Bruiloft aan zee accessoires op schaal en beige tegels voor blauwe zee

Wie droomt er niet van? Met de voeten in het zand en de wind in de haren elkaar het ja-woord geven. Een bruiloft aan zee is de meeste romantische manier om de liefde te vereeuwigen. De zee zorgt voor een gevoel van rust, ontspanning en vakantie. Maar hoe organiseer je zo’n bruiloft? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Hoe organiseer je een bruiloft op het strand?

Ga jij trouwen op het strand? Wauw, wat bijzonder en speciaal! Er zijn wel een aantal dingen waar je aan moet denken wanneer je je trouwdag aan zee aan het voorbereiden bent. Een bruiloft aan zee vraagt om de nodige planning. Voor een onvergetelijke dag houd je minimaal rekening met de volgende zaken.

Officiële trouwlocatie

Misschien wel het belangrijkste van alles, zorg ervoor dat het een officiële trouwlocatie betreft als je hier voor de wet wil gaan trouwen. De locatie dient dan namelijk door de gemeente benoemd te zijn. Als je alleen de ceremonie hier wilt vieren en op een ander moment voor de wet trouwt, is het geen probleem. Je kunt dan altijd een trouwambtenaar op locatie huren.

Dit is anders als je kiest voor een bruiloft aan zee in het buitenland. Het is hier niet zomaar mogelijk om op elk strand een bruiloft te organiseren. Op sommige stranden is dit namelijk verboden. Belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn en op welke stranden je kunt trouwen om teleurstellingen te voorkomen.

Bruiloft aan zee: locatie

Hierna komt het regelen van de locatie. De locatie is een belangrijk aspect als je gaat voor een bruiloft aan zee. Zeker wanneer er wordt gekozen voor een bruiloft in het buitenland kan het lastig zijn om een goede locatie te vinden. Schakel eventueel een weddingplanner in die de bestemming goed kent, hij of zij weet meestal de speciale plekjes te vinden. Regel je het liever zelf? Zorg dan voor een Engelssprekende contactpersoon, zodat je in elk geval goed kunt communiceren met elkaar.

Let er daarnaast op dat de locatie die je kiest goed bereikbaar is. Denk hierbij aan verharde strandopgangen voor mensen die slecht ter been zijn, maar ook over de ligging van nabijgelegen hotel/overnachtingslocaties voor de gasten.

Een ander punt is om navraag te doen bij de locatie over eventuele mogelijkheden voor eigen catering en het gebruik van eigen decoratie. Afhankelijk van je wensen en eventueel het thema van de bruiloft, is het fijn om te weten of dit mogelijk is.

Bruiloft aan zee: timing

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar begin ruim op tijd met het organiseren van een bruiloft aan zee. De tijd vliegt voorbij. Zeker wanneer je kiest voor een bruiloft in het buitenland is dit extreem belangrijk. Wanneer wil je gaan trouwen? Ga voor een bruiloft in de lente of in het begin of einde van de zomer.

Vooral in het buitenland is deze periode een aanrader. Deze maanden zorgen niet alleen voor een prachtige zonsondergang, de temperatuur is ook aangenamer dan in de zomer. Bovendien is het in de zomermaanden zoals juli en augustus erg druk. Indien je wel in juli of augustus wilt gaan trouwen, kies dan voor een kleiner strand waar het rustiger is.

Hoeveel gasten nodig je uit? Indien er gekozen wordt voor een bruiloft aan zee in het buitenland wordt het vaak klein(er) gevierd, met een intieme groep vrienden en familie. Houd ook rekening met de officiële reisdocumenten van de gasten.

Bruiloft aan zee: het weer

Een bruiloft aan zee vindt vrijwel altijd in het voorjaar of de zomer plaats. Niet alleen vanwege het weer, maar in de wintermaanden zijn ook veel Beach clubs en strandpaviljoens gesloten. Houd rekening met het weer, want het Nederlandse weer is erg onvoorspelbaar. Op de mooiste dag van je leven wil je je hier geen zorgen over maken. Zoek daarom een strandtent waarbij je zowel binnen als buiten een feestje kan geven. Of zoek een alternatieve locatie in de buurt waar het feest kan doorgaan. Zo heb je altijd uitwijkmogelijkheden. Let ook op de privacy die de locatie biedt, zeker ten opzichte van andere strandbezoekers. Kijk of het mogelijk is om een privéterrein af te huren, zodat jullie je eigen gang kunnen gaan.

Kies je voor een strand in het buitenland? Kies dan ook zorgvuldig de locatie uit, waarbij je let op het weer. Het is altijd fijn om te weten dat er binnen of half overdekt ook mogelijkheden zijn als het nodig is. De kans op slecht weer is rondom het middellandse zeegebied misschien aanzienlijk minder, maar je weet het nooit. Je wil niet voor verassingen komen te staan.

Bruiloft aan zee: dresscode

Vergeet ook niet om een fotograaf te regelen en benoem op de uitnodigen de dresscode van de dag. Ga jij voor een bohemian bruiloft of houd je het liever wat rustiger? Benoem hier het thema van je bruiloft, zodat je gasten weten wat ze kunnen verwachten. Laat dit ook terug komen in de decoratie. Met de juiste aankleding van een bruiloft aan zee versterk je het vakantiegevoel en zorg je voor een ontspannen sfeer. Linnen tafelkleden, vuurkorven, palmbomen, bloemslingers, fakkels, veel kussens en lampionnen zijn de basis ingrediënten voor een bruiloft aan zee. En voor het ja-woord kan je een romantisch prieel op het strand zetten dat je aankleedt met bloemen en dunnen stoffen die wapperen in de wind.

Over de dresscode gesproken, verwelkom je gasten met een mand met slippers in alle maten. Ook leuk: hang een naamkaartje aan de slippers met een persoonlijke boodschap erop. Let op: je hoeft echt niet precies de juiste maat te weten van elke gast, vaak regelt zich dat wel vanzelf onderling. Niets zo heerlijk om de slippers uit te doen en met blote voeten in het zand te kunnen lopen. Bovendien creëer je hiermee direct een ontspannen sfeer. De hakken mogen uit, de slippers mogen aan! Zorg ervoor dat je gasten hun chique schoenen en pumps ergens kunnen stallen om vervolgens op slippers verder te gaan. Klein detail: zorg voor strandborstels of kwastjes zodat je gasten het zand op het einde van de avond van hun voeten kunnen halen.

Tot slot hebben we nog een paar leuke dresscode-ideeën voor je bruiloft zodat iedereen zich op z’n gemak voelt.

 1. Ibiza

  Lange jurken, bloemkransen, blote voeten en kleurrijke sieraden. Met Ibiza als dresscode weet je zeker dat er een ontspannen sfeer hangt op je bruiloft.

 2. Bohemian chic

  Wil je liever een iets formelere dresscode? Ga dan voor bohemian chic. Ook deze dresscode straalt een relaxte vibe uit, maar is net iets officiëler dan de Ibiza look.

 3. Tropical

  Een tropische dresscode is iets sensueler dan de voorgaande dresscodes. Verwacht cocktailjurkjes, korte broeken en Hawaiibloesjes. Tip: maak van de uitnodiging een ‘ticket to the tropics’.

 4. Maritiem

  Schip ahoi! Ook een maritieme dresscode past bij een bruiloft aan zee! Misschien dat die grappige oom in een matrozenpak komt, maar de overige gasten zullen zich kleden in blauw-witte strepen, linnen bloesjes, nette bootschoenen en navy jurkjes.

Trouwen op het strand in Nederland of in het buitenland

Ben je er zeker van dat je een bruiloft aan zee wil, maar weet je niet of je dit nu in Nederland wil vieren of in het buitenland? Trouwen in het buitenland vraagt niet alleen meer voorbereidingswerk, maar ook meer regelwerk en organisatie dan een bruiloft in Nederland.

Zo is het van belang dat je samenwerkt met betrouwbare leveranciers in het buitenland en dat je het papierwerk juist regelt. Van tevoren ga je in ondertrouw en eenmaal op bestemming check je bij de ambassade de regels van het land van bestemming.

Belangrijke andere aspecten waar je rekening mee moet houden voor trouwen in het buitenland zijn:

 • Zorg op tijd dat al het papierwerk geregeld is.
 • Zorg ervoor dat je de regels, gebruiken en gewoonten van het land van bestemming kent (en check dit eventueel bij de ambassade op moment van aankomt).
 • Stuur zo vroeg nodig de save the date of uitnodigingen toe .
 • Leg het vervoer van jullie gasten en jezelf tijdig vast.
 • Boek tijdig de overnachtingslocatie (zowel voor jullie als voor je gasten).
 • Natuurlijk het belangrijkste, maar boek ook op tijd (het liefste gelijktijdig als de accommodatie) de huwelijkslocatie.
 • Je bent en blijft vraagbaak tot de bruiloft plaats zal vinden, je gasten zullen verschillende vragen stellen over alles. Wees hierop voorbereid.

Nadat jullie getrouwd zijn:

 • Zorg ervoor dat jullie huwelijk in Nederland wordt erkend (het huwelijk moet worden geregistreerd voor de Nederlandse wet)
 • Geef bij instanties door dat jullie getrouwd zijn, inclusief eventueel je nieuwe naam.

De mooiste trouwlocaties aan zee

Wie een ongedwongen bruiloft wil, kiest voor een bruiloft aan zee. Door de zomerse sfeer van het strand, voelt iedereen zich ontspannen en vrolijk. Met een kustlijn van zo’n 500 kilometer, biedt Nederland genoeg plekken om te trouwen op het strand.

Of je nu wilt trouwen in Zandvoort, Noordwijk, Wijk aan Zee of Zeeland – de Nederlandse kustlijn biedt voldoende trouwlocaties aan zee. Kiezen jullie voor het buitenland? Denk hierbij aan Aruba, Curaçao, de Seychellen, Spanje, Ibiza, Italië, Portugal of een van de Griekse Eilanden. Ook andere plekken zoals de Canarische eilanden, Cypruss, Costa Blanca en Andalusië zijn geschikte plekken voor een bruiloft aan zee. Er is vanalles mogelijk, de wereld ligt letterlijk aan jullie voeten.

Je kunt natuurlijk pal op het strand aan zee trouwen, maar denk ook eens aan andere locaties in de buurt van de zee. Wat dacht je van en locatie in de duinen of een locatie gelegen tussen de rotsen of op een rots. Er zijn zelfs speciale rotsstranden. Ook zijn er veel verschillende trouwlocaties mogelijk als je gaat voor een bruiloft aan zee. Kies voor een strandpaviljoen of ‘Beach house’ vlak aan het strand. Of ga voor een kasteelachtig buitenhuis of een locatie waarbij je de mogelijkheid hebt om ook een rondvaartboot te huren. Tot slot zijn er ook nog boerderijen gelegen aan het water, waarbij je een mooie combinatie hebt van authenticiteit en een strandpark. Kortom een bruiloft aan zee biedt veel mogelijkheden!

Organiseer jij binnenkort een vrijgezellenfeest voor hem of voor haar? Onze experts delen verschillende tips om er een onvergetelijk vrijgezellenfeest van te maken. Een locatie zoals het strand is trouwens ook zeer geschikt voor het vieren van een huwelijksjubileum zoals een koperen, zilveren, gouden of diamanten huwelijk. Genoeg inspiratie en tips voor een onvergetelijk feest. Heel veel plezier met organiseren!

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om van de mooiste dag van je leven op het strand te genieten.