teken ideetjes in een atelier met een tekening op doek

Tekenen is voor velen een hobby die voor ontspanning zorgt. Kinderen tekenen veel, maar ook voor volwassenen kan tekenen een hele leuke bezigheid zijn. Veel mensen denken dat ze niet kunnen tekenen, maar iedereen kan het leren. En als je het kunstje door hebt, is het een geweldige hobby. Maar hoe begin je? En wat heb je nodig? Wij verzamelden een aantal leuke tips en teken ideetjes voor als je wilt leren tekenen. Wat wordt jouw eerste kunstwerk?

Voorwaarden om te leren tekenen

Wat moet je kunnen om te leren tekenen? Eigenlijk niks. Iedereen kan tekenen. Er zijn echter wel een aantal trucs die je kunnen helpen om bepaalde vormen echter te laten lijken of realistischer afbeeldingen te kunnen creëren. Maar tekenen is ook een kwestie van smaak. De een is gek op realistische portretten, terwijl de ander van gekke karikaturen houdt. En waar jij van bijzondere landschappen houdt, houdt je vriend van fantasierijke robots. Het allerbelangrijkste bij tekenen is; kijken. Kijken naar de wereld om je heen. Bestuderen hoe dingen eruit zien, hoe kleuren eruit zien en hoe vormen gevormd worden. Door dat te doen leer je om zelf te tekenen. Online kun je heel veel leuke teken ideeën en oefeningen vinden, waarmee je stapsgewijs bepaalde dieren of objecten tekent. Dat helpt goed bij het beginnen met tekenen.

6x tips bij leren tekenen

Ga je leren tekenen neem dan de volgende tips ter harte! Ze kunnen je stimuleren en op weg helpen.

  1. Probeer elke dag iets te tekenen. Door het heel veel te doen worden je tekenactiviteiten beter.
  2. Maak een lijst met teken ideetjes. Hiermee zorg je ervoor dat je altijd iets te kiezen hebt én kom je erachter waar jouw kracht ligt. Verderop in dit artikel vind je een aantal teken ideeën om je op weg te helpen.
  3. Bestudeer hetgeen dat je gaat tekenen. Wil je een hand tekenen? Bekijk dan eens heel goed hoe die hand eruit ziet van elke kant.
  4. Stop in elke tas een schetsboek en een potlood. Zo kun je altijd even iets op papier zetten wanneer iets tegenkomt en je lijstje met teken ideetjes aanvullen.
  5. Zorg voor een set goede potloden met verschillende hardheden. Met een zacht B potlood kun je bijvoorbeeld ook met je vingers schaduwen vegen. Een H potlood is het hardst.
  6. Als je net begint is natekenen een leuke manier om te oefenen. Trek niet over maar teken altijd na. Daar leer je het meest van.

Wat heb je nodig om te leren tekenen?

Om te leren tekenen beginnen we bij het begin. Verzamel eerst de benodigde materialen. Allereerst heb je natuurlijk papier nodig. Daarnaast zorg je voor een goede set potloden met verschillende hardheden. Kies ook voor een fijne gum en een goede ondergrond voor je papier. Wil je met kleur werken selecteer dan ook een mooie collectie gekleurde potloden voor je tekenwerk.

Tip! Als je graag wilt leren tekenen, kan kalligraferen ook een leuke bezigheid voor jou zijn! Je leest er alles over in ons artikel over dit onderwerp. 

Ben je op zoek naar een mooie lijst voor je tekening? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om fotolijsten en -frames te shoppen met kortingen tot 70%!

10x teken ideetjes voor de beginner

Als je gaat tekenen is het fijn om te werken aan de hand van een onderwerp dat jou echt interesseert. Als je iets probeert te tekenen dat je leuk vindt of waar jij op dat moment mee bezig bent, dan gaat het tekenen en het vinden van inspiratie een stuk gemakkelijker. Wij verzamelden 10 leuke ideeën voor de beginnende tekenaar. Met deze lijst kun je er ook achter komen welk soort afbeeldingen er bij jou passen. 

