gedekte paastafel met verschillende paasbroden

Pasen is naast kerst het ultieme feest om de keuken in te duiken en aan de slag te gaan met feestelijke hapjes en gerechten voor een uitgebreid ontbijt, of een gevarieerde brunch. Een paasbrood kan hierbij niet ontbreken. En ook deze kun je zelf maken! Dat is veel eenvoudiger dan je in eerste instantie misschien denkt. Het enige waar je rekening mee moet houden, is de soms wat lange rijstijd voor het brood. We geven je een aantal recepten en ideeën waarmee jij de show kunt stelen. Wordt het een klassieke paasstol met spijs (ja, ook die kun je gemakkelijk zelf maken), of ga je voor een verrassende gevlochten brood?

Paasbrood: recept voor een paasstol

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een paasbrood en een kerstbrood? Er wordt gezegd dat het enige verschil is, dat we over een kerstbrood poedersuiker strooien en over een paasbrood niet. Maar wat ons betreft mag dat met Pasen ook. Dat ziet er wel zo leuk uit. Hoe dan ook, verder is er geen verschil, dus is dit recept voor een klassieke paasstol met spijs ook harstikke handig om voor de kerst achter de hand te hebben.

Ingrediënten voor een paasstol met spijs

Voor het deeg:

  • 250 gram patent tarwebloem
  • 6 gram zout
  • 20 gram verse gist (die kun je in blokjes vinden in de koeling van de supermarkt)
  • 150 ml melk
  • 25 gram roomboter
  • rasp van een citroen

Voor de vulling:

  • 25 gram geroosterde hazelnoten
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 300 gram gewelde rozijnen
  • 200 gram amandelspijs

De bereiding van het paasbrood

Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed door elkaar tot een gladde massa. Meng nu de noten, fijngehakte abrikozen en de rozijnen erdoor en laat het deeg 20 minuten afgedekt op een warme plek rijzen. Sla daarna de deegbol plat en maak het dan tot een soort lange stokbrood. Laat het nu nog eens 30 minuten rijzen.

Maak het deeg weer wat platter en rol de amandelspijs tot een worst ter grootte van het brood. Vouw het nu in het midden van het deeg en rol het in de vorm van een paasbrood. Leg dit vervolgens op een bakplaat met bakpapier en bedek het brood nog eens onder een natte theedoek.

Laat 40 minuten rijzen voordat je het paasbrood 40 minuten in een voorverwarmde over op 160 graden bakt.

Tip: kies je eigen gedroogde vruchtjes voor het paasbrood (zoals cranberry’s of kersen), of vul de vulling aan met wat pijnboompitjes.

Brood vlechten

Denk je aan een paasbrood, dan denk je naast de paasstol aan zo’n mooi gevlochten brood. Aan een beetje zoetig, brioche-achtig brood. Dat maak je met dit paasbrood recept. Het brood vlechten is verder niet zo moeilijk. Tenminste, als je het bij drie stroken houdt. Dan kun je de stroken eenvoudig over elkaar heen leggen. Je zou ook met vier of zes stroken brood kunnen vlechten, maar dat laten wij voor nu over aan paasbrood professionals.

Ingrediënten voor een gevlochten paasbrood

  • 375 gram patent tarwebloem
  • 7 gram gist
  • 160 ml melk
  • 50 gram suiker
  • 6 gram zout
  • 30 gram boter
  • 2 eiere
  • een scheutje olijf- of zonnebloemolie
  • 30 gram gesmolten boter

Het gevlochten paasbrood maken

  1. Meng 100 gram van de bloem met de gist, suiker en zout heel goed door elkaar.
  2. Verwarm de melk en boter zodanig dat de boter zacht wordt, maar niet helemaal gesmolten is.
  3. Meng de melk en boter goed door het meelmengsel gevolgd door de eieren en beetje bij beetje de rest van de bloem, totdat er een mooi glad deeg ontstaat.
  4. Kneed het deeg verder uit op een met bloem bestrooit blad en leg het daarna te rijzen in een kom met een klein laagje olie. Rol hier de hele bol deeg doorheen en bedek met een vochtige doek. Laat het deeg een uur rijzen en dubbel zo groot worden.
  5. Haal het deeg tevoorschijn en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het deeg dan in drie gelijke stukken (of vier als je wilt) en laat nog eens 10 minuten rijzen.
  6. Rol de drie delen deeg uit en begin met het brood vlechten. Duw de punten aan beide uiteinden stevig tegen elkaar en leg het brood op een bakplaat met bakpapier en laat het nog eens drie kwartier te rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 175 graden, smeer het vlechtbrood in met de gesmolten boter en bak het in ongeveer 50 minuten goudbruin.

Paastip: leg, voordat je het vlechtbrood voor de laatste keer laat rijzen, twee (afgespoelde, rauwe) eieren in het brood. Deze worden hard in de oven. Duw ze wel voorzichtig en zachtjes in het deeg.

Andere ideeën voor paasbrood

  • Maak van het brooddeeg verschillende kleine paasbroodjes, in de vorm van een paashaasje of een klein kransje met een ei in het midden. Leuk voor de kids en heel gezellig om samen in een mandje te presenteren.
  • Maak een ketting van kleine broodjes aan elkaar en plaats in het midden glaasjes met verschillende dips. Zo kan iedereen lekker breken en dippen.
  • Tegenwoordig zijn kaneelbroodje heel erg geliefd. Verras je gasten aan tafel hiermee en zoek een paasbrood recept met kaneel. Je kunt een kaneelbrood vlechten, of verschillende broodjes bij elkaar bakken, zoals de Scandinavische cinnamon buns. Superlekker en heel feestelijk om te zien. Helemaal met een beetje wit glazuur.

Zo haal je Pasen in huis

Kijk jij al uit naar dit vrolijke feest? Naast deze heerlijke recepten voor het zelf maken van paasbrood, helpen we je ook een handje met de paassfeer. Bekijk onze tips voor de paasdecoratie in huis. We inspireren je voor het versieren van de paastak tot het stijlvol aankleden van de paastafel (we geven je drie style-opties!). 

En heb je familie en vrienden uitgenodigd? Leg dan een zelfgemaakte paaskaart bij hun bord met een leuke paasgroet. Wij helpen je aan een goede tekst. En mocht het lentezonnetje doorkomen, dan kun je jouw gasten na het eten begeleiden richting de paastuin die je in dezelfde stijl hebt versierd als binnen. 

Ook nog wat ideetjes voor de kinderen nodig? Ook die hebben we. Leg een paas kleurplaat voor ze neer tijdens de paasbrunch, of ga samen ouderwets eieren verven. Daar wordt iedereen blij van!

Veel plezier met het maken van je paasbrood en een Vrolijk Pasen!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!