Opruimen: schoonmaakgereedschap op zwart-witte vloerkleed naast opbergmanden en zwarte stoel

Kan je jezelf niet motiveren om op te ruimen? Wij geven tips over hoe je opruimen leuker maakt én hoe je je huis structureel opgeruimd houdt! Onze interieurstylisten zijn ervaren opruimers en delen graag hun ervaringen met jou. Profiteer van onze knowhow en word een professional in het organiseren en opruimen van ruimtes. Wij wensen je veel succes en plezier met onze tips voor het opruimen!

De belangrijkste regels om duurzaam orde te creëren

Geloof het of niet, opruimen was nog nooit zo gemakkelijk! Met onze opruimtips wordt het opruimen van de badkamer, keuken, woonkamer en werkplek een fluitje van een cent. Deze vijf basisprincipes zijn het belangrijkst:

 • Zeg vaarwel tegen kleine voorwerpen die je niet meer nodig hebt en die alleen maar liggen te verstoffen in de hoek!
 • Wees consequent bij het opruimen! Eerst sorteren, daarna opbergen en de dozen etiketteren zodat je het makkelijk terug kunt vinden.
 • Belangrijkste regel: alles heeft zijn vaste plaats! Dit zorgt ervoor dat spullen niet meer gaan zwerven. Zet alles gelijk terug op de juiste plek om chaos te voorkomen.
 • Stel wat je vandaag kunt doen niet uit tot morgen! Vervelende klusjes kan je maar beter gelijk doen anders blijf je ertegenaan hikken. Wanneer je het gedaan hebt, geeft dat een voldaan gevoel.
 • Niet alleen wanorde veroorzaakt chaos in huis, maar ook vuil. Regelmatig schoonmaken is daarom belangrijk om de orde te bewaren en je thuis te voelen.

Goed opruimen: de do’s en dont’s

Om het opruimen van je huis succesvol te laten verlopen, raden we aan om het stap voor stap, ruimte voor ruimte, aan te pakken. Wanneer je alles tegelijk gaat doen, verlies je het overzicht. Stel jezelf een realistisch doel aan het begin van de dag en neem je tijd. Een gezellig muziekje op de achtergrond helpt ook!

Neem afscheid van spullen die je niet meer gebruikt. Ook van de spullen waarvan je denkt dat je ze misschien ooit nog gaat gebruiken. Deze spullen ga je namelijk nooit meer gebruiken.

Spullen die waarde hebben, kan je verkopen via marktplaats of een rommelmarkt. Zo hou je er ook nog een zakcentje aan over.
Beschouw het niet als een vervelende klus. Opruimen gaat juist zorgen voor geluk en een opgeruimd huis! Hou die gedachten vast wanneer je aan de slag gaat.

Zo kan je jezelf motiveren om op te ruimen…

Voordat je begint met opruimen, moet je waarschijnlijk eerst de motivatie vinden. Maar als je eenmaal bezig bent, ben je niet meer te stoppen. Niemand verwacht dat je het hele huis in een mum van tijd op orde brengt en schoonmaakt. Kleine stappen leiden ook tot een goed resultaat. Het doel is om permanente orde te creëren. Maak het jezelf gezellig met een kopje koffie en je favoriete muziekje op de achtergrond.

Alles in één oogopslag – onze opruim-checklist

 • Wil je jezelf trakteren op iets nieuws? Maak er eerst plaats voor! Spreek met jezelf af dat er pas iets in het huis mag komen, wanneer er iets uit gegaan is.
 • Stel jezelf dagelijks doelen die je zonder stress kunt bereiken!
 • Wees consequent en gooi alles weg wat je al jaren niet gebruikt, wat versleten is en waar je niets meer aan hebt.
 • Kleine spullen, meubels en kleding hoef je niet weg te gooien. Geef ze weg aan stichtingen of de kringloop, of verkoop ze op een online platform.
 • Zorg ervoor dat alle spullen in huis hun vaste plaats krijgen!
 • Om jezelf tijd te besparen, kan je spullen het beste direct opruimen: zet vuile kopjes gelijk in de afwasmachine, gooi vuile kleren in de wasmand en zet schoenen in de schoenenkast.
 • Extra tip: 10 minuten schoonmaken per dag bespaart je de vervelende grote schoonmaak in het weekend!

De mooiste opbergmogelijkheden

Zo, jij kan aan de slag met onze opruimtips! Heb je nog opbergmogelijkheden nodig? Bij Westwing vind je handige manden, rekken, ladekasten, dozen en meer. Opruimen maar!