Persoonlijke verzorging

Onder persoonlijke verzorging verstaan we alles dat te maken heeft met het verzorgen van jezelf. Denk hierbij aan lichaams- en gezichtsverzorging, mondhygiëne (het flossen van je tanden of de tanden witter maken), wenkbrauw epileren of verven, verzorging van hand en nagel (manicure en pedicure), maar ook het haar, make-up, kleding en schoenen horen hierbij.

De definitie van persoonlijke verzorging

Persoonlijke verzorging is het schoonhouden en het verzorgen van het lichaam. Dit is zeer uiteenlopend en bevat dan ook verschillende soorten verzorging. In de categorie persoonlijke verzorging vind je een heleboel artikels om zelf aan de slag te gaan met het verzorgen van jouw lijf.

 

Het lichaam verzorgen

Onder lichaamsverzorging verstaan we het reinigen, voeden en verzorgen van de huid. Elk huidtype heeft een andere verzorging nodig. Een ding is zeker: elke huid heeft behoefte aan reiniging, voeding en verzorging.

De handen verzorgen

Onze handen en nek mogen niet worden vergeten als het gaat om persoonlijke verzorging. Er wordt niet voor niets gezegd dat handen je leeftijd verraden. Reden genoeg om ze de juiste verzorging te geven. Gedurende de seizoenen kunnen onze handen erg schraal en droog zijn. Bij het verzorgen van onze handen horen ook onze nagels. Verzorg en versterk je nagels met de juiste producten zodat je ze mooi kunt (laten) lakken.

De tanden verzorgen

Een goede mondhygiëne is van belang om tandvleesontstekingen te minimaliseren. Ga regelmatig naar de tandarts om je tanden te laten controleren. Flos en poets je tanden dagelijks om ze schoon en gezond te houden of laat je tanden wit maken.

Gezichtsverzorging

In de categorie persoonlijke verzorging mag het gezicht natuurlijk niet ontbreken. Je gezicht is het visiteplaatje van je totale voorkomen. Behandel en verzorg het ook goed. Naarmate we ouder worden neemt onze collageenproductie af en des te belangrijker is het om onze huid een handje te helpen met de juiste verzorgingsproducten.

Als we het hebben over gezichtsverzorging dan hebben we het over het voeden en verzorgen van ons hele gezicht. Hierbij hoort ook de verzorging van je lippen en wenkbrauwen. Er zijn veel soorten gezichtsverzorging: crèmes, serums, oliën, gezichtsmaskers, scrubs en peelings.

Voetverzorging

Ook de voeten hebben speciale verzorging nodig. Hierbij kun je denken aan het knippen van de nagels, het verwijderen van eelt en het lakken van de teennagels. Je kunt ook een pedicure laten doen.

Haarverzorging

Afhankelijk van het type haar kies je de juiste haarverzorging. Of je nu droog haar, vet haar, pluizig haar of last van haaruitval hebt, er is voor iedere haarsoort passende verzorging te vinden. Denk hierbij aan een passende shampoo, conditioner, olie, serum of haarmasker.

Tip: ricinusolie is een wonderolie voor hui d en haar en wist je dat je een haarmasker makkelijk zelf kunt maken? Veel ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis! Maak je haarlook af met de perfecte Beach look, Makkelijk en voor elk haartype geschikt.

Verschillende huidtypes

Elke huid is anders en vraagt om een andere verzorging. Er zijn dan ook verschillende huidtypes, hieronder worden tips gedeeld voor de verschillende huidtypes.

Droge huid

De droge huid is ruw, gevoelig en droog. Je hebt vaak een trekkerig gevoel op je huid of rode vlekken. Je kunt het beste producten gebruiken zonder alcohol en parfum die zo neutraal mogelijk zijn. Te veel zeep is niet goed voor de droge huid. Dit droogt de huid namelijk nóg meer uit. Er bestaan speciale hydraterende crèmes die geschikt zijn voor een droge huid.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid lijkt erg op een droge huid. Vaak kenmerkt een gevoelige huid zich door een trekkerig gevoel, rode vlekken, huidschilfers of huiduitslag. Als je een gevoelige huid hebt kun je het beste lauwwarm water gebruiken en laat je controleren op huidallergieën. Vermijd zeep en gebruik een moisturizer om je huid te hydrateren.

