close-up espresso kopje in bed

Zo ziet een perfecte Italiaanse avond eruit: als voorgerecht gebakken courgettebloemen, als hoofdgerecht eekhoorntjesbroodrisotto, als dessert een panna cotta met vers fruit… En wat komt er dan? Een geurige espresso natuurlijk! Voor een Italiaanse espresso hoef je echt niet naar Italië toe. Wij laten zien hoe je de perfecte koffie maakt!

Omdat het maken van espresso een kunst is, zijn er een paar dingen die je moet weten om het thuis net zo goed te laten smaken als in Italië. Naast een goede espressomachine, is het ook belangrijk om de juiste koffiebonen te kiezen en je barista-skills te verbeteren om een goede kop te zetten. We hebben de beste tips voor heerlijke espresso en koffie op een rijtje gezet.

Espresso of koffie – wat is het verschil?

Om een goede espresso te maken, is het belangrijk om te weten wat het verschil tussen espresso en koffie is. Dit hangt af van drie belangrijke factoren:

  1. Bonen

    De boon is het belangrijkst. Niet alle koffiebonen zijn espressobonen. De espressobonen, meestal de Arabicaboon, worden donkerder geroosterd. Tijdens het langere brandproces wordt het aroma rijker en neemt de zuurconcentratie af. Bovendien worden de bonen zeer fijn gemalen. Dit zorgt er allemaal voor dat de smaak vol, romig en intens is.

  2. Druk

    Espresso – koffie onder druk. In tegenstelling tot normale koffie wordt espresso gemaakt door in korte tijd heet water door het fijne espressopoeder te persen. Het resultaat is een geconcentreerde vloeistof. De fijnheid van het poeder voorkomt overmatige schuimvorming en het vrijkomen van bittere stoffen in de koffie. Tegelijkertijd zorgt de druk ervoor dat de aroma’s in korte tijd goed oplossen in het warme water. Espresso bevat minder cafeïne dan normale koffie en is door zijn lage zuurgraad beter verteerbaar.

  3. Bereiding

    Een volautomatisch koffiezetapparaat kan de espresso helemaal zelf maken – van het malen van de bonen en het bepalen van de juiste dosering tot het zetten van de espresso. Maar professionals gebruiken liever een klassieke espressomachine. Met deze machine kan je veel factoren zelf bepalen. Want een espresso wordt pas echt lekker als je er liefde in hebt gestopt.

Espressobereiding – vier varianten espressomachines

Een goede espresso begint met een goede machine. Er zijn vier varianten espressomachines om uit te kiezen.

De echte espressomachine

Een klassieke espressomachine die wereldwijd de voorkeur geniet bij fijnproevers is de halfautomatische espressomachine. Hierbij doe je bijna alles zelf: het malen van de bonen (met een losse bonenmaler), het doseren van de koffie en het aandrukken van de gemalen koffie in de filterdrager. De liefde die je in elk kopje espresso stopt, proef je! Onervaren of ongeduldige mensen maak je waarschijnlijk minder blij met zo’n espressomachine. Hiervoor is er de volautomatische espressomachine, die doet alles zelf.

Volautomatisch koffiezetapparaat

Koffie, cappuccino, latte macchiato of espresso – wie graag verschillende varianten koffie drinkt, hoeft niet voor elke variant een andere koffiemachine te hebben. Met volautomatische koffiemachines en koffiezetapparaten kan je alle soorten koffie maken zonder dat je daarvoor zelf veel hoeft te doen. Alleen even op een knopje drukken!

Pad- of cup machines

De gemakkelijkste en snelste manier om heerlijke Italiaanse koffie te maken is een koffiezetapparaat met cups of pads. Deze cups of pads bevatten het perfecte mengsel en hoeven alleen nog maar door de machine met heet water doordrenkt te worden. Dit is een goede manier om met minimale tijd en moeite een goede koffie te maken.

Handmatige espressomaker

Handmatige espressomachines zijn geschikt voor alle retro liefhebbers. Bij zo’n espressomaker genereer je zelf de druk. Dat is even iets meer werk dan op een knopje drukken, maar het resultaat mag er zijn. Een espressomaker neemt veel minder ruimte in beslag, vereist geen dure aankopen en de espresso smaakt net zo lekker.

De lekkerste espressorecepten

Espresso wordt meestal na de maaltijd gedronken. Daarom kunnen desserts uitstekend worden gecombineerd met de Italiaanse specialiteit. Je kunt koffie ook in het dessert verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke zelfgemaakte tiramisu? Je kunt je gasten ook een espressocrème of een bessen-espresso-smoothie aanbieden.

Wil je je espresso eens anders drinken? Er zijn een aantal opties. Voor warme zomerdagen kan je bijvoorbeeld een schepje vanille-ijs combineren met de sterke koffie. Giet het ijs in het kopje en giet de koffie eroverheen. Heerlijk!

Een trendy variant is Espresso Tonic. Het enige wat je nodig hebt zijn drie ingrediënten: 150 ml tonic, ijsblokjes en espresso. Vul een drinkglas met tonic en ijsblokjes en voeg de koffie toe. Smullen maar!

Natuurlijk wil je je Italiaans drankje wel stijlvol presenteren! Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste espressokopjes.

Laat je inspireren en transformeer het vloeibare goud in een trendy drankje met stijlvolle espressokopjes!