Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Kerstkoekjes zelf maken uit deeg

Kerstmis is het feest van de liefde, familie én van lekker eten! Want naast het kerstontbijt, de kerstbrunch en het kerstdiner, snoepen we graag van versgebakken kerstkoekjes. Of het nu gaat om boterkoekjes, kaneelsterren of peperkoek – de koektrommel (en de kerstboom) kan niet leeg zijn met kerst! Trouwens, het is ook heel leuk om een gevulde koektrommel cadeau te geven als kerstgeschenk. Je leest hier alles over het bakken van kerstkoekjes!

Kerstkoekjes – de lekkerste recepten

Koekjes bakken is erg leuk. Deze zelfgemaakte koekjes smaken nét even wat lekkerder dan gekochte koekjes en bovendien is het erg leuk om te doen! Bijvoorbeeld samen met de kinderen. Ander bijkomend voordeel, het huis ruikt tijdens het bakken in de oven heerlijk en je komt helemaal in de kerstsfeer. Vaak zijn er in families bepaalde tradities voor het maken van kersthapjes en kerstkoekjes. Ontdek twee van onze recepten voor lekkere kerstkoekjes.

Kerstkoekjes van zandkoekdeeg

Het bakken van koekjes voor Kerstmis is een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Je hebt allerlei verschillende recepten maar een echte klassieker is het zandkoekjesrecept.

Dit heb je nodig

  • 600 g bloem
  • 400 g boter
  • 250 g suiker
  • 1 ei
  • ½ bakpoeder
  • plasticfolie

Zo maak je het

  • Stap 1

Kneed alle ingrediënten samen tot een glad deeg. Verpak vervolgens in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

  • Stap 2

Rol het deeg vervolgens uit met een deegrollen en een beetje bloem. Nu kan je talloze kerstkoekjes uitsnijden. Van een kerstboom tot een kerstengel, met de juiste vormpjes is alles mogelijk. Eventueel kun je een gaatje in elk koekje maken zodat je ze later kunt ophangen aan een draadje of lint.

  • Stap 3

Chocoladeliefhebbers kunnen cacao door het deeg doen.

  • Stap 4

Bak de koekjes op 180 graden Celsius gedurende 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven.

  • Stap 5

Laat dan afkoelen en versieren maar! Nu kan je je creativiteit de vrije loop laten. Versier de koekjes met suiker, chocolade, parels, glitters, amandelschaafsel of glazuur. Je kunt er ook een tekst of motief op schrijven met eetbare stift. Voor het glazuur kun je poedersuiker mixen met water of met citroensap, maar ook met siroop, espresso of thee. Zo kan je de koekjes naar eigen smaak decoreren.

Tip: It’s all in the details! Door met kleine spuitzakjes te werken kan je de koekjes nog nauwkeuriger versieren.

  • Stap 6

De koekjes zijn klaar! Presenteer ze in een leuke kersttrommel.

Gingerbread mannetjes

Deze traditionele koekjes met gember zijn erg populair, vooral in Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Dit heb je nodig

  • 115 g boter
  • 160 g bruine suiker
  • 160 g siroop (suikersiroop of pannenkoekensiroop)
  • 1 ei
  • 300 g bloem
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1tl nootmuskaat
  • Snufje zout
  • Vormpjes voor gingerbread mannetjes
  • Een spuitzak
  • Optioneel: decoratie (suikerglazuur, zuurstokjes, lintjes)

Zo maak je het

  • Stap 1

Meng eerst de boter met de suiker en de siroop tot dit een romig mengsel is. Voeg dan het ei toe en meng dit goed.

  • Stap 2

Meng in een andere kom de bloem met het gemberpoeder, kaneelpoeder, de nootmuskaat en het zout. Voeg dit in delen toe aan het eerste mengsel en meng tot een geheel. Leg het deeg vervolgens in plastic folie 4 uur in de koelkast om op te stijven.

  • Stap 3

Oven voorverwarmen tot 160 graden en bakplaat bekleden met bakpapier.

  • Stap 4

Rol het deeg uit en gooi er wat bloem overheen. Steek dan de gingerbread vormpjes uit het deeg en leg de koekjes op de bakplaat. Bak 15 minuten in de oven.

Tip! indien je de koekjes in de boom wilt hangen, óf er een zuurstokje aan vast wilt maken, kun je in elk koekje een gaatje maken onder het hoofd.

  • Stap 5

Als de koekjes zijn afgekoeld kun je met suikerglazuur en een spuitzak gezichtjes maken op de koekjes. Steek eventueel een lintje door het gaatje en bind de zuurstokjes vast aan de mannetjes.

De mooiste keukentools op een rij

Koekjes maken is nog leuker met de juiste accessoires. Hiervoor hebben wij onze favoriete bakaccessoires voor je verzameld.

  1. Keukenmixer

    Een absolute musthave is een keukenmixer met deeghaken. Hiermee maak je snel en gemakkelijk het deeg voor de kerstkoekjes.

  2. Receptenhouder

    Een receptenhouder maakt het lezen van het recept makkelijker. Daarbij wordt het receptenboek niet vies. Tip: maak je eigen receptenboek, deze kan van generatie op generatie worden doorgegeven.

  3. Theeservies

    Zijn de kerstkoekjes klaar en wil je genieten van de zelfgemaakte lekkernijen? Serveer de koekjes dan in combinatie met mooi thee- of koffieservies met kerstachtige motiefjes.

How to – zo bewaar je je kerstkoekjes

Om jouw kerstkoekjes lang vers te houden, kan je ze het best bewaren in een koektrommel. Laat de koekjes wel eerst afkoelen voordat je ze luchtdicht afsluit. Bovendien is het heel leuk om de kerstkoekjes in een leuke trommel te bewaren en presenteren. Denk maar eens aan het kerstdiner op school. Het is erg leuk als je kind een trommel met zelfgemaakte koekjes kan meenemen als toetje.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Voor meer kerst ideeën over het kerstmenu, kerst voorgerecht en de combinatie van wijn en eten ben je bij ons ook aan het juiste adres. Specifieke informatie nodig over de kaasplank of het decanteren van wijn? Laat je inspireren door Westwing!

Heb je de kerstkoekjesrecepten geselecteerd, het keukengerei klaar gezet en ben je volledig in kerststemming? Laten we dan aan de slag gaan! Dek de tafel in stijl en geniet van de kerstkoekjes!

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal op perfecte kerstkoekjes te maken!