wit kledingrek met gekleurde kleren

Kleding is belangrijk. Door middel van kleding kunnen we uiting geven en laten zien wie we zijn, of hoe we ons voelen. Of je nu een shopaholic bent of niet; iedereen denkt elke ochtend na over welke combinatie op dat moment het beste voelt. En waarschijnlijk omdat het zo persoonlijk is, loert het gevaar al snel te veel kleding te hebben. Shirtjes en jeans stapelen zich op, te zonde om weg te doen en misschien nog handig voor wie weet wanneer. Herken je dit en voel je al langer de behoefte hier iets aan te doen? Ben jij het zat steeds weer te vallen voor goedkoop en gemakkelijk bij de hand? Wij leggen je in acht stappen uit hoe jij jouw perfecte capsule wardrobe kunt samenstellen.

Wil je al langer bewuster omgaan met alle spullen die je hebt en zou willen aanschaffen? Dan is de capsule wardrobe een goed begin en vast iets voor jou! Kijk wat je hebt, waar je lang mee kunt doen en maak de perfecte selectie van jouw kleding zodat je niet meer voor goedkoop gaat staan, maar voor duurzaam en bewust.

Wat is een capsule wardrobe?

Waarschijnlijk gedreven door het hippie-gedachtegoed van de jaren zeventig, bedacht Susie Faux, eigenaar van kledingwinkel Wardrobe in Londen, de wardrobe capsule. Een formule die erop wijst kleding bewust te dragen, denkend aan kwaliteit en wat echt nodig is. Geïnspireerd door dit idee ontwikkelde fashion designer Donna Karan de zogeheten ‘capsule wardrobe collectie’. Het idee?

  • Kleed je voor een langere periode met weinig – rond de dertig kledingstukken.
  • Gebruik alleen favoriete items en koop binnen die periode geen nieuwe kleding.   

De capsule wardrobe werd helemaal populair toen Courtney Carver er een boek over schreef. Nadat zij in financiële schulden kwam en ernstig ziek bleek, ging Carver op zoek naar rust, overzicht en manieren om te besparen. De wardrobe capsule was er daar een van. Zij daagde zichzelf uit drie maanden lang maximaal 33 zorgvuldig uitgekozen kledingstukken te dragen en zich niet te laten verleiden nieuwe kleding te kopen. Dat bleek in plaats van een enorme challenge, een verademing. Dit idee is nu nog steeds een grote inspiratie voor iedereen die op zoek is naar meer ruimte, in huis en hoofd en naar meer overzicht en houvast. Laat je ook inspireren en geniet binnenkort van jouw persoonlijke en bewust gekozen mode-collectie.

De voordelen van de capsule wardrobe

Met deze kledingkast-formule:

  • Creëer je rust in de kast en in je hoofd.
  • Bespaar je naast geld en ruimte ook tijd, want je combinaties zijn al uitgezocht.
  • Heb je echt alleen jouw favoriete items bij elkaar, dus ben je altijd blij met wat je aantrekt.
  • Kun je jouw eigen kledingstijl finetunen, of juist helemaal opnieuw ontdekken.
  • Help je het milieu een handje.

De capsule wardrobe samenstellen in 8 stappen

Volg onderstaand stappenplan voor het samenstellen van jouw perfecte capsule wardrobe.

Stap 1: laat je inspireren door voorgangers van de capsule wardrobe

Bereid je goed voor op deze vorm van consuminderen. De capsule wardrobe slaagt alleen als je er volledig achter staat. Verdiep je ook eens in de zeven tips van Marie Kondo, lees meer over de kledingindustrie en bekijk documentaires over dit onderwerp. Er is genoeg te vinden.