Test bij een gevoelige huid altijd eerst een nieuw product op de binnenkant van de arm, zo weet je hoe je erop reageert.

Vette huid

Talg houd je huid soepel en beschermt deze tegen uitdroging. De vette huid produceert te veel talg en voelt daardoor vettig aan en is glimmend. Een vette huid heeft vaak ook mee-eters of puistjes. Dit huidtype heeft behoefte aan een intensieve reiniging (liefste twee keer per dag) en eens per week scrubben om dode huidcellen te verwijderen.

Er zijn speciale verzorgingsproducten geschikt voor een vette huid. Gezond eten en stress waar mogelijk vermijden draagt eraan bij om je huid gezond te houden.

Gemengde huid

Een gemengde huid is op sommige plekken vet – meestal op het voorhoofd en de neus – terwijl hij op andere plekken – op de wangen bijvoorbeeld – droog is. Een lastig huidtype, want welk soort verzorging moet je nu kiezen? Het beste kun je kiezen voor een milde reiniger en niet te veel aan je gezichtshuid zitten. Daarnaast kun je de t-zone (voorhoofd, neus en kin) regelmatig scrubben met een fijne scrub waardoor deze plekken minder vet voelen.

Tip: lees hier 3 DIY-gezichtsscrub recepten om thuis te maken. Het beste kun je een hydraterende dagcrème gebruiken. Deze zorgt voor een goede vochtbalans. Tot slot kun je de gemengde, droge huid nog extra verzorgen door af en toe een hydraterend masker te nemen.

Rijpe huid

Tot slot de rijpe huid. Deze is te herkennen aan lijntjes, huidveroudering en pigmentvlekjes. Verslappingen en hormoonveranderingen zijn onderdeel van een rijpe huid. Kies daarom een passende dag- en nachtcrème. Extra belangrijk bij een rijke huid: kijk en voel waar je huid behoefte aan heeft. Gedurende het jaar, afhankelijk van de seizoenen, wisselt onze huidbehoefte.

Onze tips voor persoonlijke verzorging

Er zijn heel veel verschillende tips die je kunt gebruiken als het gaat om persoonlijke verzorging. Een van de belangrijkste tips is het reinigen van je huid. Of het nu gaat om je lichaam of je gezichtshuid, ons lichaam dient regelmatig gereinigd te worden. Lees in dit artikel alles over een doe-het-zelf gezichtsreiniging in 6 stappen.

Je gezicht wordt voortdurend blootgesteld aan invloeden van buitenaf en het is dan ook extra belangrijk om je gezicht goed te verzorgen. Gebruik naast een reiniging een dag- en nachtcrème. Overdag zorgt dagcrème dat het vochtgehalte op peil wordt gehouden en dat je huid beschermd is tegen uv-straling. Nachtcrème is voller en rijker en zorgt ervoor dat de huid herstelt en wordt gevoed.

Wil je meer weten over gezichtsverzorging? Dan is het artikel – gouden regels voor de dagelijkse huidverzorging – echt een aanrader.

Gebruik je ook al een serum? Een serum is een verzorgingsproduct met een hoge concentratie werkzame bestanddelen en wordt vaak gebruikt om een bepaald probleem aan te pakken. Hierbij kun je denken aan pigmentvlekken, huidveroudering, acne of oneffenheden.

Kortom genoeg reden om regelmatig wat me time in te plannen. Het is belangrijk om te ontspannen en stress waar mogelijk te vermijden. Vergeet ook niet om een goede werk- en zithouding aan te nemen en beweeg zo veel mogelijk. Met de tips, inspiratie en kennis uit de categorie persoonlijke verzorging houd je je huid gezond en vitaal.