seizoensgroentenkalender van Westwing

Tegenwoordig zie je op de menukaart van vrijwel elk restaurant seizoensgroenten staan. En dan het liefst lokaal gekweekt. Gelukkig maar, want deze groenten zijn het meest milieuvriendelijk en vaak ook het lekkerst. Maar wat ligt er bij jou in de koelkast? In de supermarkt kan je het hele jaar door vrijwel elke groente- en fruitsoort krijgen, maar is het wel zo duurzaam om aardbeien te eten in de winter en kool in de zomer? Wil jij je leven verduurzamen? Kies dan voor seizoensfruit en -groenten. In dit artikel vind je een handige seizoensgroenten kalender – die je kunt downloaden en printen – waarin je in één oogopslag kunt zien wat je het beste wel en niet kunt eten in de desbetreffende maand. Maar eerst vertellen we je wat seizoensgroenten zijn en geven we handige tips.

Wat zijn seizoensgroenten?

Wie zin heeft in aardbeien kan zelfs in januari een bakje halen bij de groenteboer of supermarkt. Maar die aardbeien hebben een lange weg afgelegd. Vanuit een warm land zijn ze met het vliegtuig of via de weg naar het koude Nederland getransporteerd. Dat maakt deze ‘zomerkoninkjes’ daardoor ook extra duur in de wintermaanden. Hetzelfde geldt voor bepaalde groenten. Andijviestamppot in januari? Lekker natuurlijk, maar die andijvie komt niet vers van het land, maar uit een verwarmde kas.

Seizoensgroenten zijn groenten die vers van én uit eigen land komen. Dat wil zeggen dat ze uit de volle (Hollandse) grond komen en niet gekweekt zijn in een kas óf per vliegtuig naar Nederland zijn vervoerd. Deze groenten zijn beter voor je portemonnee, beter voor het milieu en vaak een stuk lekkerder. Toch lukt het niet altijd om je te beperken tot deze lokale seizoensgroenten – zeker in de winter niet.

Wil jij je eigen seizoensgroenten gaan kweken in een moestuin en zoek je nog naar handige tuintools? In de Westwing Club Sales shop je tuinaccessoires en -gereedschap met kortingen tot wel 70%! Registreer je vandaag nog op Westwing en en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig huis én tuin.

Dan kan je kiezen voor groenten en fruit die uit een Nederlandse kas komen of ergens in Europa worden gekweekt. Beide opties zijn in meer of mindere mate milieubelastend. De kas moet warm worden gehouden en groenten en fruit uit het buitenland moeten naar Nederland worden gebracht per vliegtuig, boot of vrachtwagen. Het is afhankelijk van het seizoen welke van deze twee opties het minst milieubelastend is.

Een abrikoos die in februari gekweekt is in een Nederlandse kas is meer milieubelastend dan een abrikoos uit de volle Spaanse grond die met de vrachtwagen naar Nederland wordt gebracht. Wil je weten welke groente je het beste in januari kunt eten? En welke fruitsoorten in juli ‘in het seizoen’ zijn? We hebben speciaal voor jou een seizoenskalender per maand ontworpen. Zo weet je precies wat je elke maand het beste kunt eten. Ben je op zoek naar een jaarkalender? Deze vind je verderop in het artikel.

Welke groenten kun je het beste in januari eten?

In januari is het een beetje afzien qua groenten en fruit. In Nederland komt er vrijwel niets uit de volle grond, met uitzondering van bepaalde koolsoorten. Al het andere wat je in de supermarkt tegenkomt, komt óf uit een ver land, óf uit de koeling óf uit een verwarmde kas. Sommige groente- en fruitsoorten kunnen ook in een koude kas worden grootgebracht waardoor het minder milieubelastend is. Zo kan je in januari prima champignons, prei, pompoen, ui, witlof en spruitjes eten. Seizoensfruit dat je het hele jaar door kunt eten en dus ook in januari: appel, banaan, peer, pruim en sinaasappel. 

Seizoensgroenten februari

De seizoensgroenten in februari zijn vergelijkbaar met die van januari. Geniet vooral nog even van een bordje boerenkool, want dit is de laatste maand dat deze groente ‘in het seizoen’ is. Er bestaan ook seizoenskruiden. In de winter kan je gerust basilicum, koriander en laurier eten. Deze kruiden kunnen zonder veel kunstmatige ingrepen groeien en zijn dus duurzaam.

Ga jij een Valentijnsontbijt maken deze maand? Lees dan snel ons artikel en ontdek hoe je het perfecte ontbijt (met seizoensfruit, natuurlijk) voor jouw geliefde samenstelt.

