Drankjes op een houten tafel

De beste manier om de hitte te verslaan? Voldoende vocht en verkoeling tot je nemen. Home made koude drankjes als ijsthee en ijskoffie zijn op warme dagen ideaal. Deze drankjes bieden verkoeling en een ontspannend momentje. Westwing laat je hier zien welke heerlijke zomerdrankjes je eenvoudig zelf kunt maken en hoe!

Zelf ijsthee maken: wat heb je nodig?

Om zelf ijsthee of ijskoffie te maken heb je niet veel nodig. In het geval van ijsthee is een kan sterke thee de basis. Deze moet volledig afkoelen. Kies een sterke theesmaak. Je kunt natuurlijk kiezen voor Earl Grey, maar ook een groene thee of thee met fruitsmaak is geschikt. Daarnaast heb je ijsklontjes nodig, kruiden – bijvoorbeeld muntblaadjes – en zoetstof zoals suiker of honing én eventueel nog vers fruit nodig. Voor ijskoffie is de basis een kan afgekoelde koffie, daarnaast heb je ijsklontjes, suiker, een scheut melk en eventueel een snuf kaneel nodig.

Ideeën voor het maken van ijsthee

Ga jij zelf ijsthee maken? Lekker! Ontdek hier enkele ideeën voor heerlijke zelfgemaakte ijsthee.

Gewone ijsthee met honing

Een heerlijke ijsthee, zonder poespas, maak je door, om te beginnen, een pot sterke thee te zetten. Welke thee je kiest hangt natuurlijk af van jouw smaak. Voor een typische volle theesmaak ga je voor English breakfast tea of Earl Grey. Vervolgens laat je deze zeer goed afkoelen. Het kan handig zijn, om voor dit doel de koelkast voor korte tijd extra koud te zetten. Haal de thee uit de koelkast en zoet deze met honing (1 eetlepel). Het is tot slot ook leuk om er nog wat stukjes fruit bij te doen of een plakje komkommer.

Coldbrew ijsthee

Een andere manier waarop je zelf ijsthee kunt maken, is met de ‘coldbrew-methode’. Normaal gesproken laat je thee natuurlijk trekken in kokend water. Bij deze methode gebeurt het trekken van de thee in koud water. Je kunt hiervoor theezakjes gebruiken, maar het is ook prima mogelijk om verse losse thee te gebruiken.

Je kunt de losse thee dan in een thee-ei of theezeef doen, maar je kunt de blaadjes ook los in het water gooien. Zet de kan lange tijd (minimaal 8 uur) in de koelkast en gooi het daarna door een zeef. Indien gewenst, kun je de coldbrew nog zoeten met honing of ahornsiroop. Deze ijsthee heeft als voordeel dat het vaak minder bitter is. De bitterheid in thee komt meestal naar voren doordat te heet water gebruikt is.

Groene ijsthee

Ijsthee kun je ook van groene thee maken. Voor dit recept passen we de coldbrew methode toe. De basis voor deze thee is een kan met 1 liter koud water, met daarin takjes munt, schijfjes citroen en wat losse groene thee (of 2 zakjes). Dek de thee af en zet een nacht in de koelkast. Daarna dien je de thee te zeven en vervolgens kun je nog wat honing toevoegen. Serveer deze ijsthee met ijsblokjes en een schijfje citroen.

Iced chai tea latte

Een populaire variatie op de ijskoffie is de iced chai. Gebruik voor een kop iced chai tea latte 6 eetlepels chai tea concentrate of 1 chai tea theezakje. Voeg hier 1 kop melk (amandel, haver, soja, rijst, normale) aan toe en doe er een handvol ijsblokjes bij. Om het te zoeten kun je wat honing, ahornsiroop of kaneel toevoegen.

  1. Gewone ijskoffie

    Gewone ijskoffie maak je van, natuurlijk, koffie. Begin met 400 ml vers gezette koffie en laat deze zeer goed afkoelen in de koelkast. Giet de koude koffie in een grote kan en voeg hier een scheut melk (magere, volle, haver, soja of amandel) aan toe. Doe ook 1 tl (of meer naar smaak) suiker hierbij. Mix vervolgens alles tot een schuimig geheel met een staafmixer of in een blender. Bij het serveren kun je tot slot nog een snufje kaneel of wat cacaopoeder toevoegen.
  2. Chocolade ijskoffie macchiato

    Voor een sterke koffie met een heerlijke chocoladesmaak, kun je deze ijskoffie maken. Vul een glas voor de helft met ijsblokje. Schenk hier melk (naar wens) bij tot 2 cm onder de rand. Voeg daarna een scheutje chocoladesiroop toe en schenk hier tot slot een dubbele espresso bij. Vlak voor het opdienen, kun je nog een beetje melk opschuimen en een laagje schuim op de ijskoffie doen.
  3. Iced cappuccino

    Voor een iced cappuccino, kun je de blender vullen met 150 gram ijsblokjes, 120 ml volle melk, wat suiker en vervolgens hier een dubbele espresso bij schenken. Mix dit een tijdje tot een mooi geheel en schenk in een glas. Indien gewenst kun je de iced cappuccino nog afmaken met slagroom en cacaopoeder.

Zelf ijskoffie maken: de decoratie

Tot slot, kun je voor een zomerse dag je drankjes extra leuk decoreren. Kies voor mooie glazen of kleurrijke bekers, decoratieve items zoals een parasolletje of vlaggetje én natuurlijk een rietje en/of leuke lange lepel. Om je ijskoffie extra feestelijk te maken, kun je er ook wat chocoladesnippers, sprinkles of geschaafde amandeltjes of nootjes overheen doen.

Ga je zelf ijskoffie maken of zelf ijsthee maken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw zelfgemaakte ijsthee of ijskoffie stijlvol te presenteren.