Ontdek onze interieur sale -70%!

Close up van diverse karaffen en wijn

Na een stressvolle dag op het werk, brengen we de avond het liefst door op de bank met een lekkere snack en een heerlijk glas wijn. Meestal vullen we het glas met rode of witte wijn en that’s it. Terwijl: als je de wijn decanteert smaakt de wijn nog beter! En wijn schenken uit een karaf ziet er ook nog eens bijzonder chic uit.  Onze experts vertellen je hoe je wijn kunt decanteren en welke karaffen daarvoor geschikt zijn.

Wat betekent decanteren precies?

Decanteren betekent dat je de wijn uit de fles in een karaf schenkt met als doel het sediment in de fles achter te laten.

Het decanteren van wijn gaat als volgt: zet de wijnfles een paar dagen van tevoren rechtop. Hierdoor kan het zogenaamde depot zich op de bodem van de fles vestigen waardoor het uiteindelijk niet in het wijnglas terecht kan komen.

Giet de wijn uit de fles heel langzaam over in een karaf. Laat bij het decanteren van de wijn het zogenaamde depot in de fles achter.

Je kunt eventueel een lamp of kaars onder de bodem van de fles houden. Hierdoor kan je beter zien of het depot achterblijft.

De mooiste karaffen

Een karaf ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat de wijn lekkerder smaakt. Combineer een karaf met bijpassende wijnglazen om nog meer indruk te maken op je gasten.

Tip: zet een karaf in de spotlights door ‘m op een (goudkleurige) barcart of serveerwagen te zetten. Zet daar kristalglazen omheen en de wagen wordt de blikvanger van je interieur!

Bij WestwingNow selecteren we de mooiste karaffen zodat jij het volgende wijnmoment stijlvol voor de dag komt.

Wat onderscheidt een goede karaf?

Een karaf is een transparant glazen kan die zorgt voor het beluchten van wijn. Een karaf is verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Een goede karaf heeft een dunne hals en een bolvormige onderkant.

Kenners maken onderscheid tussen een decanteerkaraf, een tafelkaraf en een decanteertwister. Deze laatste is heel modern. In de brede flessenhals zit een spiraalvorm die ervoor zorgt dat de wijn snel belucht wordt zodat hij gelijk gedronken kan worden. Bovendien wordt het sediment direct opgevangen wanneer de fles overgeschonken wordt in de decanteerder. In andere karafvarianten is het aan te raden om de wijn 5 tot 10 minuten te laten rusten.

Het decanteren van rode wijn – waar moet je op letten

In principe kunnen alle rode wijnen worden gedecanteerd, maar het werkt het best bij wijnen die al wat ouder zijn. Bij jonge wijnen is er nog geen depot aanwezig in de wijn. In dit geval heeft het geen zin om ze te decanteren. Bij oudere wijnen wordt het sterk aangeraden om de wijn eerst te decanteren voordat je de wijn serveert.

Zorg er voor dat de wijn niet met té veel zuurstof in contact komt. Anders wordt de wijn muffig. Schenk de wijn daarom direct over in een karaf. Een karaf voorkomt dat er te veel zuurstof bij de wijn komt.

Het decanteren van witte wijn – dit is hoe het werkt

Het decanteren van witte wijn is vrij ongebruikelijk. Het werd vooral in de 19e eeuw gedaan en raakte daarna steeds meer in de vergetelheid. Ondertussen wordt het decanteren van witte wijn steeds populairder. Deskundigen bevestigen dat sommige witte wijnen nog meer smaak krijgen door een verhoogd contact met zuurstof.

Net als bij rode wijnen is niet elke witte wijn geschikt om te decanteren. Door het decanteren in een karaf kunnen met name de aroma’s van jonge of volle witte wijnen worden verfijnd. Om een witte wijn goed te decanteren, kan je het beste een smalle karaf gebruiken. Let op: het zuurstofcontact moet korter zijn dan bij een rode wijn.

Het is wine o’clock! Begin op tijd met het decanteren van de wijn zodat je je gasten straks een lekker glaasje kunt schenken.