tuinieren in een moestuintje

Tuinieren is voor velen een heerlijke hobby. Een bezigheid die ontspanning biedt. Je bent lekker buiten én jouw tuin of balkon wordt er alleen maar mooier van. Ben jij dol op tuinieren? Dan kun je hier je lol op. Je vindt hier namelijk heel veel tips voor tuinieren en ideeën waarmee je direct aan de slag kunt. Maar ook de starters zijn hier aan het goede adres. De ideeën en tips in dit artikel zijn zó toegankelijk dat ook beginners ze kunnen toepassen. Of jij nu knalgroene vingers hebt of een groentje bent als het op tuinieren aankomt: hier lees je alles over tuinieren! Hoe begin je met tuinieren? Wat is duurzaam tuinieren? Wat is biologisch tuinieren? Ga aan de slag met je tuin en leer alles over tuinieren!

Beginnen met tuinieren

Ben jij een van die gelukkigen met een tuin bij het huis? Heerlijk. Maar ook als je een voortuintje, een balkon of een dakterras hebt kun je gaan tuinieren. Begin bij het begin en bedenk vooraf heel goed wat je nu precies wilt met je buitenruimte. Wil je veel kruiden en groenten neerzetten of liever een kleurrijk palet aan bloemen en planten creëren? Misschien wil je ook ruimte vrij houden voor een tafel met stoelen zodat je in de zomermaanden heerlijk buiten kunt eten? Begin met het maken van een plan. Bedenk ook bijvoorbeeld waar de planten komen en waar de bloemen. Deze dien je namelijk zorgvuldig uit te kiezen, omdat niet elke plant op elke plek geplaatst kan worden. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met licht, schaduw en vocht.

Ga je beginnen met tuinieren? 5x tips

Ga je beginnen met tuinieren, maar vind je het spannend? Hier volgen een paar tips om jou over de streep te helpen.

 1. Begin gewoon en wees niet bang! Wat kan er nu eigenlijk mis gaan?
 2. Vraag je omgeving om advies of hulp. Misschien heb jij wel een buurvrouw met hele groene vingers.
 3. Heb geduld. Tuinieren kost tijd, zeker wanneer je wacht op die mooie bloeiende soort die je geplant hebt.
 4. Lees een boek of zoek online informatie over tuinieren, hier leer je veel van!
 5. Kies voor een natuurlijke methode. Ga zoveel mogelijk mee met de natuurlijke ontwikkelingen van jouw tuin.

En, wil je aan de slag gaan met (duurzaam) tuinieren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om tuingereedschap, -accessoires en -meubels met kortingen tot 70% te shoppen!

Tuinieren voor beginners: een stappenplan

Misschien droom jij altijd al van een weelderige, groene tuin waarin alles groeit en bloeit. Komt dat even goed uit, tuinieren is namelijk helemaal niet moeilijk! Wij laten je hier zien hoe je het beste kunt beginnen.

In 5 stappen starten met tuinieren

 • Plan maken – Wat komt waar? Waar komt je terras, waar de zandbak, waar je bloemenperk en waar dat grasveldje? Houd hierbij rekening met de plek waar je woont. Hoe is het klimaat? Hoe vochtig is de grond? Waar is het meeste zon te vinden in jouw tuin? Wat is de ligging van je tuin?
 • Planten en bloemen selecteren – Houd hierbij ook rekening met de hoeveelheid zon en schaduw en de combinaties die je wilt maken. Niet elke plant kan bijvoorbeeld in de volle zon staan. Bekijk ook de grond. Deze is zeer bepalend voor de keuze voor bepaalde soorten. Je kunt de ph-waarde van je aarde meten met een bodemtest. Deze kun je bij bijna elk tuincentrum halen. Hoe lager het getal des te zuurder is de grond. Sommige planten doen het beter in een zure grond en sommigen juist in een minder zure grond. Indien nodig kun je de zuurtegraad verhogen door kalk te strooien.
 • Planten en bloemen bestellen – Bestel je bloemen en planten direct bij een kwekerij of haal ze bij een tuincentrum. Hier weten ze bovendien ook alles over de planten die je hebt gekozen en kunnen ze je ook helpen te achterhalen of de planten geschikt zijn voor de grond in jouw tuin.
 • Planten en bloemen planten – Als het goed is, zit jouw vooraf gemaakte plan goed in elkaar en kun je dus volgens dit plan je plantjes gaan planten. Planten die zonaanbidders zijn zet je op de meest zonnige plek, planten die juist van schaduw houden komen op schaduwrijke plekken te staan. Houd ook rekening met de hoogte van de planten en zorg dat de hoge soorten achterin staan en de lagere soorten voor. 
 • De tuin onderhouden – Het beste kun je een plantenkalender bijhouden waarop je telkens kunt zien wat je wanneer moet met je tuin. Wanneer je moet snoeien, wanneer je je tuin winter- of zomerklaar moet maken, wanneer je nieuwe plantjes kunt planten of wanneer ze extra voeding nodig hebben.

