koloniaal interieur Snijplank van hout in de keuken

Snijplanken zijn onmisbaar in onze keukens. Of het nu gaat om een klassiek design, een moderne variant of eentje van een hoogwaardig materiaal. Een snijplank is niet alleen functioneel, maar ook bijzonder decoratief. Je kunt ‘m bijvoorbeeld gebruiken voor het serveren van kaas, tapas of een vrolijk dessert. Of je zet een mix aan snijplanken ter decoratie tegen de achterwand van de keuken.

Onze 5 tips

Om zo lang mogelijk van je snijplank te genieten, is het belangrijk dat je hem op de juiste manier onderhoudt. Wij hebben 5 ultieme tips voor je. Veel plezier!

Onze 5 onderhoud tips voor een snijplank

 • Tip 1:
  Het wil weleens gebeuren dat een snijplank wegglijdt wanneer je er groenten op probeert te snijden. Een handige tip is om dan een natte theedoek onder de plank te leggen. Zo blijft hij goed liggen!
 • Tip 2:
  Uien snijden kan bijna niet zonder dat de tranen over je wangen rollen. Onze tip: wrijf met een keukendoek een houten snijplank in met wat azijn. Dit voorkomt brandende ogen!
 • Tip 3:
  Niets zo vervelend als een te kleine snijplank waarbij de plakken komkommers of stukken tomaat in no time naast de plank belanden. Zorg daarom voor een XL-snijplank. Dat maak het snijden van groenten een stuk makkelijker.
 • Tip 4:
  Marmer, plastic of hout zijn ideaal om te snijden. Hieronder vertellen we je welk van de drie materialen het beste is voor wat.
 • Tip 5:
  Om te voorkomen dat ziektekiemen te diep in het hout van je snijplank kunnen doordringen, moet je een houten snijplank regelmatig met olie insmeren. Wij raden lijnolie, olijfolie of kokosolie aan, dit zijn natuurlijke oliën die niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Kunststof snijplanken zijn gemakkelijk schoon te maken in de vaatwasser.

Het materiaal – marmer, plastic of hout?

Marmer ziet er niet alleen stijlvol uit, een marmeren plank is ook nog eens heel duurzaam. Een kunststof plank is essentieel voor alle vis- en vleesliefhebbers omdat het de vorming van bacteriën voorkomt. Houten snijplanken bieden een goede grip. En ze zijn bijzonder geschikt voor het scherpe lemmet, omdat het er hier niet af kan glijden of beschadigd kan raken.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste keukenaccessoires.