Ontdek onze interieur sale -70%!

Bruidspaar an water

Wie droomt er niet van? Met de voeten in het zand en de wind in de haren elkaar het ja-woord geven. Een bruiloft aan zee is de meeste romantische manier om de liefde te vereeuwigen. Met een kustlijn van zo’n 500 kilometer, biedt Nederland genoeg plekken om te trouwen op het strand. Onze experts delen tips om van jouw bruiloft aan zee een onvergetelijke dag te maken.

Trouwen op het strand: de ultieme droom

Wie een ongedwongen bruiloft wil, kiest voor een bruiloft aan zee. Door de zomerse sfeer van het strand, voelt iedereen zich ontspannen en vrolijk. Of je nu wilt trouwen in Zandvoort, Noordwijk, Wijk aan Zee of Zeeland – de Nederlandse kustlijn biedt voldoende trouwlocaties aan zee. Daarvoor hoef je echt niet naar Ibiza! Sterker nog, met de juiste aankleding beleef je die ultieme Ibiza wedding gewoon aan de Nederlandse kust. Een bruiloft aan zee vraagt wel om de nodige voorbereiding. Wij geven je een paar tips.

Tips voor een bruiloft aan zee

Ga jij trouwen op het strand? Fantastisch! Er zijn wel een aantal dingen waar je aan moet denken wanneer je je trouwdag aan het voorbereiden bent. Wij geven je een handige checklist:

  • Het weer

Tja, met het Hollandse weer weet je het nooit. Zon, regen, wind… alles is mogelijk, ook wanneer je in hartje zomer trouwt. Zeker wanneer jouw trouwlocatie aan het strand is, moet je rekening houden met alle weersomstandigheden. Om de mooiste dag van je leven niet in het water te laten lopen, is het belangrijk om een strandtent te zoeken waarbij je zowel binnen als buiten een feestje kan geven. Zo heb je altijd uitwijkmogelijkheden.

  • Kledingvoorschriften

Ook de kledingvoorschriften voor een strandhuwelijk zijn heel belangrijk. Vermeld op de uitnodiging dat gasten naast hun zwemkleding en badlakens, ook een warme trui mee moeten nemen voor als het ’s avonds afkoelt aan de kust.

  • Officiële trouwlocatie

Niet elke strandtent is een officiële trouwlocatie. Vaak kan de locatiehouder jou vertellen of er getrouwd mag worden op die plek en anders kan je het bij het gemeentehuis navragen.

  • Spelletjes

Zeker wanneer er kinderen op je bruiloft komen, is het leuk om te trouwen op het strand. De kinderen kunnen zich dan de hele dag vermaken in het zand en in zee. Zorg voor voldoende spelletjes en sportspullen zodat de kleintjes zich de hele dag vermaken.

  • Strandactiviteiten

Wanneer je trouwt op het strand is het leuk om de gasten overdag te vermaken met leuke strandactiviteiten. Denk aan surfen, blowkarten, beachvvolleybal of het naspelen van Expeditie Robinson. Vaak biedt de strandtent zelf ook strandactiviteiten aan en anders kan je daar bedrijven voor inhuren.

  • Eten

Lange, statig gedekte tafels passen niet bij een strandbruiloft. Ga in plaats daarvan voor een barbecue met buffet. De gasten kunnen dan zelf hun eten pakken en gaan zitten waar ze willen. Dit past helemaal bij de informele sfeer van bruiloft aan zee.

DIY-tip: mand met slippers

Als je gaat trouwen aan zee is het leuk wanneer je je gasten verwelkomt met een mand met slippers in alle maten. Hiermee creëer je gelijk een ontspannen sfeer. De hakken mogen uit, de slippers mogen aan! Ook leuk: hang een naamkaartje aan de slippers met een persoonlijke boodschap erop. Let op: je hoeft echt niet precies de juiste maat te weten van elke gast, vaak regelt zich dat wel vanzelf onderling.

De aankleding van een bruiloft aan zee

Met de juiste aankleding van een bruiloft aan zee versterk je de informele, ontspannen sfeer. Linnen tafelkleden, vuurkorven, palmbomen, bloemslingers, fakkels, veel kussens en lampionnen zijn de basisingrediënten voor een bruiloft aan zee. En voor het ja-woord kan je een romantisch prieel op het strand zetten dat je aankleedt met bloemen en dunnen stoffen die wapperen in de wind.

Dresscode-ideeën voor een bruiloft aan zee

Tot slot hebben we nog een paar leuke dresscode-ideeën voor je bruiloft zodat iedereen zich op z’n gemak voelt.

  1. Ibiza: lange jurken, bloemkransen, blote voeten en kleurrijke sieraden. Met Ibiza als dresscode weet je zeker dat er een ontspannen sfeer hangt op je bruiloft.
  2. Bohemian chic: wil je liever een iets formelere dresscode? Ga dan voor bohemian chic. Ook deze dresscode straalt een relaxte vibe uit, maar is net iets officiëler dan de Ibiza look.
  3. Tropical: een tropische dresscode is iets sensueler dan de voorgaande dresscodes. Verwacht cocktailjurkjes, korte broeken en Hawaiibloesjes. Tip: maak van de uitnodiging een ‘ticket to the tropics’, daarmee is de toon gelijk gezet.
  4. Maritiem: schip ahoi! Ook een maritieme dresscode past bij een bruiloft aan zee! Misschien dat die grappige oom in een matrozenpak komt, maar de overige gasten zullen zich kleden in blauw-witte strepen, linnen bloesjes, nette bootschoenen en navy jurkjes.

Op zoek naar meer inspiratie? Bij WestwingNow vind je alles voor de aankleding van jouw bruiloft aan zee.