Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Twee glazen waarin rode wijn geschonken wordt op een tafel

Wijn en spijs, het is bewezen: als je de juiste wijn serveert bij het juiste gerecht dan smaakt alles nóg beter. Ben jij een wijnliefhebber en wil je meer weten over wijn? Wij hebben een kleine gids voor je samengesteld die jou kan helpen bij het selecteren van de juiste wijnen bij diverse soorten gerechten. Welke glazen heb je nodig voor welk type wijn? En welke wijn past perfect bij welk gerecht? In onze wijngids vertellen we je alles over wijn. Ook over de verschillende wijnsoorten uit Duitsland en Frankrijk. Bijvoorbeeld wat de ideale temperatuur is en waar wijnen als Chardonnay, Merlot, Riesling & meer naar smaken. Proost!

Wijn en spijs – Witte wijnen

Net als rode wijnen kunnen witte wijnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Zachte, lichte en zware wijnen zijn de bekendste categorieën. Wil je weten bij welke temperatuur een witte wijn het beste smaakt? Hier hebben we de belangrijkste informatie voor je samengevat.

 • Riesling heeft veel sterke en fruitige aroma’s: grapefruit, appel, citroen en perzik zijn de belangrijkste smaken. Riesling past goed bij groente- en visgerechten en kan het best gedronken worden bij ongeveer 10°C.
 • Pinot Grigio is droog en fris. Perfect voor bij soepen, salades, kip- en visgerechten.
 • Chardonnay is sterk en kruidig. Deze wijn wordt gekenmerkt door een vleugje walnoot en een rokerig aroma. Chardonnay harmonieert met rundvlees en Italiaanse pastagerechten.
 • Sauvignon Blanc kenmerkt zich door de vele levendige aroma’s, zoals gras, asperges of venkel. De perfecte begeleiding voor soepen en salades.

Bij zure, zilte en zoute gerechten past wijn met een hoge zuurgraad.

Wijn en spijs – Rode wijnen

Rode wijnen kunnen ook worden onderverdeeld in verschillende categorieën: zachte, kruidige en zware wijnen. Opgelet: rode wijnen worden op kamertemperatuur gedronken – dat wil zeggen 14-20°C. Lees hier alles over rode wijn.

 • Merlot bestaat uit sterke aroma’s zoals chocolade, cederhout en donkere bessen. De wijn moet worden gedronken bij 18°C met gevogelte- en rundvleesrecepten.
 • Pinot noir heeft een zeer fruitig aroma. Dit komt vooral door de smaak van aardbeien, frambozen en aalbessen. De Pinot Noir wordt meestal geserveerd met wild en rundvlees.
 • Cabernet Sauvignon heeft ook sterke fruitige noten. De smaak van zwarte bessen harmonieert uitstekend met kaas, gevogelte en rundvlees.
 • Chianti wordt gekenmerkt door de subtiele smaak van viooltjes en bittere kers. Drink het bij 16°C. Met pasta, kaas en rundvlees ontwikkelt de Chianti zich perfect op smaak.

De tannines in rode wijn verzachten roos vlees. Tannines zijn looizuren in wijn, chemische verbindingen afkomstig van de schilletjes, pitjes en steeltjes uit het druivensap.

Ben je op zoek naar de perfecte rode en witte wijnglazen? Bij Westwing vind je de mooiste exemplaren.

Hoe serveer je wijn?

Een goed wijnglas is heel belangrijk om de smaak van wijn het best tot zijn recht te laten komen. Het wijnglas moet gemaakt zijn van dun, transparant glas met een fijne rand. Een wijnglas met een dunne, elegante steel ziet er extra chic uit. Let op: hou een wijnglas altijd aan de steel vast, anders wordt de wijn verwarmd door je warme handen. Dat gaat ten kosten van de smaak.

Het juiste wijnglas kiezen voor witte of rode wijn is van groot belang om ervoor te zorgen dat je alle genuanceerde smaken in de drank goed kunt proeven. De vorm van de kelk zorgt ervoor dat de smaak van de wijn nog beter wordt. Een glas voor witte wijn is kleiner, slanker en smaller van vorm zodat de aroma’s behouden blijven en de drank langer koel blijft. Een glas voor rode wijn is groter en breder zodat er meer zuurstof bij de drank komt waardoor de wijn zich beter ontwikkeld in het glas.

Tip: serveer de wijn altijd twee graden kouder dan nodig, omdat de wijn snel opwarmt in het wijnglas!