1. Een landschap of stad

Voor het maken van een tekening van een landschap kun je het beste naar buiten gaan. Maak een wandeling door de natuur en laat je inspireren door was je ziet. Maak een tekening van een vergezicht in de natuur. Je kunt natuurlijk ook een tekening maken van een stadsgezicht als je in de stad woont. Bij het maken van een landschap is de diepte en het perspectief belangrijk. Of heb je misschien een tuin? Hier kun je ook voldoende inspiratie opdoen.

Breng je veel tijd door in de tuin? Lees dan eens ons artikel over (duurzaam) tuinieren. Hier ontdek je een paar praktische tips om te leren tuinieren.

2. Een portret

Een portret maken is heel erg leuk, maar ook moeilijk. Als je leert portrettekenen, kun je van iedereen om je heen een portret maken. Je kunt ook een portret tekenen aan de hand van een foto. Dit maakt het maken van een portret laagdrempelig. Bij het maken van een portret spelen de verhoudingen een grote rol.

3. Een strip

Wie houdt er niet van; strips?! Striptekenen is geweldig om te doen. Als je gaat striptekenen, verzin je eerst een verhaaltje. Dat kan iets heel kleins zijn. Verzin ook in hoeveel tekeningetjes je jouw verhaaltje gaat vertellen. Het leuke aan een strip, is dat het niet realistisch hoeft te zijn. Het kan gek, grappig of mooi zijn. Net wat je wil.

4. Je droomhuis tekenen

 Je droomhuis tekenen is niet alleen leuk, maar ook heel handig! Op die manier kun je erachter komen wat je graag zou willen. Probeer in een tekening te vatten hoe jouw droomhuis eruit zou zien aan de buitenkant. Als je een tekening maakt van je droomhuis, kun je vooraf wat voorbeelden proberen te vinden op internet. 

5. Je lievelingsdier tekenen

Wat is jouw lievelingsdier? Probeer een tekening te maken van jouw lievelingsdier. Is het een olifant? Zoek afbeeldingen van een olifant en kijk daar eens heel goed naar. Probeer daarna een olifant op papier te schetsen. Om het goed te oefenen kun je het beste een aantal keer opnieuw beginnen.

6. Een tattoo

Wil je graag zelf een tatoeage ontwerpen? Met een tattoo kun je alle kanten op. Je kunt iets abstracts tekenen of iets realistisch, het kan een dier zijn of een bloem, een streep of een stippenpatroon. 

7. Een vaas met bloemen

Bekijk die vaas met bloemen eens goed. Dat object dat je altijd ziet, maar niet bewust in je opneemt. Het kan heel leuk zijn om bewust aandacht te besteden aan zoiets als een vaas met bloemen en deze te proberen zo realistisch mogelijk op papier te krijgen. Kijk ook goed naar de details. Hoe ziet die bloem er nu écht uit?

Helemaal weg van een fleurig boeket bloemen? Lees dan eens ons artikel over bloemen schikken. Hier lees je hoe je zelf een prachtig boeket samenstelt.

9. Een robot

Laat je fantasie de vrije loop en teken een robot! Is jouw robot rond en plastic wit of hoekig en van metaal? En wat kan jouw robot allemaal? Deze opdracht is niet alleen heel leuk voor een kind, ook volwassenen kunnen hier flink wat creativiteit in kwijt.

10. Een tropisch eiland

Droom jij alvast van een vakantie naar een warm land? Maak een tekening van een tropisch eiland. Wit zand, azuurblauwe zee, blauwe lucht met hier en daar een schapenwolkje en een verdwaald bootje. Voel jij het zand al tussen je tenen en de zon op je huid?

En deze willlen we toch nog even benoemen in ons rijtje van leuke teken ideetjes: een selfie – Nóg leuker dan een foto maken van jezelf; een tekening maken van jezelf! Ofwel, een zelfportret. Neem een spiegel en bekijk je gezicht eens goed. Probeer jezelf na te tekenen, stap voor stap. Gelukt? Vergeet geen foto te maken voor je instagram!

Hopelijk heb je je nieuwe hobby te pakken! Is tekenen het toch niet helemaal voor je? Bekijk dan eens ons artikel over hobby’s. Hier vind je genoeg ideeën en tips.

En, waar ga je jouw eerste kunstwerk een plekje geven? Misschien op het dressoir in de hal? Of toch liever aan de muur in de woonkamer? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een frame om jouw kunstwerk te stylen.