Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Houten voorraadkast met glazen potten met kruiden

Een voorraadkast is ideaal voor het opbergen van voedsel en keukenapparatuur. Een zeer nuttige ruimte – mits je het goed inricht. Of het nu in de keuken is, in de bijkeuken of als extra kamer: onze gids vertelt je waar je op moet letten bij het inrichten van de voorraad en wat absoluut niet mag ontbreken. Laat je inspireren door de nuttige tips en ideeën van onze interieurexperts!

Vooraf: hier dien je rekening mee te houden

Is er nog een kamer over die je zou kunnen ombouwen tot een voorraad kast? Dat is handig! Voor dat je dit in gebruik neemt als een voorraadkast, zijn er een paar dingen die je moet controleren. Anders kan je voor onverwachte verrassingen komen te staan: de deur kan niet helemaal geopend worden, de toegang tot de plank is geblokkeerd of de opslagruimte is over het algemeen gewoon te klein.

4x tips voor het creëren van een voorraadkast

 1. Kamer

  Let bij de keuze van de kamer op de locatie in het huis. Dit is in het beste geval in de buurt van de keuken. Het is meestal klein, maar moet gemakkelijk toegang bieden voor planken en dergelijke. Als de planken tot aan het plafond komen, moet er rekening mee worden gehouden dat er een ladder nodig is.
 2. Deur

  Omdat de voorraadkast toch al een kleine kamer is, mag de deur geen extra ruimte innemen. Een schuifdeur of een deur die naar buiten opent, niet naar binnen, is ideaal.
 3. Verlichting

  De pantry is meestal raamloos, dus de verlichting is des te belangrijker. Het is het beste als de ruimte spotjes heeft of de mogelijkheid om spots te installeren die u flexibel kunt uitlijnen. De schakelaar moet in de buurt van de deur zitten, zodat je niet lang in het donker hoeft te tasten.
 4. Luchtvochtigheid

  Om ervoor te zorgen dat het voedsel lang meegaat, zijn de juiste temperatuur en luchtvochtigheid van cruciaal belang. Als de ruimte niet over een natuurlijke ventilatie beschikt, is een apparaat nodig dat de luchtlagen mengt en zo de temperatuur in balans brengt. Bij een hoge luchtvochtigheid kan een elektrische ontvochtiger hulp bieden.

Het inrichten van een voorraadkast

Net als bij het opruimen van je huis is het belangrijk om te bedenken wat je nodig hebt voor het inrichten van je voorraadkast en wat je er gaat opbergen. Rust de pantry bijvoorbeeld uit met de juiste containers, planken en voedsel. Welke kast moet je zo neerzetten dat alles wat je nodig hebt bij de hand is? Welke containers bewaren welke voedingsmiddelen?

Planken voor de voorraad

De perfecte ruimte voor goed gevulde benodigdheden: praktische en mooie rekken. Met de van de vloer tot aan het plafond gevulde ruimte met rekken, kan de kleine ruimte voor opslag optimaal benut worden. Als de voorraadkast hiervoor ruimte biedt, rust dan de kasten uit met een vast ingebouwde ladder. Is dit niet voldoende, zorg dan voor een opvouwbare trapladder. Om ze niet voor niets op te zetten, zijn glazen leggers ideaal. Deze laten meteen zien wat er op staat.

Trapsgewijze schappen die niet te diep zijn, zijn ideaal voor etenswaren en kleine artikelen. Zo kunnen de levensmiddelen in één oogopslag worden gevonden zonder dat de verpakkingen hoeven te worden opgetild. Voor elektronische apparaten zoals magnetrons en keukenaparatuur heb je een stevige kast met diepe planken nodig. Meubels van multiplex zijn stabiel; modellen van massief hout en metaal zien er beter uit.

Tip: houd rekening met de beschikbare ruimte en de plafonds bij het opstellen van de provisiekast. Om hier gebruik van te maken kunnen verschillende soorten rekken en hoogtes met elkaar worden gecombineerd.

Waar bewaar je welke producten?

Maak onderscheid tussen voorwerpen en voedsel die direct kunnen worden opgeslagen of moeten worden overgeheveld naar potten. De eerste categorie omvat conserven, maar ook havermout, noten en houdbare melk. Pas wanneer deze geopend zijn, moeten ze bewaard worden in luchtdichte containers of potten. Bewaar verse levensmiddelen zoals groenten en fruit in opengewerkte manden en voedseldozen. Als aardappelen in het donker bewaart worden zullen ze langer goed blijven en langzamer ontkiemen.

Praktisch en esthetisch: glazen verpakkingen voor suiker, muesli, noten en nog veel meer. Het ziet er modern uit en je ziet direct de inhoud. Als dat niet genoeg is: label de container of maak een label met touw en karton.

Tip: zwarte keramische opbergdozen hebben een stakke uitstraling. Bewaarglazen met deksels in roségoud of perzikkleurig glas zien er iets vrouwelijker uit. Wie zegt dat een voorraadkast niet stijlvol kan zijn? Mensen die van natuurlijke materialen houden zullen de voorkeur geven aan klassieke, transparante of gemetselde potten. Zet de potten vervolgens op minimalistische standen en wandrekken: hierbij komt functionaliteit op de eerste plaats.

Gebruik vrije wandvlakken

Versier vrije wandzones met een voorraadlijst die de bestaande en vereiste voorraden laat zien. Dit inspireert geeft direct inspiratie voor een gerecht of ideeën voor het aanvullen van de volgende boodschappenlijst. Daarnaast kunnen ook familiekalenders, kookschorten en pannenlappen worden opgehangen.

Wijnliefhebbers gebruiken muren voor de opslag van wijn in een chique wijnrek. Als de ruimte eronder voor andere doeleinden wordt gebruikt kies dan voor een metalen plank met wandophanging. De metalen structuur ziet er luchtig uit en geeft de pantry een industriële look! Of zet een wijnrek op met houten planken.

Tip: een multi inzetbaar wandrek? Een wijnrek dat niet alleen de beste wijnen laat zien, maar ook de mooiste glazen?

Deze voedingsmiddelen horen thuis in de voorraadkast

De klassiekers in de bijkeuken zijn droge producten zoals suiker en meel, maar ook vers voedsel zoals groenten en fruit. Dit heeft echter alleen betrekking op voedingsmiddelen die niet gekoeld hoeven te worden. Appels, peren of uien kunnen perfect worden bewaard in de voorraadkast. Het is beter om aardbeien, kiwi’s of wortelen in de koelkast te bewaren.

Om op elk moment een schotel op tafel te kunnen toveren, moet de voorraadkast vooral voorzien zijn van de basis. Dit zijn onder andere kruiden, zout, suiker en olie, die gebruikt worden bij het bakken en koken. Populaire gerechten kunnen worden gemaakt met peulvruchten, graanproducten zoals pasta en rijst of aardappelen. Voor een snel ontbijt zijn havermout en houdbare melk belangrijke ingrediënten.

Bedenk van tevoren welke voedingsmiddelen vaak in je keuken worden gebruikt en vul ze regelmatig aan. Ook voor het toetje mag het niet ontbreken aan bak ingrediënten zoals meel, eieren en cacao. Essentieel zijn conserven zoals jam, perziken, ananas, chutneys en gelei.

Sorteer voedsel

Bewaar levensmiddelen en alledaagse voorwerpen zoals keukengerei in verschillende compartimenten. Het is handig om de producten die vaak worden gebruikt tegenover de deur en op ooghoogte te plaatsen. Sorteer ook de voorraadkast op het gebied van: snacks, koken en bakken. Richt het zo in dat bederfelijke producten en producten met een bijna-verouderingsdatum niet over het hoofd worden gezien. De drankjes, het keukengerei en de apparatuur moeten vanwege het gewicht onderin worden geplaatst.

Onze top tips voor het inrichten van de pantry in een oogopslag

 1. Het beste wat je kunt doen bij het organiseren van je voorraadkast is een lijst bijhouden van dingen die je al hebt en dingen die je nog nodig hebt. Je kunt de lijst dan gebruiken om na te denken over wat je deze week met deze ingrediënten kunt koken. Zo kan alles op tijd gebruikt worden en vergeet je niets meer!
 2. Houd de dingen die je vaak nodig hebt om te koken en te bakken binnen handbereik. Dit bespaart vervelende zoekopdrachten en zorgt ook voor meer orde in de voorraadkast.
 3. Zet voedsel naar achter met een langere houdbaarheidsdatum. Hierdoor wordt eerst het eten geconsumeerd dat snel over datum gaat. Goed voor je portemonnee en het milieu!
 4. Kies altijd voor de opslagbakken die “voedselveilig” zijn. Deze hebben geen schadelijke effecten op het voedsel of veranderen de smaak of het aroma van het voedsel niet.
 5. Regelmatig uitmesten en schoonmaken is een absolute must! Want ook in gesloten bakken kunnen kleine beestjes nestelen. Daarnaast ziet het totaalbeeld er ook nog eens netjes uit als er geen kruimels, uienschillen etc. aanwezig zijn.

Wij wensen je alvast veel succes met het inrichten van je voorraadkast! Heb je de smaak van het opruimen te pakken? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een opgeruimd huis!