kerstdiner op school voorbereiden met broodjes en koekjes

Naast het kerstontbijt, de kerstbrunch en het kerstdiner thuis, wordt ook op school aan kerst gedacht. Niet alleen besteden scholen meestal aandacht aan het kerstverhaal, ook wordt er vaak een kerst diner op school georganiseerd in de laatste week voor de kerstvakantie. Voor kinderen is dit vaak een van de leukste en spannendste momenten van het jaar. In de avond naar school in mooie kleren, kerstliedjes zingen en lekker eten. Voor de ouders betekent dat meestal: de keuken in! Maar wat maak je nu voor het kerst diner op school? Meestal wordt er gewerkt met een intekenlijst, zodat niet iedereen gevulde eieren of koekjes maakt. Hier vind je veel inspiratie voor het kerst diner op school zodat je simpele kersthapjes of gezonde lekkernijen nét even wat feestelijker kunt maken.

Kersthapjes voor het kerst diner op school

Het kerst diner op school is heel wat anders dan het kerst diner thuis met de familie. Op school heb je een hele groep kinderen bij elkaar, dat vraagt om behoorlijk wat voorbereiding. Naast de smaak van de hapjes, speelt het uiterlijk van de hapjes voor het kerstdiner op school een grote rol. Kinderen zullen veel eerder iets willen eten wanneer het er leuk uitziet.

Het kan slim zijn om voor de hapjes niet te veel ingrediënten te gebruiken, omdat met veel verschillende smaken de kans groter is dat er kinderen zullen zijn die ze niet lekker vinden. Ook is van belang dat de hapjes gezond zijn. Geen ouder zal het fijn vinden als de kinderen alleen zoetigheid en vette hapjes te eten krijgen.

Tot slot is het slim om kersthapjes te maken die je even van tevoren al kunt bereiden zodat je ze kant en klaar mee kunt nemen naar school op de avond van het diner.

5x leuke hapjes

Er zijn heel veel leuke ideeën te verzinnen voor het kerstmenu, maar voor het school diner is alles net even anders. Breekt het zweet jou uit als je eraan denkt dat je iets moet verzinnen voor het kerst diner op school?

 1. Kerstpannekoeken

  Bak pannenkoeken en snijd ze daarna in de vorm van een kerstster of kerstboom.
 2. Fruitspiesjes kerstmannen

  Snijd plakjes banaan en rijg ze overdwars aan een stokje. Doe hier een halve aardbei bovenop en maak met rozijntjes knopen en oogjes.
 3. Kerstkoekjes

  Kerstkoekjes zijn onmisbaar tijdens elk kerstdiner en kunnen heel goed worden geserveerd bij het dessert. Ook in de kerstboom kunnen ze een leuke (en lekkere) versiering zijn. Denk maar eens aan zandkoekjes in kerstboomvorm of traditionele gingerbread mannetjes.
 4. Brownies

  Ster brownies zijn nog zo’n echte favoriet. Niet alleen bij kinderen trouwens. Maak een gewone brownie en snijd deze daarna in kleine sterren en bestrooi met poedersuiker.
 5. Kerstbroodjesboom

  Kerstboom van kerstbroodjes? Jazeker. Je steekt met behulp van een stervorm sterren uit bladerdeeg. Sterren van 4 verschillende formaten. Smeer de sterren in met een losgeklopt ei en bestrooi met geraspte kaas. Bak ze 15 minuten op 200 graden. De kleine sterren zal je er iets eerder uit moeten halen. Dan prik je de gare sterren van groot naar klein aan een prikker. Als piek kun je nog uit een dikke plak kaas sterren prikken bovenaan.

Het menu voor het kerst diner op school

Het kerst diner op school is meestal een stuk minder uitgebreid dan het familie diner tijdens de kerstdagen. Meestal is er niet een heel menu, maar eerder een buffet of simpel voorgerechtje, hoofdgerecht en toetje. Het voorgerecht is een stuk eenvoudiger en meestal gaat alles ook wat sneller. Veel kinderen zullen vooral uitkijken naar het toetje. Wél dien je de tafel prachtig aan te kleden.

Dek de tafel

Voor kinderen is het kerstdiner op school erg spannend. In het donker naar school in mooie kleren en dan kijken naast wie je zit. De tafel is tijdens het kerst diner op school mooi gedekt, maar wel praktisch. Er kan natuurlijk nog wel eens een ongelukje gebeuren wanneer je met veel kinderen aan tafel zit. Een plastic of wegwerp tafelkleed is de perfecte basis. Dit tafelkleed kun je heel gemakkelijk schoonmaken na gebruik of weggooien.

Gebruik daarnaast mooie maar praktische borden en bekers van plastic of karton borden in kerstthema. Er wordt ook wel eens gevraagd aan de ouders om de kinderen elk een eigen bord en beker mee te geven. Servetten zijn onmisbaar. De servetten hebben de themakleuren van de avond of zijn versierd met kerstafbeeldingen. Als versiering kunnen kerststerren over de tafel worden verspreid.

De aankleding

Ook de rest van de aankleding van de kersttafel is tijdens het kerst diner op school van groot belang. Hierdoor komen de kleintjes helemaal in de stemming. Een grote kerstboom vol ballen en slingers, lichtjes verspreid door de school. Er staat kerstmuziek aan en er staan kaarsen op een veilige plek verspreid door de ruimte.

Vaak leest de juf of meester een kerstverhaal voor, zodat er ook een moment rust is en de kinderen kunnen eten. Ook is het leuk als je de school aan de buitenkant versiert. Hierdoor zien de kinderen al van afstand de lichtjes, een magisch effect.

Wij hopen dat je met dit artikel wat minder stress zult hebben voor het kerst diner op school. Houd vooral in je hoofd dat alles smakelijker wordt gevonden door kinderen wanneer het er leuk uitziet én wanneer je niet al te veel of moeilijke ingrediënten gebruikt voor de hapjes.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Zoek je andere inspiratie voor de kerstdagen? Bijvoorbeeld voor het combineren van wijn met jouw kerstdiner? Bij Westwing vind je heel veel informatie over uiteenlopende onderwerpen. Van Kerstmis tot Sinterklaas, maar ook voor alle onderwerpen omtrent het inrichten van je huis zit je hier goed. Wij wensen je stijlvolle en smakelijke feestdagen!

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele Kerstdeal!