Het schenken van wijn is een kunst op zich! Zo doe je dat: vul het wijnglas slechts voor een derde. Grotere wijnglazen voor zware rode wijn, zoals bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon, moeten voor slechts een kwart gevuld worden. Hierdoor kan het volledige boeket zich ontvouwen.

Je kunt ervoor kiezen een wijn, vooral oudere rode wijnen, eerst te decanteren.

Wat je moet weten over verschillende druivensoorten

 1. Feit

  Er zijn ongeveer 10000 verschillende wijnstokken in de wereld – maar slechts zeer weinig van hen hebben een onafhankelijk en herkenbaar karakter.
 2. Feit

  Ongeveer 2500 zijn goedgekeurd voor de wijnproductie.
 3. Feit

  Ongeveer 50 van hen, zijn de bekendste soorten, die wereldwijd gedronken worden.

Wijngids – welk wijnglas hoort bij welke wijn?

Je hebt wijnglazen in alle soorten en maten. Maar welk wijnglas is voor welke wijn? Wij leggen de verschillen uit.

Rode wijn bevat vaak een grote verscheidenheid aan aroma’s. Om het effect van de nuances te versterken, worden bolvormige wijnglazen gebruikt. Doordat er lucht bij komt, ontplooien de aroma’s zich beter in het glas. Wijnsoorten als Bordeaux, Merlot en Sauvignon hebben extra ruimte nodig om de smaken tijdens het walsen van het wijnglas beter tot hun recht te laten komen. Gebruik hiervoor de bolvormige rode wijnglazen. Hoe groter de omtrek, hoe beter!

Voor witte wijn geldt het tegenovergestelde. Bij het proeven van witte wijn moet de smaak niet te snel uit het glas gaan. Kleinere glazen voorkomen dat er te veel lucht bij de wijn komt waardoor de smaak behouden blijft. Witte wijn wordt meestal gekoeld gedronken. Kleine wijnglazen voorkomen dat de wijn te snel warm wordt door je handen. Tip: schenk kleine hoeveelheden en vul iets vaker bij!

Riesling heeft een eigen glasvorm. Door de licht gebogen vorm worden de fruitige en zurige tonen van de wijn beter waargenomen door de smaakpapillen.

Wie tijdens de maaltijd een nieuwe wijn wil drinken, moet het glas ‘avinieren’, ofwel reinigen van de oude smaak. Dit is heel makkelijk. Doe in het glas een heel klein beetje van de nieuwe wijn en wals dit door het glas. Gooi het glas daarna leeg. Zo is het wijnglas perfect voorbereid op een nieuwe smaak.

In het kort – Welke wijn hoort bij welke spijs?

Welke wijn hoort bij welk eten? Deze vraag is helaas niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Eerst en vooral gaat het om persoonlijke smaak. Drink dus vooral je favoriete wijn bij je favoriete maaltijd! Toch is er een vuistregel: de kleurenharmonie moet kloppen. Eenvoudig gezegd: witte wijn wordt geserveerd met wit vlees, rode wijn met rood vlees. Lichte wijnen worden aangeraden bij kruidige gerechten en vis, sterke wijnen bij stevige gerechten. Bij een kaasplank past witte wijn het beste.

Ook de volgorde van de wijnen is heel belangrijk. Zeker wanneer je bijvoorbeeld wijnen selecteert voor een uitgebreid kerstdiner. Eerst de lichte mousserende wijnen, dan de sterke rode wijnen. Wie zich aan deze regels houdt, wordt gegarandeerd beloond met de beste culinaire ervaring!

Tip! Bij een gerecht met sterke smaak hoort een wijn met een intense smaak. Bij een licht gerecht zoals een salade, kun je beter een lichte wijn serveren. Een complex gerecht waarin veel maken gecombineerd worden, kan het beste worden gecombineerd met een eveneens complexe wijn.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Hier las je alles over wijn en spijs, ofwel, wijn in combinatie met eten. Ga je een kerstbrunch of kerstdiner organiseren? Dan komt deze kennis goed van pas. Zoek je informatie over het kerstontbijt of kerst voorgerechten? Ook daarover lees je alles in onze artikelen.

Tijd voor wijn! Met deze tips rond wijn en spijs word jij in no time de wijnkenner van je vriendengroep. Ben je er klaar voor? Dek de tafel in stijl en proeven maar! Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor de perfecte wijnglazen, karaffen en accessoires.