontje waardoor er een vlek op je papier ontstaat.
 • Gebruik geen gewoon (print)papier. Hierop loopt de inkt uit waardoor je geen mooie letters kunt maken. Bovendien is het papier te dun en is de kans groot dat je met je pen door het papier heen prikt.
 • Hou je pen niet te gespannen vast. Je letters worden veel sierlijker wanneer je ze ontspannen schrijft. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt!

Staan er nog meer hobby’s op je bucketlist die je graag eens wilt uitproberen of leren? Misschien wil je jouw creaties wel delen op je socials? Lees dan eens ons artikel over het maken van de perfecte Instagram foto.

Weet jij al waar je jouw nieuwe kalligrafie vaardigheden voor gaat gebruiken? Misschien voor een leuke quote die je kunt stylen aan de muur? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw kunstwerk in te lijsten.