Ontdek onze interieur sale -70%!

Close-up foto van kaasplank met druiven, amandelen en brood

Wat is er nu lekkerder dan een prachtig versierd kaasplank met heerlijke kazen, verse druiven en knapperige crackers? Trakteer je gasten op een heerlijke kaasplank. Maak van een eenvoudig dienblad een kaasplank! Hoe dat werkt? Wij vertellen het je! Met ons stappenplan is het heel makkelijk om zelf een DIY-kaasplank te maken. Veel plezier!

Leuke ideeën voor een kaasplateau

Wil je je diner graag afsluiten met een heerlijk kaasplank, maar weet je niet hoe je dat kunt serveren? Wij geven je handige tips.

Zwei Käseplatten mit verschiedenen Käsesorten darauf

Om aan zoveel mogelijk smaken tegemoet te komen, raden wij aan om voor een kleurrijke mix van verschillende kazen te kiezen. Sommigen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan milde kazen, terwijl anderen de voorkeur geven aan gekruide kazen. Bied ten minste drie verschillende soorten kaas aan, zodat er genoeg keuze is. De aangeboden hoeveelheid moet natuurlijk wel gebaseerd zijn op het aantal gasten.

Voor de liefhebbers van zachte kaas raden wij Camembert, Brie of bijvoorbeeld een jonge Goudse kaas aan. Voeg een beetje pit aan het kaasplankje toe met Gorgonzola of Comté.

Käseplatte mit verschiedenen Käsearten

Tip: maak vlaggetjes met de namen van de kazen en steek deze in de kaasjes. Zo weet elke gast welke kaas hij proeft.

Bijpassende bijgerechten voor een kaasplank

Veel kaassoorten hebben geen bijgerecht nodig. Toch zijn er ook kaasjes die nog lekkerder smaken in combinatie met een bijpassend bijgerecht. Daarnaast geven de bijgerechten ook wat kleur aan het kaasplankje. Onze favorieten zijn rode druiven, vijgen en diverse noten.

Stappenplan: een kaasplank stylen

Wat je nodig hebt:

 • Een dienblad
 • Krijtbordverf
 • Schilderstape
 • Kwast
 • Krijt
 • Diverse kazen

Dit is hoe het werkt:

 1. Afplakken

  Gebruik schilderstape om de zijkanten aan de binnenkant van het dienblad af te plakken. Alleen de bodem ga je straks verven.

 2. Schilderen

  Schilder nu de bodem van het dienblad in een kleur naar keuze. Gebruik hiervoor wel krijtbordverf. Laat kort drogen en schilder de bodem daarna nog een keer. Zeer belangrijk: de verf moet voedsel veilig zijn!

 3. Laten drogen

  Laat nu beide lagen goed drogen (min. 24 uur)

 4. Schilderstape

  In de volgende stap verwijder je de schilderstape en is jouw DIY-kaasplateau klaar.

 5. Stylen

  Voordat je de kaas op je DIY-kaasplankje legt, moet je er zeker van zijn dat de bodem echt droog is. Daarna kan je de kazen speels stylen.

 6. Krijt

  Om te weten welke kaas er op het kaasplankje ligt is, kan je met krijt de namen erbij zetten. Dit kan na afloop makkelijk worden weggeveegd.

Als je geen doe-het-zelver bent kunt u ook een kijkje nemen op WestwingNow. Blader door een exclusief assortiment, doe inspiratie op en kleed jouw woonkamer aan. Een gezellig borrel is al snel geregeld met een kaasplank, mooie wijnglazen en een koffietafel in stijl.

DIY kaasplankje

Bekijk de video voor inspiratie voor een DIY kaasplankje: