kleding op een rek

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Deze toepasselijke quote heb je vast vaker gehoord. En niet voor niets, het klopt namelijk! Ontspullen is niet alleen nuttig maar ook nog eens heel goed voor je gezondheid. Een rommelige omgeving kost namelijk stiekem best wel veel energie en geeft stress. Als je de rommel ziet wordt je er steeds aan herinnerd dat je aan de slag moet. En zolang je dat niet doet, blijf je daar last van houden. Als je dit herkent dan wordt het hoog tijd om aan de slag te gaan met het ontspullen van je huis. Met onze tips voor het ontspullen creëer je uiteindelijk rust en overzicht. In je huis en in je hoofd!

De verschillen tussen opruimen, minimaliseren en ontspullen

Ontspullen en minimaliseren gaat nog een stapje verder dan alleen opruimen. Bij ontspullen is het doel om spullen weg te doen met als doel om minder te bezitten. Want zeg nou eerlijk? Heb je écht alle spullen nodig die in je huis staan? Bij minimaliseren is het doel om minder spullen te bezitten. Je denkt bewust na over de spullen waar je van blij van wordt, die je koopt en waar jij je energie aan wilt geven.

Waarom ontspullen en minimaliseren zo goed is

Hebben we je hierboven nog niet genoeg overtuigd om aan de slag te gaan? Nog meer goede redenen te starten met ontspullen en minimaliseren want in een goed opgeruimd huis…

  • kun je lekker relaxen.
  • is schoonmaken een eitje.
  • kun je op ieder moment van de dag onverwacht bezoek ontvangen

Daarnaast is het ook gewoon fijn om je te omringen met spullen waar je van houdt, die je blij maken en inspireren. En met het verkopen van je spullen kun je natuurlijk ook een een extra zakcentje verdienen!

Stappenplan voor het ontspullen van je huis

Je huis ontspullen hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Dankzij de praktische ontspul tips in ons stappenplan heb je in vijf stappen een opgeruimd huis.

Stap 1: maak het opruimen leuk

Door het opruimen vooral gezellig en leuk te maken ben je extra gemotiveerd en zul je zien dat je opruimklus in mum van tijd geklaard is. Schenk iets lekkers te drinken in en zorg voor een goede sfeer door middel van je favoriete muziek of een boeiende podcast. Zo is de eerste stap voor het opruimen gezet! Je kunt natuurlijk ook om hulp vragen, niet alleen heel gezellig maar ook heel praktisch. Je beste vriendin of je zus bekijken jouw spullen tenslotte niet door een roze bril en dat helpt heel goed bij het minimaliseren en ontspullen. Klaar? Beloon jezelf met iets leuks of lekkers!

Stap 2: begin met een kleine ruimte in huis

We adviseren je om niet direct met de zolder te beginnen, ook al is dat misschien wel de ruimte waar jij je het meest aan ergert. Je kunt beter starten met een kleine ruimte zoals bijvoorbeeld je kledingkast, de voorraadkast, de badkamer, de keuken of het speelgoed van je kinderen. Op deze plekken is de opruimklus vrij snel geklaard en heb je snel resultaat. Het is eigenlijk een nuttige warming-up voor het echte werk!

Stap 3: hou het overzichtelijk

Stel, je zolder is een onoverzichtelijke puinhoop en je ziet door de bomen het bos niet meer. Je weet gewoon niet waar je moet beginnen. Wat je dan kunt doen is de ruimte in stukjes verdelen en per deel beginnen met het opruimen van de zolder. Je zult zien dat als je eenmaal begint de smaak snel te pakken krijgt. Als je iedere dag een deeltje doet dan heb je binnen een week tijd een opgeruimde zolder! Deze tactiek kun je natuurlijk ook gebruiken voor andere ruimtes in je huis.

Stap 4: hou alleen de spullen waar je blij van wordt

Vind je het moeilijk om te ontspullen en spullen weg te doen? Dan hebben wij dé tip om dat voor eens en altijd makkelijk te maken: omring je alleen met spullen waar je blij van wordt en die je een goed gevoel geven. Dat kunnen spullen zijn die het leven makkelijker maken,  die je regelmatig gebruikt of die je inspireren. Neem de tijd en bedenk tijdens het opruimen bij alles wat door je handen gaat of je er een goed gevoel bij hebt. Niet? Dan kan het weg. Zo beslis je bewust met welke spullen jij je wilt omgeven. Als je tijdens het ontspullen dingen tegen komt die je een jaar lang niet hebt gebruik, dan kun je ze gerust weg doen. Rommel gooi of geef je dus weg. Maar wat is rommel eigenlijk?

  • spullen die stuk of versleten zijn.
  • spullen die in de weg staan en die je eigenlijk makkelijk kunt missen.
  • dingen die je niet meer gebruikt.
  • spullen waar je niet blij van wordt, die energie kosten en die een negatieve invloed op je humeur hebben.

Wat jou hierbij ook goed kan helpen is de KonMarie methode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Zij ontwikkelde een speciale methode waarmee opruimen geen vervelend klusje is maar juist een ritueel waarvan je je beter gaat voelen.

Stap 5: hou je huis opgeruimd

Je bent alweer toe aan de laatste stap! Je huis voor altijd ontspult en opgeruimd houden! Deze laatste stap is misschien wel de grootste uitdaging. Maar met deze vier ontspullen-voor-altijd-tips gaat dat je zeker lukken.

Opruimen om te ontspullen!

1. Alle opgeruimde plekken houd je regelmatig bij

Dit is de eerste stap om je ontspulde huis ook daadwerkelijk netjes te houden. Loop regelmatig alle kamers en kasten na om te voorkomen dat ze weer slordig worden. Gooi spullen weg die je niet meer gebruikt en zet alles op zijn plek. Omdat je de grote opruimklus al geklaard hebt, kun je deze opruimsessies gemakkelijk in tien minuten doen. Dit geldt natuurlijk ook voor de ruimtes búiten je huis, zoals de schuur.

2. Een vaste plek voor al je spullen

Een vaste opbergplek voor al je spullen zorgt ervoor dat je ze makkelijk kunt opruimen en ook weer snel terug vindt als je ze nodig hebt. Vind je het lastig om een vaste plek te bedenken? Onze tip: doe dat op een logische plek namelijk de plek waar je deze spullen het meest gebruikt.

3. Wees kritisch

In je opgeruimde huis zul je kritisch moeten zijn op de spullen die je huis binnenkomen. Dat is namelijk zonder dat je het direct door hebt, zo gebeurt! Denk aan folders, gratis weggevers en allerlei spaarkaarten- en zegels voor dingen die je niet eens echt nodig hebt. Rommel voorkomen is altijd beter dan weer helemaal opnieuw beginnen opruimen. Wees daarom echt kritisch en vraag je af of spullen daadwerkelijk nuttig zijn of toekomstige rommel zijn. Hierbij kunnen de tips bij stap vier –hou alleen de spullen waar je blij van wordt- je ook goed op weg helpen.

4. Maak een opruimdoos

Kom je tijdens je korte opruimsessies spullen tegen die je niet meer gebruikt en bijvoorbeeld aan de kringloop wilt geven? Zorg er dan voor dat er in huis een doos of bak klaar staat waar jij deze spullen in kunt doen. Hier leg je alle spullen in die je niet meer in huis wilt hebben. Is de doos vol? Dan kun je ‘m in één keer naar de kringloop brengen en ben jij van de rommel af.

Meer lezen over het opruimen van je huis? Lees ook het artikel Opruimen – de ultieme checklist voor het opruimen van je huis.

Nu kan je aan de slag met onze tips om te ontspullen! Heb je nog opbergmogelijkheden nodig? Bij Westwing vind je handige manden, rekken, ladekasten, dozen en meer. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een opgeruimd huis!