Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Twee glazen waarin rode wijn geschonken wordt op een tafel

Ben jij een wijnliefhebber en wil je meer weten over wijn? Wij hebben een kleine wijngids voor je samengesteld! Welke glazen heb je nodig voor welk type wijn? En welke wijn past perfect bij welk gerecht? In onze wijngids vertellen we je alles over wijn. Ook over de verschillende wijnsoorten uit Duitsland en Frankrijk. Bijvoorbeeld wat de ideale temperatuur is en waar wijnen als Chardonnay, Merlot, Riesling & meer naar smaken. Proost!

Witte wijnen

Net als rode wijnen kunnen witte wijnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Zachte, lichte en zware wijnen zijn de bekendste categorieën. Wil je weten bij welke temperatuur een witte wijn het beste smaakt? In onze wijngids hebben we de belangrijkste informatie voor je samengevat.

Riesling heeft veel sterke en fruitige aroma’s: grapefruit, appel, citroen en perzik zijn de belangrijkste smaken. Riesling past goed bij groente- en visgerechten en kan het best gedronken worden bij ongeveer 10°C. Pinot Grigio is droog en fris. Perfect voor bij soepen, salades, kip- en visgerechten.

Chardonnay is sterk en kruidig. Deze wijn wordt gekenmerkt door een vleugje walnoot en een rokerig aroma. Chardonnay harmonieert met rundvlees en Italiaanse pastagerechten. Sauvignon Blanc kenmerkt zich door de vele levendige aroma’s, zoals gras, asperges of venkel. De perfecte begeleiding voor soepen en salades.

Ben je op zoek naar mooie wittewijnglazen? Bij Westwing selecteren we de mooiste glazen voor je.

Rode wijnen

Rode wijnen kunnen ook worden onderverdeeld in verschillende categorieën: zachte, kruidige en zware wijnen. Opgelet: rode wijnen worden op kamertemperatuur gedronken – dat wil zeggen 14-20°C. Lees hier alles over rode wijn.

Merlot bestaat uit sterke aroma’s zoals chocolade, cederhout en donkere bessen. De wijn moet worden gedronken bij 18°C met gevogelte- en rundvleesrecepten. Pinot noir heeft een zeer fruitig aroma. Dit komt vooral door de smaak van aardbeien, frambozen en aalbessen. De Pinot Noir wordt meestal geserveerd met wild en rundvlees.

Cabernet Sauvignon heeft ook sterke fruitige noten. De smaak van zwarte bessen harmonieert uitstekend met kaas, gevogelte en rundvlees. Chianti wordt gekenmerkt door de subtiele smaak van viooltjes en bittere kers. Drink het bij 16°C. Met pasta, kaas en rundvlees ontwikkelt de Chianti zich perfect op smaak.

Ben je op zoek naar het perfecte rodewijnglas? Bij Westwing vind je de mooiste rodewijnglazen.

Hoe serveer je wijn?

Een goed wijnglas is heel belangrijk om de smaak van wijn het best tot zijn recht te laten komen. Het wijnglas moet gemaakt zijn van dun, transparant glas met een fijne rand. Een wijnglas met een dunne, elegante steel ziet er extra chic uit. Let op: hou een wijnglas altijd aan de steel vast, anders wordt de wijn verwarmd door je warme handen. Dat gaat ten kosten van de smaak.

Tip: serveer de wijn altijd twee graden kouder dan nodig, omdat de wijn snel opwarmt in het wijnglas!

Het schenken van wijn is een kunst op zich! Zo doe je dat: vul het wijnglas slechts voor een derde. Grotere wijnglazen voor zware rode wijn, zoals bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon, moeten voor slechts een kwart gevuld worden. Hierdoor kan het volledige boeket zich ontvouwen.

Wat je moet weten over druivensoorten

  1. Feit

    Er zijn ongeveer 10000 verschillende wijnstokken in de wereld – maar slechts zeer weinig van hen hebben een onafhankelijk en herkenbaar karakter.

  2. Feit

    Ongeveer 2500 zijn goedgekeurd voor de wijnproductie.

  3. Feit

    Ongeveer 50 van hen, zijn de bekendste soorten, die wereldwijd gedronken worden.

Wijngids: welk wijnglas hoort bij welke wijn?

Je hebt wijnglazen in alle soorten en maten. Maar welk wijnglas is voor welke wijn? Onze Wijngids legt de verschillen uit. Rode wijn bevat vaak een grote verscheidenheid aan aroma’s. Om het effect van de nuances te versterken, worden bolvormige wijnglazen gebruikt. Doordat er lucht bij komt, ontplooien de aroma’s zich beter in het glas. Wijnsoorten als Bordeaux, Merlot en Sauvignon hebben extra ruimte nodig om de smaken tijdens het walsen van het wijnglas beter tot hun recht te laten komen. Gebruik hiervoor de bolvormige rode wijnglazen. Hoe groter de omtrek, hoe beter!

Voor witte wijn geldt het tegenovergestelde. Bij het proeven van witte wijn moet de smaak niet te snel uit het glas gaan. Kleinere glazen voorkomen dat er te veel lucht bij de wijn komt waardoor de smaak behouden blijft. Witte wijn wordt meestal gekoeld gedronken. Kleine wijnglazen voorkomen dat de wijn te snel warm wordt door je handen. Tip: schenk kleine hoeveelheden en vul iets vaker bij!

Riesling heeft een eigen glasvorm. Door de licht gebogen vorm worden de fruitige en zurige tonen van de wijn beter waargenomen door de smaakpapillen.

Wie tijdens de maaltijd een nieuwe wijn wil drinken, moet het glas ‘avinieren’, ofwel reinigen van de oude smaak. Dit is heel makkelijk. Doe in het glas een heel klein beetje van de nieuwe wijn en wals dit door het glas. Gooi het glas daarna leeg. Zo is het wijnglas perfect voorbereid op een nieuw boeket.

Ben je op zoek naar een geschikt karaf voor je wijn? Wij hebben de mooiste voor je geselecteerd:

Welke wijn hoort bij welk eten?

Welke wijn hoort bij welk eten? Deze vraag is helaas niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Eerst en vooral gaat het om persoonlijke smaak. Drink dus vooral je favoriete wijn bij je favoriete maaltijd! Toch is er een vuistregel: de kleurenharmonie moet kloppen. Eenvoudig gezegd: witte wijn wordt geserveerd met wit vlees, rode wijn met rood vlees. Lichte wijnen worden aangeraden bij kruidige gerechten en vis, sterke wijnen bij stevige gerechten.

Ook de volgorde van de wijnen is heel belangrijk. Eerst de lichte mousserende wijnen, dan de sterke rode wijnen. Wie zich aan deze regels houdt, wordt gegarandeerd beloond met de beste culinaire ervaring!

Tijd voor wijn! Met deze wijngids tips word jij in no time de wijnkenner van je vriendengroep. Kijk ook voor nog meer inspiratie op WestwingNow Maak indruk op je dierbaren en organiseer een wijnavond.