Stap 2: bepaal je persoonlijke doel

Wanneer je een capsule wardrobe gaat samenstellen, zul je steeds met moeilijke keuzes geconfronteerd worden. Je moet bijvoorbeeld gaan kiezen tussen twee geliefde items, of afscheid nemen van iets van vroeger. Dat gaat gemakkelijker als je voor jezelf een doel hebt gesteld:

  • Wil je gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit? Duurzaam in plaats van goedkoop duurkoop?
  • Wil je een duidelijke eigen kledingstijl?
  • Wil je meer rust in je hoofd?

Met een doel in hoofd kun je namelijk makkelijker schrappen.

Stap 3: de kast opruimen

Tijd om alles uit de kast te halen! Gooi alles op een grote hoop. Vergeet niet de rondslingerende items en wat nog in de wasmand ligt. Sokken, ondergoed en sportkleding tellen niet mee. Maak de kast daarna lekker schoon en fris voor de nieuwe capsule collectie.

Stap 4: selecteer jouw favoriete kledingstukken

Wat draag je het meest? Welke spijkerbroek zit het lekkerst? Kijk naar basic shirts die je het liefst onder de dikke wintertrui draagt en het zomertopje waar je altijd als eerste naar grijpt zodra het weer kan. En naast de favoriete feestjurk, hoort ook de pyjamabroek die je dagelijks aantrekt na je werk. Maak ook een selectie voor de seizoenen. Als je dit allemaal hebt gedaan, ben je al heel ver en kun je verder met de capsule wardrobe samenstellen.

Stap 5: een capsule per seizoen

Een capsule wardrobe bestaat uit ongeveer 33 stuks kleding die je voor een bepaalde periode draagt. Je kunt dus het beste per seizoen een capsule wardrobe samenstellen. Het andere seizoen berg je dan ergens anders op. Kies voor zowel zomer als winter een goede jas en een goede selectie schoenen. Denk bijvoorbeeld aan een stel hakken, een paar sneakers en een paar sandalen.

Stap 6: de capsule wardrobe finetunen

Kijk welke combinaties je kunt maken met de items die je hebt geselecteerd. Welke kleuren en welke stijlen kunnen gecombineerd worden? Het is goed om in gedachten te houden dat elk kledingstuk te combineren is met vijf andere items.

Tip! Maak foto’s van de verschillende combinaties en hang deze aan de binnenkant van de kastdeur. Zo hoef je je hoofd niet meer te breken over wat je nu weer aan moet.

Stap 7: voeg nieuwe items toe

Het kan goed zijn dat je erachter komt dat je juist belangrijke kledingstukken mist. Het paar schoenen dat je selecteerde, helpt jou misschien niet meer de hele winter door. Zoek dan naar kwaliteit en laat je niet afschrikken door de hogere prijs. Met kwaliteit doe je veel langer.

Stap 8: de oude kleding weg of bewaren?

Tijd om afscheid te nemen van wat achter is gebleven. De oude, versleten kleding kan in de textielbak, geef kwalitatieve items door aan vrienden of familie, of verkoop ze online. Bewaar kledingstukken waarvan je zeker weet dat die nog van pas komen in de volgende wardrobe capsule.

De capsule wardrobe onderhouden

Wanneer je met een duidelijk doel en met overtuiging bent begonnen aan het samenstellen van de capsule wardrobe, zul je nu waarschijnlijk je hart ophalen aan jouw persoonlijke collectie en aan het overzicht wat je nu aantreft in de kledingkast. Wat een rust en duidelijkheid! Om de capsule zo te houden, moet je wel blijven werken aan je mindset. Laat je niet meer verleiden door aanbiedingen en het idee dat je voor speciale gelegenheden steeds iets nieuws nodig hebt. Zorg goed voor de kleding die je hebt, was niet te veel en stop geen kleding meer in de droger. Dan gaat alles langer mee!

Heb je de smaak te pakken wat betreft het overzicht in de kledingkast? Lees dan meer over ontspullen en minimalisme in huis. Of pak het per ruimte aan en bekijk hoe je schoenen en speelgoed kunt opruimen, de keuken kunt aanpakken of sieraden kunt opbergen. 

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een opgeruimd huis!