Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Keuken voorgerechten kerst in kristallen wijnglazen met chefkok in grijze koksbuis op houten tafel

Het is weer kerst. Tijd voor gezelligheid met familie en vrienden. Ook eten speelt tijdens de kerstdagen een grote rol. Het ontbijt of de brunch is al een feest en dan hebben we de borrel met kersthapjes en het kerstdiner nog niet eens gehad. Wat zet jij op tafel tijdens het kerstdiner? Hier laten wij zien hoe belangrijk het voorgerecht is. Het voorgerecht is hét begin van het kerstdiner en hiermee kun je dus de toon zetten voor de rest van het menu. Kies je voor vlees, vis of vegetarische voorgerechten? Zorg er in elk geval voor dat je voor elke gast een geschikt voorgerecht op tafel kunt zetten. Hier laten we je veel inspiratie en ideeën zien voor makkelijke voorgerechten voor kerst.

Welke soort voorgerechten zijn er voor kerst?

Veel mensen kiezen als voorgerecht voor een klassieker. Een traditioneel gerecht dat veel mensen lekker vinden en dat goed past bij kerst. Ook pas je de keuze van het voorgerecht vaak aan op het hoofdgerecht. Veel mensen kiezen eerst het hoofdgerecht uit en zoeken daarna een voor- en nagerecht dat daarbij past. Zo kiezen veel mensen voor een variatie tussen vis en vlees en bijvoorbeeld kaas (de kaasplank is favoriet!). Je kunt ook kiezen voor een thema, zo kun je kiezen voor een frans of italiaans menu. Tot slot zoek je dan wijnen uit die perfect passen bij de verschillende gerechten.

Voorgerechten voor kerst – de klassiekers

Vis: de garnaalcocktail

De garnalencocktail is een all time favourite. Bij de garnalencocktail is een hoofdrol weggelegd voor de Hollandse garnaal en dat kunnen wij alleen maar stimuleren.

Je hebt nodig:

  • 75 gram crème fraîche
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel whisky
  • Peper
  • Zout
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel tabasco
  • ½ kropsla losgehaald, gewassen en gedroogd
  • 300 gram Hollandse garnalen
  • 5 gram verse krulpeterselie grof gehakt
  • 4 glazen coupes

Recept:

  • Meng de crème fraiche, mayonaise, tomatenketchup en whisky tot een gladde saus. Deze saus noemen we cocktailsaus. Voeg hier wat citroensap, tabasco, peper en zout aan toe om de saus op smaak te brengen.
  • Plaats 4 losse slablaadjes in de coupes en snijd de rest van de sla in reepjes. Verdeel die reepjes ook over de coupes.
  • Verdeel de garnalen en de cocktailsaus over de coupes en garneer met de krulpeterselie.

Vlees – carpaccio

Carpaccio is nog zo’n echte kerst klassieker.

Je hebt nodig:

  • 250 gram ossenhaas
  • 30 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels mayonaise
  • ½ citroen, schil geraspt, vrucht geperst
  • ½ eetlepel olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 40 gram gemengde salade
  • 10 gram verse basilicum

Recept:

Leg eerst de ossenhaas – stevig verpakt in vershoudfolie – een half uur in de vriezer. Het is niet de bedoeling dat het bevriest, het moet stevig worden zodat het eenvoudig gesneden kan worden.

  • Rooster de pijnboompitten zonder olie in een koekenpan.
  • Meng de mayonaise met het citroensap en rasp en de olie, peper en zout tot een dressing.
  • Snijd de ossenhaas in zeer dunne plakken en verdeel over de borden.
  • Besprenkel met de dressing, schaaf Parmezaanse kaas erover en verdeel de sla met basilicum over het vlees.
  • Bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.

Vegetarisch – paddestoelensoep

Paddenstoelensoep is een heerlijk warm voorgerecht voor kerst.

Je hebt nodig:

  • Boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook gesnipperd
  • 650 gram paddenstoelen en kastanjechampignons schoongemaakt
  • 1300 ml water
  • 2 groene bouillonblokjes
  • Tijm
  • Peper
  • Zout
  • Potje truffel (10 gram)
  • 4 eetlepels mascarpone (of een vege alternatief)
  • Truffelolie

Recept:

  • Smelt de boter in een soeppan en fruit de ui met de knoflook enkele minuten.
  • Doe 450 gram van de paddenstoelen bij de ui en de knoflook en bak 5 minuten.
  • Giet het water met de bouillonblokjes erbij en kook 10 minuten.
  • Bak de overige 200 gram paddenstoelen in een koekenpan met de tijm, peper en zout.
  • Pureer de soep en voeg de truffel toe. Roer 2 eetlepels mascarpone door de soep tot het een geheel is.
  • Schep tot slot de gebakken paddenstoelen bij de soep en serveer op de borden met een klein lepeltje mascarpone en wat truffelolie.

Maak een amuse!

Het kan ook leuk zijn om naast of in plaats van een kerst voorgerecht een kerst amuse te maken. Dat is een heel klein hapje dat de spijsvertering bevordert én de smaakpapillen stimuleert.

Waar moeten voorgerechten voor kerst aan voldoen?

Waar het kerst voorgerecht aan moet voldoen hangt van een aantal factoren af. Allereerst, wordt het gerecht gegeten tijdens een kerstdiner op school of op een diner met de familie? Ook kan het handig zijn als het voorgerecht eerder bereidt kan worden zodat je niet alles op een dag hoeft te maken. Bovendien moet een kerst voorgerecht niet te groot zijn, maar natuurlijk ook weer niet te klein. Een voorproefje op de rest van het diner. Pas de grootte van de gerechten aan, aan het aantal gangen.

2x origineel kerst voorgerecht

Naast de klassiekers hebben we ook nog drie bijzondere voorgerechten voor je verzameld.

Peer met geitenkaas

Je hebt nodig:

  • 4 rijpe conference peren gehalveerd zonder klokhuis
  • Citroensap
  • 125 gram geitenkaas
  • 8 halve walnoten verkruimeld
  • 2 eetlepels honing
  • Peper
  • Takje tijm

Recept:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Besmeer de peren met citroensap zodat ze niet verkleuren.
  • Leg de peren in een ovenschaal en vul ze met geitenkaas en walnoten.
  • Druppel honing erover en bestrooi met peper.
  • Bak ze 12 minuten in de oven.
  • Garneer met een takje tijm.

Zalm met Gin

Je hebt nodig:

  • 1 rode biet voorgekookt
  • 100 ml gin
  • 1 citroen geperst
  • 100 gram zout
  • 100 gram suiker
  • 800 gram zalmfilet
  • 1 venkelknol
  • 1 bos radijzen
  • 5 takjes dille
  • 1 potje mierikswortel crème

Recept:

  • Meng voor de marinade de rode biet, gin, zout, suiker en citroensap in een blender.
  • Leg de zalm in een goed afsluitbare zak en giet het mengsel erbij. Sluit af en laat 24 uur marineren in de koelkast. Draai de zak na 12 uur om.
  • Snijd de venkel en radijsjes in plakjes en leg op een grote plank.
  • Snijd de zalm in plakken en leg op de groenten.
  • Garneer met dille en geef er de mierikswortel crème bij.

Heb je gekozen welk voorgerecht je gaat maken deze kerst? Zorg ervoor dat je op tijd begint en dat je ook de wijn bijvoorbeeld op tijd decanteert. Dek de tafel stijlvol en dan is het wachten op je gasten. Fijne kerst!

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een geslaagde kerst!