Oud en nieuw diner op een blauw tafellaken

Oudejaarsavond staat in het teken van de jaarwisseling. Het oude jaar gaat om klokslag twaalf over in het nieuwe. Naast veel familie, vrienden, gezelligheid, feestelijke oud en nieuw versiering en vuurwerk, draait de oudjaar viering om lekkere hapjes en drankjes. Maar wat serveer je tijdens oud en nieuw? Kies je voor kleine borrelhapjes, een bourgondische maaltijd of wordt het een buffet vol oud en nieuw hapjes? Wij verzamelden veel tips, inspiratie en ideeën voor een smakelijke jaarwisseling.

In 6 stappen naar een passende selectie borrelhapjes

Ga je bedenken wat je serveert tijdens de oud en nieuw viering? Ga dan stapsgewijs te werk en bedenk vooraf goed wat je plannen zijn. Beantwoord de volgende vragen en maak een selectie passende hapjes voor oud en nieuw.

 1. Wat te doen met oud en nieuw?

  Ga je naar een feestje, naar een borrel bij vrienden, vier je het rustig thuis met de familie óf wordt het een romantische avond voor twee? Pas je menu of hapjes aan op het soort gelegenheid.

 2. Hoeveel mensen zijn erbij?

  Wordt het een groot feest met vrienden, familie en bekenden of houd je het intiem? Stem de hoeveelheid hapjes voor oud en nieuw aan op het gezelschap.

 3. Waar wordt het gevierd?

  Vier je oudejaarsavond thuis, bij vrienden of in een café of club?

 4. Wie komen er?

  Wie nodig je uit? Komen er alleen volwassenen of ook kinderen? Pas wat je serveert aan op de samenstelling van het gezelschap.

 5. Duurt het feestje de hele avond?

  Wordt het een lange avond met een diner, borrel en feestje? Of houd je het liever bij alleen een borrel om te proosten tijdens de laatste uurtjes van het oude of de eerste uren van het nieuwe jaar? Pas de hoeveelheid oud en nieuw hapjes aan op de lengte van de avond.

 6. Kies je voor zoet of hartig of een combinatie?

  Om twaalf uur mogen oliebollen en appelflappen uiteraard niet ontbreken naast een feestelijk glas champagne of andere bubbels. Het kan ook erg smakelijk zijn om voor eerder op de avond en later in de nacht nog wat hartige snacks of hapjes te hebben tijdens oud en nieuw.

Onze favoriete oud en nieuw hapjes

Dit feestelijke moment laat ons even stilstaan bij het afgelopen jaar en nadenken over het nieuwe. Vaak wordt het jaar knallend afgesloten, maar een romantische oud en nieuw samen met je geliefde is natuurlijk ook erg fijn. Wat in elk geval niet mag missen zijn lekkere hapjes. Dit zorgt er bovendien voor dat jij en je gasten een goede bodem leggen voor de wijntjes en champagne. Na de kerstdagen vol eten en drinken zijn we vaak even klaar met het vele eten. Daarom kan het een goed idee zijn om voor een gevarieerde tafel te gaan vol kleine hapjes. Zo kan iedereen de hele avond kleine beetjes blijven eten. Het voordeel van deze kleine hapjes? Neem de restjes gerust de volgende dag mee naar de nieuwjaarsborrel! Je kunt natuurlijk zelf gaan kokkerellen, maar veel kun je ook kopen bij een traiteur of grotere supermarkt. Ontdek de volgende ideeën.

5x ideeën voor hartige oud en nieuw hapjes

 1. Tapas hapjes voor oud en nieuw – Maak een heerlijke plank klaar vol Spaans georiënteerde tapas hapjes. Denk aan Spaanse ham, pittige gamba’s, gevulde bladerdeeg flapjes met geitenkaas en honing en albondigas (gehaktballetjes).
 2. Dips, smeersels en brood – Een riante schaal vol verschillende dips, smeersels, brood en crackers is altijd een groot succes. Denk aan humus, tomatentapenade, baba ganoush, guacamole, kruidenboter en makreelsalade of eiersalade. Hier kun je de hele avond van genieten.
 3. Antipasti – Italianen zweren erbij de maaltijd te starten met antipasti. Hiermee zou je de eetlust opwekken. Antipasti zijn ideaal om te serveren tijdens oudjaarsavond. Zorg in elk geval voor brood met olijfolie en zout, bruchetta’s met verschillende ingrediënten belegd, gegrilde en gemarineerde groenten, sardines en charcuterie.
 4. Kleine pizza’s – Een hele fijne optie is het maken van allerlei kleine pizza’s. Hiermee maak je ook de kleinere gasten blij. Beleg kleine pizza’s met verschillende ingrediënten. Dit kan je ook heel goed al van tevoren maken waardoor je ze enkel nog hoeft af te bakken op de avond zelf.
 5. Kaasplank & charcuterie – Een kaasplank en een plank vol vleeswaren doet het ook altijd goed. Tijdens de borrel in de middag, maar ook laat op de avond als de gasten zin krijgen in iets pittigs of hartigs. Stel een kaasplank samen met diverse smaken zodat je iedereen iets smaakvols kunt aanbieden.

4x zoete hapjes oud en nieuw

Om twaalf uur wordt het nieuwe jaar ingeleid met oliebollen, appelflappen en champagne. Maar er zijn meer opties voor zoete hapjes voor oud en nieuw.

 • Oliebollen kun je natuurlijk zelf maken – en dat is helemaal niet moeilijk! -, maar je kunt ze ook heel goed kopen bij de bakker of de oliebollenkraam op de hoek. Zij zijn er immers experts in.
 • Appelflappen kun je ook zelf maken, net als appel beignets. Maar ook hier zeggen we; heb je daar niet zoveel zin in en tijd voor? Laat de bakker of oliebollenkraam het werk doen.
 • Bij de koffie is een stukje chocolade of een bonbon voor velen favoriet. Maak bijvoorbeeld vuurwerk-chocolade door de chocolade te versiering met gekleurde spikkels en glitters.
 • Fortune cookies zijn voor velen een typische nieuwjaarstraktatie. Maak ze bijvoorbeeld zelf en verstop er persoonlijke boodschappen in.

Drankjes voor oud en nieuw

Zorg in elk geval voor voldoende champagne. Ook als je geen gasten krijgt. Je weet nooit of er onverwachts toch vrienden voor de deur staan. Ook wijn en bier kun je het beste voldoende in huis halen. Zorg er ook voor dat je voor je gasten die geen alcohol drinken genoeg feestelijke opties hebt. Maak bijvoorbeeld alcoholvrije champagne van druivensap en bruiswater of maak een alcoholvrije punch of sangria. Ook leuk voor de kinderen!

Ben jij al helemaal klaar voor de feestdagen? En weet je al welke oud en nieuw hapjes je gaat maken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste schalen om je hapjes in te serveren!