Ontdek onze interieur sale -70%!

Sinaasappelsap en wafels op tafel

Kerst draait voornamelijk om eten en drinken. Kerstkransjes in de kerstboom, kerststol op de ontbijttafel, een kalkoen bij het kerstdiner. Meestal rol je van ontbijt naar lunch, dan volgt de borrel en dan het diner. Maar je kunt ook kiezen voor een kerstbrunch in plaats van ontbijt en lunch! Dat is eigenlijk ideaal, omdat je zo twee maaltijden samenvoegt. Hier vind je heel veel inspiratie voor het organiseren van een gezellige kerstbrunch voor familie en vrienden!

In 5 stappen de kerstbrunch voorbereiden

De eerste stap in de voorbereiden van een kerstbrunch is uiteraard het uitnodigen van mensen, de laatste draait om de aankleding. Ontdek hier de 5 stappen naar jouw perfecte kerstbrunch!

  1. Stap

    Ruim van tevoren: prik een datum en locatie én maak (eventueel) uitnodigingen. Als je weet waar en wanneer de brunch plaatsvindt, kun je gaan bedenken wie je uitnodigt!

  2. Stap

    Ruim van tevoren: Nodig vrienden en familie tijdig uit! Het is verstandig dit zeker 2 maanden van tevoren al te doen, aangezien mensen vaak plannen hebben rond de kerstdagen. Ze moeten er op tijd rekening mee kunnen houden in hun planning.

  3. Stap

    Uiterlijk twee weken van tevoren: Stel het menu of buffet samen. Bedenk wat je je gasten wilt voorschotelen op deze bijzondere dag. Ga je zelf kokkerellen of laat je dat over aan een chef of cateringbedrijf? Je kunt ook heel goed kant en klaar dingen in huis halen of de verschillende hapjes een beetje verdelen over de mensen die komen. Ben jij goed in soepen? Dan maak jij zelf een lekkere soep. Laat de quiche over aan die tante die dat zo goed kan en laat het taarten bakken over aan je moeder.

  4. Stap

    Ongeveer een week van tevoren: Ga aan de slag met de boodschappen voor het eten én de decoratie. Zorg dat je de houdbare dingen al een week voor de brunch in huis hebt en haal de verse dingen bijvoorbeeld 3 dagen van tevoren. Met het koken zelf kun je het beste ook ruim van tevoren beginnen. Maak dingen die je even kunt bewaren 3 dagen van tevoren. Start in elk geval 1 dag voor het feest met de bereiding zodat je niet op de dag zelf nog heel veel hoeft te doen.

  5. Stap

    Op de dag zelf: kleed het huis mooi aan. Zorg dat de kerstboom er mooi bij staat, hang lichtjes op, zet kaarsen neer, dek de tafel stijlvol en zorg voor voldoende zitplekken voor al je gasten. Als je voor een buffet gaat kun je zorgen dat er een lange tafel langs de wand geplaatst is, waar alle hapjes en drankjes opstaan, zodat iedereen zelf kan pakken. Breng nu ook de laatste hand aan het menu én zorg dat je er zelf extra fabulous uitziet.

Hapjes voor de kerstbrunch

We maken onderscheid in hartige en zoete hapjes voor de kerstbrunch. Omdat de brunch meestal wat later begint dan een ontbijt, maar wat eerder dan de lunch zijn zowel hartige als zoete hapjes lekker.

Hartig

  • Scrambled eggs
  • Gekookte eitjes
  • Hartige taart
  • Wraps met zalm en avocado
  • Salade met tomaatjes en mozzarella
  • Pizza of plaattaart

Zoet

  • Muffins
  • Scones
  • Galette met rood fruit
  • Kerstkrans met spijs
  • Kerststol
  • Brownies
  • Worteltaart

Zet daarnaast veel kerstkoekjes en chocolaatjes neer. Dit ziet er feestelijk uit. Daarnaast onmisbaar? Kerststol! Lees hieronder een recept om zelf kerststol te maken. Je kunt natuurlijk ook een lekkere kerststol kopen bij de bakker.

Kerststol maken

De kerststol mag tijdens geen enkel kerstontbijt, kerstlunch of kerstbrunch ontbreken. Lees hier hoe je zelf een kerststol kunt maken. Wat heb je nodig?

Voor het brooddeeg

  • 375 gram (tarwe)bloem
  • 50 gram suiker
  • 7 gram zout
  • 75 gram boter in blokjes
  • 10 gram gist (droog)
  • 160 ml volle melk (lauwwarm)
  • 1 ei
  • 1 halve tl koekkruiden

Voor de broodvulling

  • 250 gram rozijnen (of 125 gram blanke, 125 gram blauwe)
  • 100 gram gehakte amandelen
  • 20 gram citroenrasp (mag ook uit een potje komen)

Overig

  • Boter of olie voor het invetten
  • Klont boter
  • Poedersuiker

Zo maak je het

  1. Wel de rozijnen enkele uren van tevoren 15 minuten. Laat ze goed uitlekken en dep droog.
  2. Mix voor het deeg alles (behalve de boter) en kneed 8 minuten tot er een stevig deeg ontstaat. Daarna voeg je in delen de blokjes boter toe. Blijf kneden tot het deeg een geheel is. Je kunt dit kneden met een staande mixer doen of met de hand.
  3. Laat het deeg 15 minuten staan, afgedekt.
  4. Doe de broodvulling (rozijnen en amandelen) erbij.
  5. Laat het deeg in een ingevette kom (draai even om zodat overal een beetje olie op het deeg zit) 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Dek de kom af met folie of een schone theedoek.
  6. Voor de vulling mix je de spijs, de citroenrasp en het ei. Maak er een rol van en leg even weg.
  7. Haal het gerezen deeg uit de kom op een werkblad dat is ingesmeerd met olie. Duw voorzichtig de lucht eruit. Rol het deeg losjes op en laat nog 20 minuten afgedekt rusten.
  8. Dan druk je het uit tot een ovale plak met een dikte van 2 cm.
  9. Leg de amandelspijs rol in het midden. Daarna vouw je de bovenkant van het deeg over de amandelspijs heen. Zorgt dat het overlapt tot de onderkant van het deeg. Druk ook de zijkanten dicht.
  10. Draai het deeg daarna om zodat de onderkant de bovenkant wordt en leg het geheel op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het brood dan nog af met folie of een schone theedoek en laat nogmaals 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  11. Bak dan de stol 20 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven en daarna nog 15 tot 20 minuten op 160 graden.
  12. Haal hem uit de oven en bestrijk hem na 10 minuten met een klontje boter. Doe er vervolgens nog wat poedersuiker op.

Veel plezier met het organiseren van jouw kerstbrunch! Mocht je nog je keuken willen aankleden? Blader eens door onze collectie decoratie en accessorises voor in de keuken op WestwingNow. Bekijk voor meer tips en trends binnen interieur en decoratie onze andere artikelen. Heel veel plezier!