Geklede tafel met een scherp broodmes in het midden

Met goede messen wordt koken een stuk leuker! Maar wanneer je messen vaak gebruikt, worden ze op een gegeven moment bot. Het is daarom belangrijk dat je messen eens in de zoveel tijd onderhoudt. Maar hoe onderhoud je messen? Wij vroegen het onze keukenexperts.  In dit artikel lees je alle tips!

Messen onderhoud – voor meer kookplezier

Het goed onderhouden van messen is belangrijk om plezier te houden in het koken. Bovendien kunnen botte messen – net zo goed als scherpe messen – gevaarlijk zijn. Wij hebben de drie belangrijkste tips voor het onderhouden van messen op een rijtje gezet:

Een goede keuken is de basis van geluk.


Auguste Escoffier

3 tips voor het onderhoud van messen

 1. Snij altijd met het juiste mes

  Van broodmes tot schilmesjes – er zijn heel veel verschillende messen. Voor elk doel is er een ander mes. Gebruik het mes waarvoor het bedoeld is en voorkom zo beschadigen en ongelukken. Gebruik bijvoorbeeld geen algemeen keukenmes om voedsel te hakken. Hierdoor beschadigt het dunne snijvlak van het mes. Er zijn speciale hakmessen voor dit doel waarmee je onder andere kruiden kunt hakken. Wanneer je ingevroren vlees of beenderen wilt hakken, zal je een keukenbijl moeten gebruiken. Gebruik hiervoor nooit een keramisch mes, want het lemmet kan breken of splinteren.

 2. Een geschikte ondergrond gebruiken

  De ondergrond waarop je snijdt is ook heel belangrijk. Niet elke snijplank is geschikt voor elk mes. Als materiaal bevelen wij hout of kunststof aan. Een te hard oppervlak, zoals marmer, ziet er misschien mooi uit, maar zal je messen snel bot maken.

 3. Bewaar je keukenmessen op een veilige plaats

  Goede messen zijn gevoelig, daarom moet je ze zorgvuldig opbergen. Plaats ze in een messenblok, op een magneetstreep of in een geschikte messenlade. Dit is vooral aan te bevelen wanneer je kleine kinderen in huis hebt rondlopen. Het belangrijkste is dat het mes niet in aanraking kan komen met andere metalen voorwerpen die het blad kunnen beschadigen.

Onze top 5 tips voor het slijpen van messen

Het regelmatig slijpen van de lemmeten maakt ook deel uit van het onderhouden van messen. Met een geslepen mes is het snijden van voedsel veel gemakkelijker en het koken veel leuker. We zullen je laten zien hoe het werkt.

Hoe slijp je een keukenmes?

 1. Er zijn twee manieren om de messen te slijpen: met een slijpstaaf of een slijpsteen.
 2. Als je je keukenmessen liever met een slijpsteen slijpt, kan je kiezen tussen kunst- en natuursteen. Bij het slijpen van keramische messen moet je een diamantslijpsteen met een korrelgrootte van 1000 mm gebruiken – conventionele slijpstenen voor stalen messen werken hier niet.
 3. Het verschil tussen een slijpstaaf en een slijpsteen is dat natuursteen meestal een fijne zijde heeft voor het fijn slijpen en een grove zijde voor het grof slijpen. Trek je mes altijd tegen de snijkant en onder dezelfde hoek over de steen.
 4. Voor het slijpen met een slijpstaaf geldt dat het lemmet onder een hoek van 20 graden ten opzichte van de staaf moet worden geplaatst. Vervolgens trek je het blad met een halfronde beweging over de steen.
 5. Herhaal dit slijpproces afwisselend aan beide zijden van het lemmet tot het keukenmes weer de gewenste scherpte heeft.

Hier moet je op letten als je messen onderhoudt

Nahaufnahme Schneidebrett mit Messer und Rosmarin

Om je messen mooi te houden, moet je het keukenmes altijd onder stromend water met een zachte doek schoonmaken en daarna drogen. Dit is vooral belangrijk als je zure voedingsmiddelen zoals fruit en groenten hebt gesneden. Het zuur in voedsel kan het lemmet van het keukenmes aantasten en het dof maken.

Ook al zijn sommige messen geschikt voor de vaatwasser, het is beter om hoogwaardige professionele keukenmessen met de hand af te spoelen. Hiermee voorkom je dat het lemmet wordt blootgesteld aan agressieve reinigingsmiddelen en dat het dof wordt. Als je een keukenmes met een houten handvat hebt, kun je het beste één keer per week met wat bakolie inwrijven – dit voorkomt dat het hout uitdroogt. Deze tip helpt ook om Japanse messen te beschermen tegen roest.

Nog even een waarschuwing: scherpe messen kunnen – jawel – heel scherp zijn. Let dus goed op wat je doet wanneer je je messen onderhoudt.

Door je messen goed te onderhouden heb je er een leven lang kookplezier van! Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste keukenaccessoires.