Seizoensgroenten maart

Langzaam kruipen we naar de lente toe. Maart is dé tijd van spinazie. Ook witlof, champignons en sjalotten zijn nog ‘in het seizoen’. Wist je dat aardappelen, bloemkool, broccoli, tomaten, uien, wortelen en ijsbergsla het hele jaar een duurzame keuze zijn? Deze groenten worden regionaal gekweekt zonder al te veel kunstmatige ingrepen óf komen uit het buitenland maar worden in grote getale per boot of vrachtwagen naar Nederland getransporteerd waardoor de milieubelasting beperkt is.

Seizoensgroenten april 

Het is lente! En dat betekent dat je steeds meer keuze krijgt in het groenteschap. De schappen raken steeds voller met lokaal gekweekte seizoensgroenten. Deze zijn vaak goed betaalbaar en supervers. April is bovendien het begin van de aspergetijd. Lekker met hollandaisesaus, ham en ei!

Ga jij dit jaar de Paasbrunch organiseren? Ontdek de lekkerste recepten in ons artikel. Ook vind je genoeg keukentips voor de heerlijkste paashapjes.

Seizoensgroenten mei

Zware stamppotten maken plaats voor lichtere gerechten zoals salades met lokaal gekweekte rauwkost zoals bietjes en radijs. Dit is ook hét kruiden seizoen. Tijm, oregano, salie, dille en koriander zijn de perfecte smaakmakers voor voorjaarsgerechten.

Welke groenten kun je het beste in de zomer eten?

In de zomer puilt de groentelade en fruitschaal uit met seizoensfruit en -groenten. Dit is het seizoen waarin je jouw voorraadje duurzame vitamine C in huis kunt halen. Van zoete Hollandse aardbeien tot sappige tomaten – alles is even lekker, gezond én duurzaam. Tip! In de supermarkt staat aangeven uit welk land een product komt. Kies in de zomer zoveel mogelijk voor lokaal gekweekte seizoensgroenten en -fruit. Nog een tip: vries jouw favoriete seizoensgroenten en -fruit in zodat je in de winter ook nog een voorraadje hebt.

Seizoensgroenten september

De zomer loopt ten eind en langzaam verdwijnen bepaalde groente- en fruitsoorten uit de schappen óf worden heel duur omdat ze van ver moeten komen. Dit is je laatste kans om nog even te genieten van betaalbare aardbeien, besjes en frambozen. Vanaf nu vult de fruitschaal zich weer met appels, peren, pruimen en ander seizoensfruit dat het hele jaar door verkrijgbaar is. Seizoensgroenten zoals aubergine, bloemkool, venkel, bosui, prei, bietjes, spinazie en witte kool zijn nog volop verkrijgbaar deze maand.

Seizoensgroenten oktober, november en december

In het najaar kunnen we weer gaan genieten van verschillende koolsoorten, pompoen en paddenstoelen. Qua fruit zijn we ‘beperkt’ tot de soorten die je het hele jaar door duurzaam kunt eten zoals appels, bananen, citrusfruit, druiven en peren. Mandarijnen zijn dit seizoen op hun lekkerst! Vaak komen deze wel uit warme landen, maar doordat ze per boot worden vervoerd is de milieubelasting klein. Ook noten kunnen dit seizoen volop gegeten worden, ook lekker als vleesvervanger!

Download en print de Westwing kalender voor seizoensgroenten

Wil jij in één oogopslag kunnen zien welke fruit- en groentesoorten je beter wel of niet kunt eten in een bepaalde maand? Download dan onze seizoensgroenten kalender en hang ‘m op de koelkast. Hierin wordt per maand aangegeven welke fruit- en groentesoorten ‘in het seizoen’ zijn. 

  • Is het rondje donkergrijs? Dan wil het zeggen dat de soort regionaal gekweekt is en dus superduurzaam. 
  • Is het een half grijs rondje? Dan komt de desbetreffende groente- of fruitsoort uit een kas. Uiteraard is dit minder duurzaam dan uit de volle grond, maar alsnog is de milieubelasting relatief laag.
  • Is het rondje wit? Dan zijn die seizoensgroenten het hele jaar door verkrijgbaar. Eet deze groenten bij voorkeur in de periode die aangegeven is in de seizoensgroenten kalender, in die periode is de milieubelasting het kleinst.

Onze kalender

Een eigen groentetuin is de meest milieuvriendelijke manier van het kweken van seizoensgroenten. In onze artikelen over het aanleggen van je eigen moestuintje vind je allerlei tips: van het kweken van gember tot het poten van aardappels.

Ga je binnenkort aan de slag in de keuken met jouw vers-gescoorde seizoensgroenten- en fruit? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de fijnste keukentools!