kleding aan kledingrek in slaapkamer

Is zelf kleding maken moeilijk? Nee hoor! Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Wist je bijvoorbeeld dat je heel eenvoudig een tas van je oude t-shirt kunt maken? Of dat je binnen no-time je versleten spijkerbroek om kunt toveren tot een hip rokje. Dit kan ook zonder naaimachine! Heb je wel een naaimachine en heb je de basis van het naaien onder de knie? Steek je versleten favoriete kledingstuk dan in een gloednieuw jasje. Hoe? Dat leggen we je in dit artikel uit! Ook lees je welke 8 items je nodig hebt wanneer je gaat beginnen met kleding maken. Wees gerust, ook zonder de talenten van Jan Taminiau kan je met onderstaande ideeën aan de slag!

Wat kun je maken van oude kleding?

Oude kleding hergebruiken past helemaal bij een duurzame levensstijl. Het is niet alleen leuk om te doen, het levert je ook te gekke ‘nieuwe’ items op. Een paar ideeën:

1. Oud T-shirt

Heb je een oud T-shirt in de kast liggen? Maak er een off-shoulder top van door er een brede hals uit te knippen. Of: knip een diepe hals in het T-shirt en knip de mouwen af zodat je een leuk zomers hemdje creëert. Dit hemdje kan je vervolgens omtoveren in een tas door het binnenstebuiten te keren en de onderkant (met de hand) dicht te naaien. Keer het daarna weer terug en je hebt een hippe boodschappentas!

2. Nieuwe kleding maken van een oude jeans

Een oude spijkerbroek kan je op allerlei manieren een tweede leven geven. Bijvoorbeeld door ‘m af te knippen, zo maak je er eenvoudig een korte broek van. Tip! Naai wel een zoompje in de pijpen anders gaat de broek rafelen. Voor je het weet wordt het dan – onbedoeld – een hotpants! Uitgekeken op je korte broek? Maak er een rokje van door de binnenbeennaden open te knippen of uit te halen met een tornmesje. Naai vervolgens de voorkant van beide pijpen aan elkaar en doe hetzelfde met de achterkant van de pijpen. Voilà, een rokje! En wanneer je ook op het rokje uitgekeken bent, maak je er een stevige tas van door het rokje binnenstebuiten te keren en de onderkant dicht te naaien. Keer het vervolgens terug en naai daarna twee handgrepen aan je tas – bijvoorbeeld van leer of ook van jeansstof. 

Tip! Ben je gek op dit soort DIY-ideeën als hobby? Ga ook eens aan de slag met het opknappen van oude meubels, het beschilderen van happy stones, het vouwen van papier of het schikken van bloemen.

Heb je nog een fijn plekje nodig om je creaties in op te bergen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om kledingkasten en -hangers met kortingen tot 70% te shoppen!

De benodigdheden voor zelf kleding maken

Om zelf kleding te maken (met de hand of op de naaimachine), heb je een aantal dingen nodig. Deze benodigdheden kan je online kopen of in een stoffenwinkel.

1. Naaimachine of naald

Met een naaimachine kan je razendsnel stof aan elkaar naaien. Bovendien heb je de keuze uit meerdere soorten naden zodat je zelf kunt bepalen hoe je je zelfgemaakte kleding afwerkt. Een naaimachine werkt met een voetpedaal zodat je je handen vrij hebt om de stof te begeleiden. Leren naaien op een naaimachine is eenvoudiger dan je denkt. Kijk op YouTube om de basistechnieken onder de knie te krijgen óf volg een basiscursus in de buurt. Heb je geen naaimachine? Ook met naald en draad kan je zelf kleding maken. Dit duurt alleen iets langer!

2. Stof

De keuze is een reuze als het om stoffen gaat. Je hebt dikke en dunne stoffen, elastische en niet elastische, met print of effen, dure en goedkope. Welke stof je kiest, is natuurlijk helemaal aan jou. Maar als je nog niet zoveel ervaring hebt met naaien, raden we aan om een makkelijke stof te kiezen zoals katoen. Dit is niet elastisch en dat is wel zo prettig als je net begint met naaien! Kies ook een stof zonder print, dat scheelt je een hoop gepuzzel.

3. Stofschaar

Een goede stofschaar is onmisbaar als je zelf kleding gaat maken. Met een ‘gewone’ schaar is het moeilijk om netjes en recht te knippen, bovendien heb je kans dat je stof gaat rafelen. Let op: gebruik een stofschaar nooit om iets anders mee te knippen, want dan wordt hij al snel bot.

4. Meetlint

Het spreekt voor zich dat je een meetlint nodig hebt om er zeker van te zijn dat jouw creatie niet kleiner of groter uitvalt dan bedoeld.

5. Spelden

Wanneer je zelf kleding gaat maken, zijn spelden een must. Hiermee bevestig je het patroon op de stof en speld je naden af. Zorg voor dunne, scherpe naalden zodat je geen blijvende gaatjes in je stof prikt. 

6. Garen

Of je nu met de naaimachine gaat naaien of met de hand – je hebt garen nodig om de stof aan elkaar te naaien. Kies garen in een kleur die past bij de stof die je hebt gekozen. Dat maakt je zelfgemaakte kleding een stuk professioneler!

7. Tornmesje

Dit ga je vaak nodig hebben! Met een tornmesje kan je naden uithalen wanneer je bijvoorbeeld uit de bocht bent gevlogen met de naaimachine of wanneer je een oud kledingstuk wilt uithalen.

8. Patronen en patroonpapier

Online, maar ook in naaitijdschriften vind je de mooiste naaipatronen waarmee jij eenvoudig je eigen jurk, jas, tas, shirt, broek of overhemd kunt maken. Deze patronen trek je over op patroonpapier, knip je uit en speld je daarna vast op de stof. Vervolgens knip je de patroondelen uit de stof. Let op: hou bij het uitknippen rekening met een naadtoeslag van 1 of 2 cm! Volg hiervoor het stappenplan dat bij het naaipatroon hoort.

Zelf kleding maken: naaien voor beginners

Wil jij graag je eigen kleding maken, maar heb je daar nog geen ervaring mee? Wij leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je vrij eenvoudig een kledingstuk kunt maken, zonder ingewikkelde patronen. Het enige dat je nodig hebt, is een oud favoriet kledingstuk en bovenstaande benodigdheden. We gaan er bij dit stappenplan van uit dat je een naaimachine hebt en de basistechniek onder de knie hebt. Met de hand naaien kan ook, maar dit vraagt wel wat geduld. 

In 3 stappen zelf kleding maken:

  1. Oud favoriet kledingstuk

    Heb je een bepaald kledingstuk zo vaak gedragen dat de stof versleten is, maar blijft het een favoriet vanwege de pasvorm? Wij leggen je uit hoe je dit kledingstuk kopieert. Gebruik een tornmesje om de naden uit te halen. Dit is even een klus, maar uiteindelijk heb je alle losse ‘patroondelen’ waarmee je in stap 2 aan de slag gaat.

  2. Overtekenen op patroonpapier

    Speld de losgehaalde stofdelen van je favoriete kledingstuk vast op patroonpapier en knip ze daarna uit.

  3. Naaien

    Naai vervolgens alle stofdelen aan elkaar, op dezelfde manier als je oude favoriete kledingstuk. Klaar! Zo makkelijk is het om een oud favoriet kledingstuk in een nieuw jasje te steken.

Vergeet niet om een mooie Instagram foto te maken van je creatie!

Heb je nog een fijn plekje nodig om je creaties in op te bergen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om kledingkasten en -hangers met kortingen tot 70% te shoppen!