Welke planten kies je?

Zoals eerder genoemd is het verstandig planten te kiezen die passen bij het soort grond in jouw tuin. Als je net begint met tuinieren kun je het beste makkelijke planten kiezen. Deze hebben minder zorg nodig en groeien snel. Heel fijn als je nog niet veel ervaring hebt! Als je bijzondere soorten kiest, is de kans groot dat het veel langer duurt tot er iets gebeurt in je tuin. Dat geeft natuurlijk een stuk minder voldoening!

Tip! Sommige bloemen kun je heel goed plukken. Zo maak je je eigen boeketjes voor thuis of voor je vrienden! Meer tips voor bloemschikken vind je in ons artikel over dit onderwerp.

Wat heb je nodig?

Voor tuinieren heb je een aantal gereedschappen nodig. In elk geval een goeie snoeischaar, een schep, een hark, goede stevige tuinhandschoenen, een schoffel en een tuinslang. Ook een takkenschaar en een grasmaaier zijn erg handig voor beginners!

Waar begin je mee als je duurzaam gaat tuinieren?

Wat is duurzaam tuinieren? Onder duurzaam tuinieren verstaan we een manier van tuinieren waarbij rekening wordt gehouden met het milieu, de dieren en het klimaat. Hieronder een paar tips voor duurzaam tuinieren.

 • Al bij het bedenken van een ontwerp voor je tuin kun je duurzaam te werk gaan. Hoe ziet de bestaande tuin eruit? Vervang stukken bestrating voor groen. Dat is veel aantrekkelijker voor dieren. Meer planten en bloemen trekken bovendien ook extra insecten en dieren aan.
 • Gebruik regenwater voor het bewateren van je planten en bloemen. Je kunt bijvoorbeeld regenwater opvangen in een regenton.
 • Vlinders en bijen je tuin in halen? Zorg voor planten die deze insecten aantrekken. Je kunt ook een bijenhotel maken.
 • Door je planten netjes te onderhouden gaan ze langer mee. Na de vries kun je veel planten afknippen zodat ze het seizoen daarna weer mooi gaan groeien en bloeien.
 • Maak een composthoop! Leg elk jaar in maart een laag compost op je bloemenborders en op je gazon. Met groenafval kun je zelf compost maken! De compost vormt goede voeding voor je planten. Wij raden aan om niet te veel te schoffelen, dan haal je op een onnatuurlijke manier de natuur over hoop. Door te mulchen (laagje compost aan te brengen) zorg je voor een duurzame gezonde grond.
 • Een moestuin maken! Door eten zelf te verbouwen en dus zelf gekweekte groenten te eten ga jij heel duurzaam te werk. Lees je goed in en zet de groenten op de juiste plek in je tuin. 
 • Hergebruik je materialen, dat zorgt voor een duurzamere tuin. Gebruik bijvoorbeeld oude flessen om regenwater op te vangen en zet schoteltjes neer voor vogelvoer. Ook kun je denken aan het upcycling. Zo heb je trendy meubels, maar toch met een duurzame touch. Is het opknappen van oude meubels je een brug te ver? Wat dacht je dan van het verven van meubels? Meer inspiratie nodig? In ons artikel over een duurzame tuin vind je 10 slimme tips.

Tip! Tuinieren kan ook heel leuk zijn om samen te doen. Bijvoorbeeld met vrienden of buren!

Biologisch tuinieren

Biologisch tuinieren doe je wanneer je met je tuin het natuurlijke, bestaande evenwicht in stand houdt. Je gebruikt vanzelfsprekend enkel natuurlijke middelen, geen gifstof of kunstmest. Indien nodig zijn er milieuvriendelijke methodes om problemen op te lossen. Je geeft je tuin vooral aandacht en liefde en laat de natuur voornamelijk zijn werk doen. Je gebruikt het liefst zelfgemaakte compost, zorgt voor veel vlinder- en bijenlokkers (nectarplanten) in de tuin, maak een composthoop en maak een fijne moestuin die je goed onderhoudt. 

Is tuinieren toch niet helemaal jouw ding? Er zijn genoeg andere hobby’s te vinden. Met de tips in onze artikelen vindt iedereen een passende hobby!

Ga je na het lezen van dit artikel meteen aan de slag met (duurzaam) tuinieren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!